• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Jedzenie

    Przeczytaj także...
    Kuchnia brazylijska – narodowa kuchnia Brazylii, powstała w wyniku wzajemnego oddziaływania na siebie indiańskich, europejskich i afrykańskich tradycji kulinarnych, przy wykorzystaniu lokalnie dostępnych składników. Podstawą diety Indian był maniok, zaś niewolnicy afrykańscy wnieśli do kuchni brazylijskiej przede wszystkim jam, olej palmowy, dania na bazie fasoli i ryżu (np. feijoada czy feijão com arroz oraz kuskus, znany również w XV-wiecznej Portugalii. Wpływy europejskie nie ograniczają się do kuchni portugalskiej, wraz z kolejnymi falami emigrantów docierały również elementy tradycji niemieckiej i włoskiej, takie jak kiełbasy, piwo, ziemniaki i makaron, a także sosy. W późniejszym czasie kuchnia brazylijska została dodatkowo wzbogacona o dania potrawy pochodzące z Libanu i Japonii.Kuchnia białoruska – kuchnia narodowa Białorusinów, w której unikatowe i wspólne z ościennymi narodami potrawy oraz napoje są przyrządzane według przepisów ludowych i wiekowych tradycji kulinarnych. Prosta i pożywna kuchnia oparta na źródłach pożywienia (głównie zbożach i warzywach bulwiastych) dostępnych na Białorusi. Uważana za dość ciężkostrawną i tłustą. Tradycyjne potrawy białoruskie są stosunkowo łatwe do przygotowania i działają rozgrzewająco. Jej podstawę stanowiły ziemniaki, kwaśny chleb żytni, kapusta i wieprzowina. Tradycyjna kuchnia białoruska oferuje duży wybór potraw ziemniaczanych oraz mącznych. Przykładami charakterystycznych dań są: maczanka z blinami i placki kartoflane ze śmietaną; zup – kapuśniak i barszcz, a napojów – sok brzozowy i kwas chlebowy.
    Australia – szósty pod względem wielkości kontynent, jego powierzchnia (wraz z Tasmanią i innymi wyspami przybrzeżnymi) wynosi 7,7 mln km² (7,5 mln km² bez wysp).
    Niemiecka książka kucharska Anny Halm z pocz. XX w.

    Sztuka kulinarna – umiejętność przygotowywania różnych potraw w sposób smaczny, pożywny i estetyczny, zaś kulinaria to ogół zagadnień związanych z potrawami (głównie potrzebne produkty i sposoby przygotowania).

    W różnych regionach świata, zależnie od dostępności źródeł pożywienia i wielowiekowej tradycji, wykształciły się różne zwyczaje kulinarne.

    W kuchni uzbeckiej charakterystyczne są mięsne dania, aromatyczne, gotowane zazwyczaj na parze. Z mięs najczęściej używana jest baranina, później wołowina. Do smażenia używa się smalcu barana lub oleju z bawełny. Typowymi dla regionu będą również ryż, mosz (fasola mung) i groch biały (rzymski). Najważniejszymi przyprawami są kurkuma (szafran indyjski), kmin indyjski (rzymski), cząber górski, kolendra i czarnuszka. Dodatkiem do dań będą głównie oleje bawełniane, octy i śmietana. Najważniejszymi napojami są: napar z bazylii, brandy, później woda.Kuchnia teksańska (lub teksaska), lub raczej teksasko-meksykańska (Tex-Mex), powstała w wyniku fuzji kuchni meksykańskiej i amerykańskiej, szczególnie kuchni południowych stanów USA, skąd pochodziło wielu amerykańskich osadników z Teksasu.

    Rodzaje pożywienia[]

  • żywność nieprzetworzona pochodzenia
  • roślinnego (warzywa, zioła, owoce, grzyby, orzechy)
  • rzadziej zwierzęcego
  • żywność przetworzona pochodzenia roślinnego i zwierzęcego poprzez:
  • mrożenie warzyw, mięs, ryb
  • wędzenie mięs, ryb, serów
  • parzenie wędlin
  • gotowanie warzyw, mięs
  • pieczenie mięs
  • smażenie mięs, ryb
  • zupy instant
  • koncentraty
  • minerały, głównie sól kuchenna
  • Rodzaje kuchni[]

  • kuchnia domowa
  • kuchnia molekularna
  • kuchnia fushion
  • kuchnia wegetariańska
  • kuchnia wojskowa
  • Kuchnie narodowe według pochodzenia[]

    ]

  • kuchnia argentyńska
  • kuchnia brazylijska
  • ]

  • kuchnia amerykańska (USA)
  • kuchnia alaskańska
  • kuchnia amerykańsko-chińska
  • kuchnia amerykańsko-indyjska
  • kuchnia hawajska
  • kuchnia indiańska (zróżnicowana, zachowana wśród ludów: Czerokezi, Dakotowie, Hopi, Inuit, Kwakiutl, Navahowie)
  • kuchnia kalifornijska
  • kuchnia luizjańska (cajun)
  • kuchnia murzyńska
  • kuchnia portorykańska
  • kuchnia teksańska
  • kuchnia white trash
  • kuchnia kanadyjska
  • kuchnia kubańska
  • kuchnia meksykańska
  • ]

  • kuchnia australijska
  • ]

  • kuchnia arabska
  • kuchnia chińska
  • kuchnia indonezyjska
  • kuchnia indyjska
  • kuchnia japońska
  • kuchnia tajska
  • kuchnia turecka
  • kuchnia uzbecka
  • kuchnia wietnamska
  • ]

  • kuchnia austriacka
  • kuchnia baskijska
  • kuchnia białoruska
  • kuchnia brytyjska
  • kuchnia angielska
  • kuchnia szkocka
  • kuchnia walijska
  • kuchnia bułgarska
  • kuchnia chorwacka
  • kuchnia czeska
  • kuchnia estońska
  • kuchnia fińska
  • kuchnia francuska
  • kuchnia grecka
  • kuchnia hiszpańska
  • kuchnia holenderska
  • kuchnia irlandzka
  • kuchnia katalońska
  • kuchnia litewska
  • kuchnia maltańska
  • kuchnia niemiecka
  • kuchnia polska
  • kuchnia portugalska
  • kuchnia rosyjska
  • kuchnia rumuńska
  • kuchnia słoweńska
  • kuchnia śląska
  • kuchnia ukraińska
  • kuchnia węgierska
  • kuchnia włoska
  • Zobacz też[]

  • dieta
  • wegetarianizm
  • tabu pokarmowe
  • jednostki miar stosowane w gospodarstwie domowym
  • Bibliografia[]

  • Prosper MontaLarousse Librarie, Prosper Montagné, Larousse, Comité gastronomique, Joel Robuchon: Larousse Gastronomique. Paris / Nowy Jork: Clarkson Potter / Larousse, 2001 (oryg. wydanie 1938). ISBN 0609609718, ISBN 978-0-609-60971-2. OCLC 46872358. [dostęp 2009-01-10]. (ang.)
  • Linki zewnętrzne[]

  • Baza danych Departamentu Rolnictwa USA wartości odżywczych produktów żywnościowych (ang.)
  • Ameryka Południowa – kontynent leżący na półkuli zachodniej oraz w większej części na półkuli południowej, a w mniejszej – na półkuli północnej. Niekiedy uważana jest również za subkontynent Ameryki.Kuchnia polska – na kształtowanie się swoistych cech kuchni polskiej miały wpływ przemiany historyczne. Na przestrzeni dziejów kuchnia polska ulegała wpływom i zmianom regionalnym, zwłaszcza że tereny Rzeczypospolitej Polskiej historycznie zamieszkiwała zmieniająca się mozaika narodów. W efekcie silne są kulinarne wpływy wschodnie (tatarsko-tureckie, wcześniej mongolskie), rusińskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb (jedzonych także na surowo), rozmaitych owoców morza, w tym wodorostów oraz warzyw. Popularne są zupy gotowane bezpośrednio na stole, w specjalnym garnku podgrzewanym dawniej węglem drzewnym, a obecnie gazem, a także jedzenie zanurzanych we wrzątku mięs, ryb i warzyw.
    Kuchnia francuska wywierała przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest (choć nie zawsze słusznie) z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem. W rzeczywistości kuchnia francuska nie jest jednolita. Oprócz dużych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) - drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy oraz nouvelle cuisine (nową kuchnię), która narodziła się w opozycji wobec tej pierwszej. Nouvelle cuisine opiera się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych daniach.
    Orzech (Juglans L.) – rodzaj roślin z rodziny orzechowatych, obejmujący kilkanaście gatunków drzew, o owocach zwanych potocznie orzechami, w rzeczywistości będących pestkowcami. Gatunkiem typowym jest Juglans regia L..
    Kuchnia kubańska - tradycje kulinarne, powstałe na Kubie pod silnym wpływem kuchni europejskich, afrykańskich oraz kuchni kreolskiej sąsiednich wysp karaibskich, a takze pierwotnej kuchni lokalnych indian. Najbardziej popularnym rodzajem mięsa jest wieprzowina, podawana zazwyczaj z ryżem i czarną fasolą. Do dań mięsnych i rybnych podaje się często pokrojone smazone plátanos (specjalny rodzaj mączystych bananów). Ważną częścią tradycji kubańskiej są geste tresciwe zupy , pozostające pod silnym wpływem kuchni hiszpańskiej . Czysto iberyjski rodowód ma zupa czosnkowa sopa de ajo. Do zup często dodaje się bulwy rosnących na miejscu tropikalnych roślin: malangas, boniatos, yuca i ñames. Kuba słynie także z doskonałych ryb i owoców morza, zwłaszcza krewetek. Podstawowe przyprawy to czosnek, kmin, oregano, liście kolendry oraz kwaśna odmiana pomarańczy. Bazę wielu potraw stanowi sofrito, pasta z siekanego czosnku, cebuli i zielonej papryki, podsmażanych na oliwie z oliwek.
    Wegetarianizm – rodzaj praktyki (w sensie świadomej i celowej działalności człowieka), charakteryzującej się wyłączeniem z diety mięsa (w tym ryb i owoców morza); może również wiązać się z unikaniem innych produktów pochodzących z uboju zwierząt np. smalcu . Wegetarianizm może być wybrany z pobudek moralnych, zdrowotnych, ekologicznych, bądź ekonomicznych. W języku potocznym przyjmuje się, że wegetarianizm to zbiór kilku diet, które w różnym stopniu ograniczają spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego.
    Stany Zjednoczone, Stany Zjednoczone Ameryki (ang. United States, US, United States of America, USA) – federacyjne państwo w Ameryce Północnej graniczące z Kanadą od północy, Meksykiem od południa, Oceanem Spokojnym od zachodu, Oceanem Arktycznym od północnego zachodu i Oceanem Atlantyckim od wschodu.
    Kuchnia irlandzka – zwyczaje kulinarne oraz potrawy i napoje charakterystyczne dla Irlandii. Kraj ten nie ma bogatej tradycji gastronomicznej, a dawne przepisy znane są głównie z tradycji ustnej i domowych zapisków. Typowe dla kuchni irlandzkiej są potrawy przygotowywane z ziemniaków, mleka i jego przetworów (jak masło), warzyw i mięsa oraz produkty zbożowe z owsa i pszenicy. Obecny sposób odżywania się Irlanczyków nie odbiega od powszechnej w Europie kuchni międzynarodowej, a w miastach popularne są restauracje etniczne. Kuchnia domowa w dalszym ciągu w większości opiera się na codziennie przygotowywanych potrawach ze świeżych produktów.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.025 sek.