• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Kret iberyjski

    Przeczytaj także...
    Endemit – takson (najczęściej gatunek) unikatowy dla danego miejsca albo regionu, występujący na ograniczonym obszarze, nigdzie indziej nie występujący naturalnie.Ssaki (Mammalia) – zwierzęta należące do kręgowców, charakteryzujące się głównie występowaniem gruczołów mlekowych u samic, zazwyczaj obecnością owłosienia (włosy lub futro; silnie zredukowane u gatunków wodnych, jak hipopotamy, u waleni całkowicie zanikają przed porodem lub w trakcie) oraz stałocieplnością (potocznie "ciepłokrwistość"). Większość ssaków utrzymuje temperaturę w granicach 36-39 °C. Stałocieplność umożliwia aktywny tryb życia w różnych środowiskach – od mroźnych obszarów podbiegunowych do gorących tropików. Futro i tłuszcz pomagają uchronić się przed zimnem, a wydzielanie potu i szybki oddech pomagają pozbyć się nadmiernego ciepła.
    Kretowate (Talpidae) – rodzina ssaków z rzędu ryjówkokształtnych (Soricomorpha) przystosowanych do życia pod ziemią.

    Kret iberyjski (Talpa occidentalis) – gatunek ssaka z rodziny kretowatych (Talpidae).

    Gatunek endemiczny obecny w centralnej i zachodniej części Półwyspu Iberyjskiego. Zamieszkuje pola, łąki i pastwiska Hiszpanii i Portugalii. Na południu jego występowanie ograniczone jest do terenów wyżynnych i górskich – spotykany do wysokości: 2300 m n.p.m. w górach Sierra Nevada, 1800 m n.p.m. w Sierra de Gredos, 1500 m n.p.m. w Górach Kantabryjskich oraz 1200-1300 m n.p.m. w Sierra de Guadarrama.

    Hiszpania, Królestwo Hiszpanii (hiszp. Reino de España, gal. Reino de España, kat. Regne d’Espanya, arag. Reino d’España, bask. Espainiako Erresuma, okc. Regne d’Espanha, ast. Reinu d’España) – największe z trzech państw położonych na Półwyspie Iberyjskim.Portugalia, Republika Portugalska (port. Portugal, wym. [puɾtuˈɣaɫ]; oficjalna nazwa República Portuguesa) – państwo europejskie położone w zachodniej części Europy Południowej na południowym zachodzie Półwyspu Iberyjskiego. Jest najdalej wysuniętym na zachód państwem Europy, od północy i wschodu graniczy z Hiszpanią, a od zachodu i południa Portugalię oblewają wody Oceanu Atlantyckiego. Dodatkowo w skład Portugalii wchodzą dwa archipelagi wysp położonych na Oceanie Atlantyckim – Azory i Madera. Jest członkiem Unii Europejskiej oraz NATO.

    Osiąga rozmiary: długość 96-130 mm, masa ciała 34-66 g. Osobniki tego gatunku są aktywne płciowo od września do maja. Tak długi okres rozrodu powoduje, że niektóre samice mogą dać kilka miotów w ciągu jednego sezonu

    Do lat 80. ubiegłego stulecia gatunek ten traktowany był jak podgatunek kreta ślepego (T. caeca), jednak dzięki analizom materiału genetycznego uzyskał on rangę osobnego gatunku. Liczba chromosomów (2n) = 34.

    Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Talpa occidentalis, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
    2. Fernandes, M. & Herrero, J. 2008, Talpa occidentalis, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015.2 [dostęp 2015-08-20] (ang.).
    3. Nazwa polska za: Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015. ISBN 978-83-88147-15-9.

    Bibliografia[ | edytuj kod]

    1. Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Talpa occidentalis. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 2008-03-27]
    2. Palomo L. J., Gisbert J., 2002. Atlas de los Mamíferos terrestres de España. Dirección General de Conservación de la Naturaleza – SECEM – SECEMU, Madrid




    Reklama

    Czas generowania strony: 0.009 sek.