Kuchnia angielska

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Sunday roast – tradycyjna pieczeń, jedno z podstawowych dań kuchni angielskiej

Kuchnia angielskasztuka kulinarna wywodząca się z Anglii, stanowiąca część obszerniejszej kuchni brytyjskiej. Do najbardziej tradycyjnych potraw tej kuchni zalicza się pieczone mięso (szczególnie wołowinę lub jagnięcinę), stanowiące podstawę tzw. Sunday roast, szeroka gama puddingów oraz placków (pies). Innymi charakterystycznymi daniami są ryba z frytkami (fish and chips) oraz śniadanie angielskie (full English breakfast).

Pudding – potrawa kuchni angielskiej o konsystencji stałego lub kremowego budyniu, przyrządzana zwykle z mąki, mleka, jaj, ryżu, kaszy manny, mięsa, ryb, tłuszczu, z dodatkiem przypraw; gotowana na parze lub pieczona. Może być zawinięty w ciasto gotowane bądź pieczone, o smaku słodkim lub słonym. Pudding można podawać jako danie główne (np. z łojem wołowym i nerką) bądź też jako deser (z dodatkiem masła, czekolady itp.). Jego odmianą jest np. white pudding, plum pudding, Yorkshire pudding oraz Christmas pudding. Rodzajem szkockiego puddingu jest spotted dick.Pieróg – danie kuchni ukraińskiej i rosyjskiej spotykane także na terenach wschodniej Polski, pieczony placek przygotowany na słodko (z nadzieniem z białego sera lub jabłek) lub na słono (z nadzieniem z ziemniaków, ziemniaków z serem, kaszy, mięsa lub z kapusty).

Poza granicami Anglii kuchnia angielska często cieszy się reputacją pozbawionej wyrazistego smaku czy kojarzona jest z potrawami słabej jakości, na co istotny wpływ miał okres obu wojen światowych, gdy nastąpiło gwałtowne pogorszenie jakości dostępnych składników oraz racjonowanie żywności. Współcześnie daje się zaobserwować tendencję odwrotną, m.in. za sprawą brytyjskich restauracji, cieszących się uznaniem wielu smakoszy.

Christmas pudding – tradycyjne angielskie danie bożonarodzeniowe, odmiana puddingu. Przepis jest dość zawiły, w wielu domach pudding przygotowywany jest według własnego przepisu. Prawdziwy pudding dojrzewa nawet do dwóch miesięcy.Pie and mash – potrawa kuchni angielskiej wywodząca się z londyńskiego East Endu, w której skład wchodzi placek nadziewany wołowiną (pie), porcja tłuczonych ziemniaków (mash) oraz sos pietruszkowy (liquor).

Wybrane potrawy[ | edytuj kod]

Fish and chips
Full English breakfast
Cornish pasty
  • Apple pie – zapiekany placek jabłkowy
  • Bangers and mash – pieczone kiełbaski z porcją tłuczonych ziemniaków
  • Beef Wellingtonpolędwica wołowa z dodatkiem grzybów i pasztetu zapiekana w cieście francuskim
  • Black puddingkiszka z krwią i podrobami wieprzowymi
  • Bread and butter pudding – deser z zapiekanego chleba z masłem z dodatkiem rodzynek i przypraw (głównie gałki muszkatołowej)
  • Bubble and squeak – podsmażona mieszanka krojonych warzyw i tłuczonych ziemniaków, często resztek z potrawy Sunday roast
  • Cauliflower cheese – kawałki gotowanego kalafiora w sosie serowym
  • Christmas pudding – tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe z dodatkiem owoców, bakalii i przypraw korzennych
  • Cornish pasty – zapiekany pieróg nadziewany wołowiną, ziemniakami, cebulą i brukwią
  • Cottage pie – placek składający się z wołowiny z dodatkami zapiekanej pod warstwą tłuczonych ziemniaków
  • Crumble – zapiekany placek z owocami (np. jabłkami lub rabarbarem) pod kruchą warstwą ciasta
  • Cumberland sausage – kiełbasa z mięsa wieprzowego
  • Faggot – potrawa z pieczonych podrobów wieprzowych, podawana z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i groszku
  • Fish and chips – smażona ryba (zwykle dorsz lub łupacz) z porcją frytek, często podawane na wynos
  • Full English breakfast – tradycyjne śniadanie angielskie, w którego skład najczęściej wchodzą smażony bekon, jajko sadzone lub jajecznica, kiełbaski, fasolka oraz tosty
  • Game pie – zapiekany placek z dziczyzny
  • Jellied eels – węgorze w galarecie
  • Lancashire hotpot – potrawka z jagnięciny, cebuli i krojonych ziemniaków
  • Lincolnshire sausage – kiełbasa z mięsa wieprzowego
  • Pie and mash – zapiekany placek nadziewany mięsem wołowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków
  • Pork pie – mięso wieprzowe zapiekane w cieście
  • Shepherd's pie – placek składający się z jagnięciny z dodatkami zapiekanej pod warstwą tłuczonych ziemniaków
  • Sponge cake – ciasto biszkoptowe
  • Spotted dick – deser z gotowanego na parze ciasta z mąki i łoju z dodatkiem suszonych owoców
  • Steak and kidney pie – zapiekany placek nadziewany wołowiną i nerkami
  • Sunday roast – tradycyjne danie obiadowe, składające się z porcji pieczonego mięsa (najczęściej wołowiny, baraniny, jagnięciny, wieprzowiny lub kurczaka) podanej z sosem pieczeniowym, pieczonymi ziemniakami, gotowanymi warzywami, często z dodatkiem Yorkshire pudding oraz sosu (np. miętowego lub jabłkowego)
  • Toad in the hole – kiełbaski zapiekane w cieście
  • Trifle – deser w postaci przełożonych warstwami ciasta biszkoptowego, galaretki, sosu custard i owoców
  • Yorkshire pudding – pieczona potrawa z ciasta z mleka, mąki i jajek, często podawana jako dodatek do Sunday roast
  • Kanapka – rodzaj przekąski, kalka językowa z języka francuskiego od słowa canapé (bułka przekrojona z wędliną ułożoną jak poduszki na kanapie), prosta potrawa przyrządzana na bazie cienkich kromek białego lub razowego chleba, ewentualnie rozkrojonej bułki, posmarowanych masłem, okładanych wędlinami, pieczenią wieprzową, kiełbasą, szynką lub serem, spożywana jest również z jajkiem na twardo, plasterkiem ogórka lub rybą z dodatkiem warzyw do wyboru oraz sosów itp.Wołowina (mięso wołowe) – mięso otrzymane z bydła o wieku powyżej 0,5 roku. Jest jednym z najważniejszych mięs kuchni europejskiej i amerykańskiej. Pięcioma największymi producentami wołowiny są: Stany Zjednoczone, Brazylia, Unia Europejska, Chiny oraz Indie. Najdroższa na świecie jest wołowina Kobe.


    Podstrony: 1 [2] [3]




    Warto wiedzieć że... beta

    Rodzynki (liczba pojedyncza rodzynek, potocznie rodzynka; łac. racemus) – suszone winogrona, zaliczane do bakalii. Mogą być spożywane surowe lub używane do pieczenia (np. ciast). Rodzynki są bardzo słodkie z powodu dużej koncentracji cukrów (głównie fruktozy), a jeżeli są przechowywane przez długi czas, cukier krystalizuje się wewnątrz owocu. Staje się on przez to ziarnisty, ale nie zmienia to jego użyteczności. Aby zdekrystalizować cukier w rodzynkach, można je na krótki czas zanurzyć w płynie (alkoholu, soku owocowym, mleku lub gorącej wodzie) aby cukier rozpuścić.
    Cornish pasty (pieróg kornwalijski, korn. tidy oggy) – pieróg pieczony, składający się z ciasta z mąki pszennej lub pszenno-żytniej i nadzienia – ziemniaków, wołowiny i warzyw: marchwi, pasternaku i brukwi. Na szeroką skalę (w tym na eksport) produkuje go firma Ginsters. Z reguły jadany jako samodzielny posiłek, głównie drugie śniadanie lub lunch. W Kornwalii sprzedawany w ośrodkach nadmorskich – St Ives, Penzance, Looe itp. – jako atrakcja turystyczna i przysmak regionalny.
    Cumberland sausage – rodzaj angielskiej kiełbasy wieprzowej wywodzącej się z historycznego hrabstwa Cumberland. Tradycyjnie kiełbasa charakteryzuje się dużą długością i zwinięciem w spiralę.
    Spotted dick – deser szkocki (według wielu źródeł angielski), rodzaj puddingu podawanego na gorąco z sosem custard. Ciasto zawiera zwykle suszone owoce (najczęściej porzeczki, rodzynki i bakalie). Gotowane jest na parze bądź w formie budyniowej.
    Fish and chips (również fish ‘n’ chips, z ang. „ryba z frytkami”) – brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby (tradycyjnie dorsza lub łupacza) w cieście lub bułce tartej oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli.
    Biblioteka Narodowa Izraela (hebr. הספרייה הלאומית; dawniej: Żydowska Biblioteka Narodowa i Uniwersytecka, hebr. בית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי) – izraelska biblioteka narodowa w Jerozolimie.
    Plamiak, łupacz, wątłusz srebrzysty (Melanogrammus aeglefinus) – gatunek morskiej ryby dorszokształtnej z rodziny dorszowatych (Gadidae). Jedyny przedstawiciel rodzaju Melanogrammus. W języku angielskim znany jako "haddock", popularny konsumpcyjnie w krajach anglosaskich, gdzie razem z dorszem tworzy podstawę dania fish and chips. Mało popularny w kuchni polskiej. Łatwo rozpoznawalny ze względu na czarną linię boczną.

    Reklama