• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Koniak



    Podstrony: 1 [2] [3]
    Przeczytaj także...
    Destylacja – rozdzielanie ciekłej mieszaniny wieloskładnikowej poprzez odparowanie, a następnie skroplenie jej składników. Stosuje się ją w celu wyizolowania lub oczyszczenia jednego lub więcej związków składowych. Proces wykorzystuje różną lotność względną składników mieszaniny.Alembik (łac. alembicus) – dawny sprzęt laboratoryjny w postaci szklanego lub metalowego naczynia - zbiornika, zakończonego szyjką, w której osadzano korek lub specjalną głowicę z wychodzącą z niej zagiętą rurką. Służył do destylacji prostej.
    Koniak Martell Very Special

    Koniak (z franc. Cognac - nazwa miejscowości oraz gminy we Francji) – rodzaj napoju alkoholowego typu winiak, zawierającego ok. 40% alkoholu i produkowanego w okolicach miejscowości Cognac w departamencie Charente we Francji. Na terenie Unii Europejskiej nazwa „koniak”, a ściślej „cognac” zastrzeżona jest wyłącznie dla produktów z tej lokalizacji.

    Gorzelnia – zakład wytwórczy produkujący spirytus surowy (nieoczyszczony alkohol etylowy) metodą fermentacyjną z surowców skrobiowych (np. ziemniaki, zboża) lub innych, np. cukrowych. Surowcami innymi mogą być melasa lub syrop cukrowy, bądź też buraki cukrowe. Obecnie większość gorzelni nie produkuje alkoholu etylowego z ziemniaków ze względu na wysokie koszty produkcji.Moszcz (niem. Most, od łac. mustum) – świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny wykorzystywany jako półprodukt (główny lub dodatkowy) w procesie wyrobu napoju docelowego: soku, napoju, wina itp. Pozostałość po wytłoczeniu nazywa się wytłokami.

    Historia[ | edytuj kod]

    Podział regionu Cognac na apelacje

    Alkohol tego typu wynaleźli prawdopodobnie Ormianie, a na tereny Francji dotarł parę wieków później.

    Po raz pierwszy nazwa „koniak” została użyta w roku 1617, a niedługo potem powstała pierwsza gorzelnia, która produkowała mocniejszy alkohol zwany palonym winem (franc. „vin brûle”, po angielsku „brandy”). Brandy wytwarzana w okolicach miasteczka Cognac nazwano później „eau-de-vie du Cognac” (franc. „eau-de-vie” znaczy dosłownie „woda życia”). Proces został wzbogacony także o drugą destylację. Jego technologia wytwarzania pozostała niezmienna od praktycznie 300 lat.

    Brandy (pol. wypalanka, winiak) – napój alkoholowy (wytrawna wódka) destylowany z wina, głównie gronowego. Brandy może być destylowana również z wina owocowego, wówczas jednak powinna być odpowiednio oznaczona, np. Cherry Brandy – brandy wiśniowa itp.Trebbiano lub trebbiano toscano – druga co do rozpowszechnienia na świecie biała odmiana winorośli, dającą wysokie plony, ale niewyróżniające się wina o stosunkowo neutralnym smaku. Poza winami stołowymi stanowi surowiec do produkcji winiaków, m.in. koniaku i armaniaku. Znana także jako ugni blanc (szczególnie we Francji) oraz pod innymi lokalnymi nazwami.


    Podstrony: 1 [2] [3]




    Warto wiedzieć że... beta

    Martell to jeden z najstarszych domów koniaku. Założony w 1715 r. przez Jeana Martella (1694-1753), dziś stanowi część spółki Martell Mumm Perrier-Jouët należącej do francuskiej grupy Pernod-Ricard.
    Napój alkoholowy – napój zawierający etanol. Napoje alkoholowe dzielone są na piwa, wina oraz alkohole spirytusowe. Spożywanie napojów alkoholowych jest legalne w większości krajów a ponad 100 państw posiada przepisy regulujące ich produkcję, sprzedaż i spożywanie. W Polsce, według definicji ustawowej napój alkoholowy to każdy produkt przeznaczony do spożycia zawierający więcej niż 0,5% alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
    Maturacja łac. maturatio, dojrzewanie produktów spożywczych - proces technologiczny powstający w produktach spożywczych polegający na samorzutnych przemianach zachodzących np winie, piwie, serze. Ma na celu uzyskanie lepszych walorów organoleptycznych.
    Rémy Martin – koniak z rejonu Cognac we Francji, stworzony przez francuskiego winiarza, Rémy Martina w 1724 r. Obecnie wytwarzany przez powstałą w 1991 r. spółkę Rémy Cointreau Group.
    Ormianie (orm. Hajer, Հայեր) – naród indoeuropejski zamieszkujący początkowo obszar Zakaukazia i Wyżyny Armeńskiej, posługujący się językiem ormiańskim. W wyniku wielowiekowych emigracji, obecnie częściowo rozproszeni, tworzą 5-milionową diasporę. Jednym z filarów tożsamości Ormian jest przynależność do jednego z trzech głównych Kościołów ormiańskich. Ormianie to starożytny naród, szczycący się 3000-letnią historią. Jednocześnie to najstarszy chrześcijański naród na świecie - chrzest przyjęli w 301 r. n.e.)
    Charente – francuski departament położony w regionie Akwitania-Limousin-Poitou-Charentes. Departament oznaczony jest liczbą 16.
    Francja (fr. France, IPA: /fʁɑ̃s/), Republika Francuska (fr. République française /ʁe.py.blik fʁɑ̃.sɛz/) – państwo, którego część metropolitalna znajduje się w Europie Zachodniej, posiadające także zamorskie terytoria na innych kontynentach. Francja metropolitalna rozciąga się od Morza Śródziemnego na południu do kanału La Manche i Morza Północnego na północy, oraz od Renu na wschodzie do Zatoki Biskajskiej na zachodzie. Francuzi często nazywają swój kraj l’Hexagone (sześciokąt) – pochodzi to od kształtu Francji metropolitalnej.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.016 sek.