• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Kapucynka czarnobiała

    Przeczytaj także...
    Płaksowate (Cebidae) – rodzina ssaków naczelnych obejmująca większość gatunków małp szerokonosych (Platyrrhini), w tym marmozety, tamaryny i kapucynki.Ameryka Środkowa (ang. Middle America) – centralny region geograficzny Ameryki. Jest definiowany jako południowa część Ameryki Północnej, w której skład wchodzą dwie części: kontynentalna (Ameryka Centralna) i wyspiarska (Karaiby). Obszar liczy około 850 000 km² powierzchni i jest zamieszkany przez ponad 90 mln ludzi.

    Kapucynka czarnobiała, kapucynka właściwa (Cebus capucinus) - gatunek ssaka z rodziny płaksowatych występujący na terenie Ameryki Środkowej. Żyje w lasach przebywając w górnych partiach drzew wśród swoich towarzyszy liczących do 40 osobników.

    Opis[edytuj kod]

    Twarz naga w kolorze cielistym pokryta jest gęstym włosiem. Sierść po bokach głowy oraz w okolicach szyi i ramion w kolorze białym, w pozostałej części futro w kolorze brunatnoczarnym do czarnego. Długość (tułów wraz z głową) ok. 30 cm Ogon 35-40 cm, słabochwytny, w końcowym odcinku najczęściej zwinięty Masa 1-4 kg Pokarm Na pokarm składają się: liście i pąki, owady, jaja ptaków jak i młode ptaki. Niekiedy pożywia się drobnymi ssakami. Rozród Ciąża trwa ok. 6 miesięcy, młode (najczęściej jedno) od razu przyczepia się matce do futra. Okres życia 30 lat.

    Przypisy

    1. Cebus capucinus, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
    2. Cebus capucinus. Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).

    Bibliografia[edytuj kod]

  • Mały Słownik Zoologiczny/ssaki, Wiedza Powszechna, Warszawa, 1991 ISBN 83-214-0637-8.



  • w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.006 sek.