• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Kirsch

    Przeczytaj także...
    Fondue (z fran. fondre = „roztapiać się”) – potrawa przygotowana z gorącego sera i białego wina. Fondue pochodzi z kuchni szwajcarskiej, ale jest też bardzo popularne we Francji i Włoszech.Tort - wyrób ciastkarski, który został przyrządzony z ciasta, najczęściej z ciasta biszkoptowego, jest rodzajem wykwintnego deseru. Podstawą tortu jest ciasto przekładane masą, często nasączane alkoholem lub aromatem. Całość jest polewana i zdobiona.
    Włochy (Republika Włoska, wł. Italia, Repubblica Italiana) – państwo położone w Europie Południowej, na Półwyspie Apenińskim, będące członkiem wielu organizacji, m.in.: UE, NATO, należące do ośmiu najbardziej uprzemysłowionych i bogatych państw świata – G8.
    Fürsteneck, kirsch ze Schwarzwaldu

    Kirsch (niem. Kirschwasser, ) – wysokoprocentowy (38%–50%) napój alkoholowy wytwarzany z owoców czereśni nieprzeznaczonych do bezpośredniego spożycia; surowcem dla niektórych odmian tego likworu bywają i wiśnie. Kirsz w odróżnieniu od wiśniówki jest bezbarwny i nie jest słodki.

    Schwarzwald ("Czarny Las") – zrębowy masyw górski w południowo-zachodnich Niemczech rozciągający się od południowego krańca do środka Badenii-Wirtembergii na długości około 160 km – od Pforzheim na północy do Waldshut-Tiengen na samym południu.Wiśniówka – rodzaj kolorowej wódki o smaku i zapachu wiśni. Zazwyczaj słodka, o niezbyt wysokiej zawartości alkoholu (ok. 35%), wytwarzana przemysłowo przez rozcieńczanie spirytusu wodą, cukrem i aromatem wiśniowym. Produkt ten bywa określany także angielską nazwą "Cherry Cordial".

    Tradycyjnie (od połowy XIX wieku) produkowany jest w Alzacji, ale także w Niemczech (Schwarzwald), Szwajcarii, Włoszech i Austrii. Na jeden litr kirschu zużywa się około 14 kilogramów dojrzałych, zbieranych na początku lipca owoców. Są one miażdżone (częściowo razem z pestkami, co nadaje produktowi nutę smaku gorzkich migdałów) i prasowane, a następnie poddawane naturalnej fermentacji, po czym przeprowadzana jest pojedyncza albo dwukrotna destylacja. Trunek często leżakuje przed wprowadzeniem do sprzedaży, ale unika się beczek, gdyż nadałyby mu barwę.

    Brandy (pol. wypalanka, winiak) – napój alkoholowy (wytrawna wódka) destylowany z wina, głównie gronowego. Brandy może być destylowana również z wina owocowego, wówczas jednak powinna być odpowiednio oznaczona, np. Cherry Brandy – brandy wiśniowa itp.Napój alkoholowy – napój zawierający etanol. Napoje alkoholowe dzielone są na piwa, wina oraz alkohole spirytusowe. Spożywanie napojów alkoholowych jest legalne w większości krajów a ponad 100 państw posiada przepisy regulujące ich produkcję, sprzedaż i spożywanie. W Polsce, według definicji ustawowej napój alkoholowy to każdy produkt przeznaczony do spożycia zawierający więcej niż 0,5% alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

    Napój podaje się schłodzony albo – lepsze jego gatunki – w temperaturze pokojowej (jak brandy). Kirsch wykorzystywany też bywa jako składnik różnego rodzaju potraw, deserów czy ciast np. w torcie szwarcwaldzkim dodawany jest do masy wiśniowej i nasącza się nim poszczególne warstwy ciasta a w szwajcarskim fondue oprócz pozostałych składników dodaje się do smaku kieliszek kirscha.

    Alzacja (fr. Alsace, niem. Elsass, al. Elsàss) – kraina historyczna i region administracyjny we Francji, położony w północno-wschodniej części kraju nad Renem. Składa się z dwóch departamentów: Dolny Ren na północy oraz Górny Ren na południu. Historyczna Alzacja obejmowała jeszcze niewielki obszar wokół miasta Belfort, który obecnie tworzy departament Territoire-de-Belfort.Szwajcaria, Konfederacja Szwajcarska (Confoederatio Helvetica, Schweiz, Schweizerische Eidgenossenschaft) – państwo federacyjne w Europie Zachodniej. Jest jednym z niewielu państw, w których obowiązuje demokracja bezpośrednia. Szwajcaria od kongresu wiedeńskiego w 1815 roku jest państwem neutralnym. Do Organizacji Narodów Zjednoczonych przystąpiła dopiero 10 września 2002 po przegłosowaniu tej decyzji w referendum minimalną większością 52% głosów.

    Przypisy[]

    1. Stuart Walton, Brian Glover: The Ultimate Encyclopedia of Wine, Beer, Spirits and Liqueurs. Hermes House, 1998, s. 413. ISBN 978-1840380859. (ang.)

    Bibliografia[]

  • niam.pl – kirsch
  • open-bar.pl – kirsch



  • w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.021 sek.