• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Korzec

    Przeczytaj także...
    Ćwierć – naczynie służące dawniej do mierzenia objętości ciał sypkich (zboża). Pojemność ćwierci wynosiła czwartą część korca, 8 garnców (około 30 litrów). Ćwierć była zwykle wykonana z klepek dębowych i okuta obręczami stalowymi. Górna obręcz była umiejscowiona tuż przy krawędzi naczynia, aby uniemożliwić zmniejszenie jego objętości. Jedna z klepek była wydłużona i stanowiła uchwyt do przenoszenia. Rzemieślnikiem wykonującym ćwierci był bednarz.Jednostka miary wielkości fizycznej lub umownej – określona miara danej wielkości służąca za miarę podstawową, czyli wzorzec do ilościowego wyrażania innych miar danej wielkości metodą porównania tych miar, za pomocą liczb. Wartość liczbową takiej miary wzorcowej przyjmuje się umownie (w danym układzie jednostek miar), jako równą jedności, stąd jej nazwa – jednostka miary. Konkretne wartości wielkości można przedstawiać zarówno wielokrotnościami, jak i ułamkami jednostek, a same wartości, o ile to możliwe, mogą być zarówno dodatnie, jak i ujemne.
    Łacina, język łaciński (łac. lingua Latina, Latinus sermo) – język indoeuropejski z podgrupy latynofaliskiej języków italskich, wywodzący się z Lacjum (łac. Latium), krainy w starożytnej Italii, na północnym skraju której znajduje się Rzym.

    Korzec – dawna jednostka objętości stosowana dla ciał sypkich. Istniało ok. 300 różnych korców, np.:

  • korzec rzymski (łac. modius) – ok. 10,5 litra
  • korzec krakowski – 43,7 litra
  • korzec warszawski – 120,6 litra
  • korzec toruński – 54,8 litra
  • korzec gdański – 54,7 litra
  • korzec wrocławski – 74,1 litra
  • Po 1764 roku korzec odpowiadał 32 garncom = 120,6 litrów.

    Po 1819 roku korzec liczył 128 litrów.

    Rozróżniano części korca:
    1/2 – półkorzec
    1/4 – ćwierć




    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.022 sek.