• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Kuchnia indonezyjska

    Przeczytaj także...
    Mleczko kokosowe (niekiedy określane również jako "mleko kokosowe"; taj. กะทิ gati, mal., ind. santan) – popularny składnik spożywczy, stosowany w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, zaś w innych krajach dostępny w postaci puszkowanej. Otrzymuje się je poprzez zalanie gorącą wodą miąższu lub rozdrobnionej kopry i odciśnięcie przez gazę. Otrzymuje się w ten sposób aromatyczny, biały, przypominający mleko płyn, zawierający od 15% do 25% tłuszczu, w zależności od ilości użytej wody.Malezja (malajski Malaysia) – państwo w Azji Południowo-Wschodniej, na Półwyspie Malajskim i wyspie Borneo; obszar 329 847 km², ludność 28 300 000 (wg stanu na 2010 r.), stolica Kuala Lumpur (ok. 1 500 000 mieszkańców), siedziba rządu w Putrajaya.
    Tofu (jap. 豆腐, tōfu) – twarożek sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego, wynaleziony w Chinach w 164 r. n.e. przez Liu Ana.
    Kuchnia sundajska: pieczona ryba, nasi timbel (ryż zawinięty w liść bananowca), smażony kurczak, sambal, smażone tempeh i tofu, oraz sayur asem
    Tumpeng - danie świąteczne

    Kuchnia indonezyjska - ogólne określenie różnych tradycji kulinarnych spotykanych w Indonezji, wykazujących znaczne zróżnicowanie regionalne, a także wpływy kuchni arabskiej, indyjskiej i chińskiej. Kuchnie indonezyjskie, słynące z bogactwa aromatycznych miejscowych przypraw, opierają się głównie na ryżu, z dodatkiem mięsa, ryb i owoców morza. Do sporządzanie potraw wykorzystuje się także niektóre odmiany mango i bananów, a także mleko kokosowe i pastę z orzechów ziemnych. Do jedzenia używa się najczęściej kombinacji łyżki (trzymanej w prawej ręce) i widelca (w lewej). Najbardziej popularne potrawy indonezyjskie znane są również w Singapurze i Malezji.

    Ryż (Oryza L.) – rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowatych obejmujący 25 gatunków. Występuje w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Ryż spożywczy, będący podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata , jest produktem otrzymywanym z ziarna ryżu siewnego.Satay (pisane też saté) - malajsko/indonezyjskie danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa - kurczaka, jagnięciny, wołowiny, ryby, etc. nadzianych na patyczki bambusowe, które później są grillowane nad ogniskiem (z drewna lub węgla), i podawane z ostrymi sosami. Prawdopodobnie danie pochodzi z wysp Jawy lub Sumatry w Indonezji, ale jest bardzo popularne również w innych regionach Azji Południowo-Wschodniej, np. w Malezji, Singapurze, na Filipinach i Tajlandii, a także w Holandii na skutek posiadania przez to państwo Indonezji jako kolonii.

    Typowe dania kuchni indonezyjskiej[]

  • nasi goreng
  • soto
  • satay
  • gado-gado,
  • otak-otak
  • tempeh
  • Przypisy

    Bibliografia[]

  • Biruta Markuza: Smak tropików Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 1990 ISBN 83-208-0750-6
  • Kuchnie Dalekiego Wschodu Wydawnictwo Tenten, Warszawa 1993
  • Linki zewnętrzne[]

  • Culinary Reconnaissance: Indonesia
  • Przepisy kuchni indonezyjskiej
  • Kuchnia indonezyjska
  • Nasi goreng z języka malajskiego/ indonezyjskiego: dosłownie "smażony ryż" - tradycyjne danie kuchni malajskiej i indonezyjskiej, w swojej najprostszej postaci składające się z uprzednio ugotowanego i pozostawionego do wystudzenia ryżu, usmażonego z dodatkiem cebuli i przypraw.Otak-otak (otah-otah, otah lub otak, chin. 鲤鱼包) – potrawa z kuchni azjatyckiego południowego wschodu (Malezja, Singapur, Indonezja), rodzaj pikantnych klopsów rybnych, aromatyzowanych mlekiem kokosowym i rożnymi dodatkami, zawiniętych do pieczenia w liście bananowca. W postaci produktu gotowego do pieczenia otak-otak sprzedawane jest w azjatyckich sklepach jako mrożone lub puszkowane.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Soto – miasto na wyspie Curaçao (terytorium autonomiczne Holandii). Według danych szacunkowych na rok 2010 liczy 2069 mieszkańców. Ośrodek turystyczny.
    Mango (Mangifera L.) – rodzaj roślin obejmujący około 45 gatunków tropikalnych drzew owocowych, występujących w Indiach oraz Indochinach.
    Tempeh - tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. Ze względu na wysokie wartości odżywcze, a także charakterystyczną teksturę i smak, jest współcześnie szeroko stosowany w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej jako zamiennik mięsa oraz nabiału.
    Singapur (ang. Singapore, chiń. 新加坡 Xīnjīapō, malaj. Singapura, tamil. சிங்கப்பூர Cingkappūr) – miasto-państwo położone w pobliżu południowego krańca Półwyspu Malajskiego. Leży w południowo-wschodniej Azji.
    Owoce morza (wł.: frutti di mare) – jadalne skorupiaki i mięczaki morskie spożywane przez człowieka, rozmaicie przyrządzane lub surowe. W krajach śródziemnomorskich stanowią popularne danie.
    Indonezja – wyspiarskie państwo położone w Azji Południowo-Wschodniej oraz w Oceanii, którego stolicą jest Dżakarta z 8,4 mln mieszkańców.
    Banan (Musa L.) – rodzaj roślin z rodziny bananowatych, obejmujący około 80 gatunków. Przedstawiciele są typowymi przedstawicielami flory międzyzwrotnikowej Azji, Afryki i Australii. Część gatunków dostarcza jadalnych owoców. Słowo banan pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa banan, co oznacza palec, lub afrykańskiego języka wolof, w którym rośliny te określa się mianem banaana.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.023 sek.