• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Kuchnia gazowa

    Przeczytaj także...
    Zapalnik – urządzenie zapalające lub powodujące wybuch materiału wybuchowego. Dzięki niemu fala detonacyjna przechodzi na główny materiał wybuchowy, który sam trudno detonuje.Piekarnik − urządzenie kuchenne do pieczenia lub podpiekania ciast, babeczek oraz innych wypieków, np. mięsa. Wynalazł go Edis Morson w 1894 roku. Na początku były one popularne tylko we Włoszech, jednak później rozpowszechniły się na cały świat. Z biegiem czasu przybierały różny wygląd.
    Kuchnia elektryczna (Kuchenka elektryczna) – urządzenie kuchenne zamieniająca energię elektryczną na ciepło używane do gotowania, smażenia i pieczenia. Podgrzewanie zachodzi na płytach grzejnych lub w piekarniku.
    Kuchenka gazowa

    Kuchenka gazowa – rodzaj kuchenki wykorzystującej gaz ziemny lub mieszaninę propan-butan (LPG). Najczęstsza konfiguracja tego typu kuchenki wyposażana jest w 4 palniki do gotowania i piekarnik. Obecnie coraz częściej w kuchenkach gazowych stosuje się piekarniki elektryczne oraz elektryczne zapalniki. W miejscach, gdzie nie ma dostępu do sieci gazowej używa się kuchenki gazowe zasilane gazem LPG (mieszanina propanu i butanu) z butli.

    Butle gazowe są używane do przechowywania gazów pod dużym ciśnieniem. Są wykonywane ze stali wysokowęglowej, stali nierdzewnej, aluminium lub materiałów kompozytowych.Gaz ziemny zwany również błękitnym paliwem – rodzaj paliwa kopalnego pochodzenia organicznego, gaz zbierający się w skorupie ziemskiej w pokładach wypełniających przestrzenie, niekiedy pod wysokim ciśnieniem. Pokłady gazu ziemnego występują samodzielnie lub towarzyszą złożom ropy naftowej lub węgla kamiennego.

    Stosowane są modele przenośne kuchenek gazowych zasilane z butli gazowej napełnionej mieszaniną propan-butan, podobnie jak stacjonarne kuchenki w miejscach, gdzie nie ma dostępu do sieci gazowej. Wyposażone najczęściej w jeden lub dwa palniki.

    Zobacz też[ | edytuj kod]

  • Kuchenka benzynowa
  • Kuchenka elektryczna
  • Galeria[ | edytuj kod]

  • Profesjonalna kuchnia gazowa z okapem

  • Przenośna kuchnia gazowa

    LPG (skrót od ang. Liquefied Petroleum Gas) (znany jako propan butan), gazol – mieszanina propanu i butanu. Używany jako gaz, ale przechowywany w pojemnikach pod ciśnieniem jest cieczą. Należy do najbardziej wszechstronnych źródeł energii. Stosowany jest głównie jako:Propan, C 3H 8 – organiczny związek chemiczny z grupy alkanów, bezbarwny i bezwonny gaz. Jest cięższy od powietrza.





  • Warto wiedzieć że... beta

    Butan (C4H10) – organiczny związek chemiczny z grupy alkanów. Występuje w dwóch formach izomerycznych: liniowy n-butan oraz rozgałęziony izobutan (metylopropan). Jest bezwonny.
    Kuchenka benzynowa – rodzaj kuchenki wykorzystującej jako paliwo benzynę lub inne paliwa płynne np. naftę. Najczęściej spotykanymi kuchenkami benzynowymi są kuchenki turystyczne, ponieważ są wydajniejsze od gazowych w niskich temperaturach i na większych wysokościach przy niższym ciśnieniu. Do rozpalenia takiej kuchenki wymagane jest wstępne podgrzanie palnika, co może sprawiać trudności przy dużym wietrze. Kuchenki takie dzielą się na samoprężne i te z pompką. W samoprężnych ciśnienie wytwarzane jest przez podgrzanie zbiornika z paliwem, np. w niemieckim juwelu 34. Największymi wadami kuchenek na benzynę jest to, że są one droższe i cięższe od tradycyjnych gazowych i nie powinno się ich używać, a w szczególności rozpalać w namiocie. Ich zaletą jest to, że paliwo jest ogólnodostępne i tańsze niż kartusze gazowe, a także korzystniejszy jest stosunek masy paliwa do zbiornika, gdzie wystarczy plastikowy pojemnik, np. butelka.
    Palnik jest urządzeniem technicznym, przeznaczonym do wytwarzania wysokich temperatur poprzez spalanie gazu, względnie innego paliwa.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.008 sek.