• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Kuchnia katalońska

    Przeczytaj także...
    Zarzuela de Mariscos (katal. Sarsuela de peix) - danie kuchni hiszpańskiej, charakterystyczne dla Katalonii, Andaluzji i całego hiszpańskiego Lewantu.Escudella – katalońska zupa z kilku rodzajów mięsa i warzyw, uważana za katalońskie danie narodowe. Jest to jednogarnkowapotrawa bożonarodzeniowa, ale podaje się ją również w ciągu roku, często w niedziele i święta.
    Turrón – rodzaj nugatu, podawany w postaci kostek podczas świąt Bożego Narodzenia w Hiszpanii, Włoszech oraz w krajach Ameryki Łacińskiej i na Filipinach. W Czechach produkuje się podobny do kruchego turronu Turecký med (Turecki miód). Tradycyjny turron składa się z miodu, cukru i białek jaj, gotowanych razem, aż miód skarmelizuje, oraz orzechów piniowych, laskowych lub migdałów. Może być kruchy (biały turron z Alicante, zawierający 64% całych, prażonych migdałów) lub miękki i ciągnący (turrón z Jijony), w którym migdały są utarte na pastę. Turrón w wersji z Alicante przykrywa się opłatkiem i podczas świąt dzieli się nim z bliskimi osobami, nie tylko z rodziną.
    Suquet rybny

    Kuchnia katalońska - tradycje kulinarne typowe dla Katalonii, stanowiące regionalną odmianę szerszego pojęcia kuchnia śródziemnomorska z wpływami kuchni Pirenejów. Pomimo wspólnego języka i licznych podobieństw kulinarnych, do kuchni katalońskiej tradycyjnie nie zalicza się tradycji gastronomicznych Balearów i Walencji. Kuchnia katalońska wykazuje historyczne powiązania z francuskim regionem Roussillon oraz Neapolem i Sycylią. Poza produktami typowymi dla całego regionu Morza śródziemnego typu pomidory, oliwa, czosnek, świeże zioła i ryby i owoce morza, ulubionymi składnikami potraw są różne rodzaje grzybów oraz rozmaite wędliny np. fuet, botifarra czy llonganisa .

    Crema catalana – tradycyjny kataloński deser, przygotowywany na bazie mleka, cytryny, żółtek, kory cynamonu i mąki kukurydzianej. Zazwyczaj jego powierzchnię stanowi karmelizowany cukier.Kuchnia śródziemnomorska - tradycje kulinarne obszaru Morza Śródziemnego. Pomimo regionalnych i narodowych różnic kuchnia tego terenu wykazuje szereg cech wspólnych związanych z warunkami geograficznymi, klimatem, wzajemnymi wpływami historycznymi i wymianą handlową. Do typowych składników należą ryby i owoce morza, różne rodzaje warzyw i owoców, oliwa z oliwek wykorzystywana zarówno do smażenia i jako dressing(ang.). Mięso gra rolę drugoplanową, zazwyczaj jest grillowane. Podstawowym napojem towarzyszącym posiłkom jest wino.

    Typowe dania[]

  • Crema catalana
  • Escalivada
  • Escudella
  • Esqueixada
  • Pa amb tomàquet
  • Sarsuela de peix
  • Suquet
  • Turrón
  • Przypisy

    1. Adam Skorupski: Przewodnik kulinarny Hiszpania. Bielsko-Biała: Wydawnictwo Pascal, 2007. ISBN 978-83-7304-951-2.
    Walencja (hiszp. Valencia; katal. València) – miasto w Hiszpanii, stolica prowincji i wspólnoty autonomicznej o tej samej nazwie. Jest trzecim pod względem liczby ludności miastem Hiszpanii i dwudziestym pierwszym w Unii Europejskiej. Leży nad rzeką Turia na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Pod względem geograficznym Walencja położona jest pośrodku liczącej 930 kilometrów kwadratowych żyznej niziny.Botifarra – rodzaj kiełbasy z siekanego mięsa wieprzowego, wywodzący się z Katalonii. W zależności od użytych składników wyróżnia się kilka odmian. Może być spożywana bądź jako wędlina, bądź jako danie główne. Oprócz Katalonii, niektóre odmiany znane są także w sąsiednich regionach Półwyspu Iberyjskiego i na Balearach.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Escalivada (czasem escalibada) – katalońska sałatka, przygotowywana z warzyw upieczonych w popiele lub grillowanych. Nazwa potrawy pochodzi od katalońskiego słowa escalivar, oznaczającego gotowanie w popiele.
    Baleary (hiszp: Islas Baleares, kat. Illes Balears) – archipelag w zachodniej części Morza Śródziemnego, w pobliżu wschodniego wybrzeża Hiszpanii, o powierzchni 5014 km². Baleary liczą ok. 1,07 mln mieszkańców, w większości Katalończyków.
    Fuet – wyrabiana ręcznie kiełbasa wieprzowa w naturalnym flaczku z jelita cienkiego, charakteryzująca się długim, wąskim kształtem, chropowatą powierzchnią oraz słodkim, lekko pieprzowym smakiem. Do produkcji fuet stosuje się także boczek, a jako przyprawy dodawane są: pieprz czarny, czosnek, goździki i nasiona kolendry siewnej. Na wyprodukowanie 100 gramów fuet zużywa się 155 g świeżego mięsa. Podczas suszenia i dojrzewania pokrywa się pleśnią, która wzbogaca jej pikantny smak. Pleśń na fuet należy do tego samego gatunku (Penicillium candida), co pleśń spotykana na serach: camembert i brie. Pleśń jest żywa i wymaga dostępu powietrza. Brak wystarczającej ilości tlenu powoduje obumieranie pędzlaka i zanikanie warstwy pleśniowej. Ze względu na wysuszenie kiełbasę cechuje duża twardość. Bywa przyrównywana do salami.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.013 sek.