• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Kuchnia fińska



    Podstrony: 1 [2] [3]
    Przeczytaj także...
    Jęczmień (Hordeum L.) – rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowatych. W zależności od podziału wyróżnia się od 20 do 25 gatunków tego rodzaju traw jednorocznych lub trwałych. Pochodzi ze stref umiarkowanych półkuli północnej. Gatunkiem typowym jest Hordeum vulgare L.. 17 października 2012 r. tygodnik Nature poinformował, że brytyjscy naukowcy rozszyfrowali genom jęczmienia.Sultsina to tradycyjna kareliańska potrawa, placek przypominający francuskie crêpes, z ciasta z przaśnego żyta i nadzieniem z kaszy manny lub puddingu ryżowego
    Karjalanpiirakat – tradycyjne fińskie pierogi z cienkiego ciasta żytniego z nadzieniem z ryżu. Przed podaniem na gorącym cieście rozsmarowuje się masło, często zmieszane z drobno pokrojonym gotowanym jajkiem (voimuna paisti)

    Kuchnia fińska – sztuka kulinarna Finlandii; ogół potraw i napojów charakterystycznych dla tego kraju.

    Pascha – tradycyjna potrawa wielkanocna (zob.: Pascha (święto chrześcijańskie)) pochodzenia północno-rosyjskiego, przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, również bakalii. Zwykle bardzo słodka, podawana zazwyczaj w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową.Wyspy Alandzkie, szw. Åland, fiń. Ahvenanmaa – szwedzkojęzyczny archipelag wysp politycznie należący do Finlandii, stanowiący jednak osobny podmiot z dużą autonomią, położony na Morzu Bałtyckim u wejścia do Zatoki Botnickiej. Status wysp jest gwarantowany międzynarodowo, ostatnio przez traktat akcesyjny do Unii Europejskiej.

    Łączy dania tradycyjne i haute cuisine z nowoczesną kuchnią w stylu kontynentalnym. Ryby i mięso odgrywają ważną rolę w tradycyjnych fińskich potrawach z zachodniej części kraju, a dania z części wschodniej tradycyjnie bazują na różnych warzywach i grzybach. Fińska kuchnia często używa pełnoziarnistych produktów (żyto, jęczmień, owies) i jagód (np. borówki, brusznice moroszki i owoców rokitnika). Różne odmiany rzepy były powszechne w tradycyjnych potrawach, ale zostały zastąpione przez ziemniaki po ich wprowadzeniu w XVIII wieku. Mleko i jego pochodne, jak maślanka są powszechnie stosowane.

    Gołąbki – potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz dalsze dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa. Przed podaniem gołąbki są duszone/smażone na tłuszczu.MeatballWiki – serwis internetowy oparty na mechanizmie wiki, którego głównym założeniem jest stworzenie społeczności internautów zajmujących się wypracowywaniem różnych rozwiązań służących współpracy użytkowników online.

    Spis treści

  • 1 Potrawy
  • 1.1 Potrawy świąteczne
  • 1.1.1 Popielec
  • 1.1.2 Wielkanoc
  • 1.1.3 Vappu
  • 1.1.4 Boże Narodzenie
  • 2 Kuchnia regionalna
  • 2.1 Laponia
  • 2.2 Karelia
  • 2.3 Sawonia
  • 2.4 Ostrobotnia i Wyspy Alandzkie
  • 2.5 Inne specjalności
  • 3 Posiłki
  • 3.1 Śniadanie
  • 3.2 Przerwy na kawę
  • Owies (Avena L.) – rodzaj roślin należących do rodziny wiechlinowatych obejmujący około 35 gatunków (wiele z nich to rośliny uprawne), które w stanie dzikim występują w basenie morza Śródziemnego i Azji Środkowej, a w Polsce dziko występuje głównie owies głuchy (chwast). Gatunkiem typowym jest Avena sativa L..Ziemniak, kartofel, psianka ziemniak (Solanum tuberosum L.) – gatunek byliny należący do rodziny psiankowatych. Nazwa ”ziemniak” odnosi się zarówno do całej rośliny, jak i do jej jadalnych, bogatych w skrobię bulw pędowych, z powodu których gatunek jest uprawiany na masową skalę. Roślina wywodzi się z Andów, gdzie udomowiono ją ok. 8 tysięcy lat temu. Ziemniak został przywieziony do Europy w końcu XVI wieku, w ciągu następnych stuleci stał się integralną częścią wielu kuchni z całego świata. Obecnie jest czwartą pod względem produkcji rośliną uprawną (po pszenicy, ryżu i kukurydzy).


    Podstrony: 1 [2] [3]



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Żyto (Secale L.) – rodzaj roślin jednorocznych, dwuletnich lub wieloletnich z rodziny wiechlinowatych. Pochodzi z Azji. Liczy około 10 gatunków, z których najważniejszym ze względów gospodarczych jest uprawiane żyto zwyczajne. Gatunkiem typowym jest Secale cereale L.:
    Finlandia, Republika Finlandii (fiń. Suomi, Suomen Tasavalta; szw. Finland, Republiken Finland) – państwo w Europie Północnej, powstałe po odłączeniu od Rosji w 1917. Członek Unii Europejskiej. Graniczy od zachodu ze Szwecją, od północy z Norwegią i od wschodu z Rosją. Od zachodu ma ponadto dostęp do Morza Bałtyckiego.
    Łosoś szlachetny, łosoś atlantycki, łosoś pospolity, łosoś europejski, łosoś (Salmo salar) – ryba z rodziny łososiowatych (Salmonidae).
    Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea L.), nazywana także borówką czerwoną – gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Występuje w umiarkowanej i chłodnej strefie całej półkuli północnej. W Polsce jest pospolita zarówno na niżu, jak i w górach. W niektórych rejonach Polski znana jako gogodze.
    Smażony renifer (fin. poronkäristys, szw. renskav, nor. finnbiff) – jeden z najbardziej znanych tradycyjnych posiłków w Laponii, zwłaszcza w jej skandynawskiej części. Zazwyczaj używa się stek lub tylne części reniferów. Mięso jest pokrojone na plasterki (łatwiej, jeśli jest mrożone, a nie tylko częściowo rozmrożone), smażone w tłuszczu (tradycyjnie w tłuszczu reniferów, ale masło i olej są bardziej powszechne w dzisiejszych czasach), przyprawione czarnym pieprzem i solą, a na końcu dodaje się trochę wody, śmietanki lub piwa. Danie jest często smażone z kurkami i porami, i podawane z purée ziemniaczanym i przetworami brusznicowymi lub bardziej tradycyjnie, z purée z surowej borówki z cukrem. W Finlandii jest często podawane z ogórkiem kiszonym, co nie jest powszechne w Szwecji.
    Karjalanpaisti – karelski kociołek mięsny. Danie fińskie przypominające nieco gulasz węgierski. Oryginalnie przyrządzane jest z mięsa renifera lub łosia, a w codziennej praktyce kuchennej z wieprzowiny, wołowiny lub cielęciny, a także z dziczyzny. Mięso początkowo marynuje się kilka godzin w fińskiej wódce, następnie obsmaża z cebulą, dodaje inne warzywa i przyprawy (szczególnie świeży lubczyk), zalewa marynatą z wódki i wodą źródlaną, po czym piecze kilka godzin, do odparowania cieczy. Karjalanpaisti podaje się przede wszystkim z ziemniakami lub żytnim, gruboziarnistym chlebem posmarowanym fińskim masłem.
    Kapusta właściwa typowa, rzepa właściwa typowa, najczęściej jednak nazywana w skrócie rzepą (Brassica rapa subsp. rapa) – podgatunek kapusty właściwej, należący do rodziny kapustowatych (dawniej zwanej rodziną krzyżowych). Znany jest wyłącznie z uprawy, nie rośnie dziko.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.036 sek.