• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Komórka somatyczna

    Przeczytaj także...
    Komórka (łac. cellula) – najmniejsza strukturalna i funkcjonalna jednostka organizmów żywych zdolna do przeprowadzania wszystkich podstawowych procesów życiowych (takich jak przemiana materii, wzrost i rozmnażanie). Jest podstawową jednostką morfologiczno−czynnościową ustroju.Mleko – wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków pojawiająca się w okresie laktacji. Jako produkt żywnościowy dla człowieka największe znaczenie ma mleko krowie. Według Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej mleko krowie jest produktem całego, nieprzerwanego doju, od zdrowej, dobrze żywionej krowy mlecznej, otrzymany w sposób prawidłowy, bez domieszek siary.
    Choroba – jedno z podstawowych pojęć medycznych; ogólne określenie każdego odstępstwa od pełni zdrowia organizmu. Zdefiniowanie stanu chorobowego jest tak samo trudne, jak sprecyzowanie stanu pełni zdrowia.

    Komórki somatyczne to wszystkie komórki organizmu z wyjątkiem komórek płciowych.

    W mleczarstwie, poziom komórek somatycznych w mleku jest jednym z czynników decydujących o określeniu jego klasy. Przyczynami nadmiernej ilości komórek somatycznych w mleku mogą być choroby wymion lub nieprawidłowe dojenie krów. Komórki somatyczne to składniki morfotyczne (leukocyty). Ich podwyższony poziom świadczy o stanie zapalnym wymienia (mastitis).

    Przypisy

    1. Wojciech Sawicki: Histologia. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2008. ISBN 978-83-200-3710-4.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama