• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Jednostki miar stosowane w gospodarstwie domowym

    Przeczytaj także...
    Pęczek – mały pęk, pewna liczba złożonych równo i połączonych ze sobą przedmiotów. Pojęcie stosowane jest w różnych dziedzinach, m.in. w towaroznawstwie, biologii i anatomii, a także w języku potocznym.Wykaz ten zawiera pozaukładowe jednostki miary, czyli jednostki nienależące do układu SI. Pojęcie bywa także używane do określenia jednostek nienależących do żadnego układu jednostek miar, albo nienależących do rozpatrywanego układu jednostek miar.
    Mililitr (symbol: ml lub mL) - podwielkrotność litra, pozaukładowej jednostki objętości. Jeden mililitr równa się 10 l. Jest powszechnie używany w obliczaniu pojemności butelek na napoje.
    Teaspoon & tablespoon
    Łyżki miarowe z tworzywa sztucznego: łyżka stołowa 15 ml (TBS) i łyżeczka do herbaty 5 ml (TSP)
    Kobiałka z truskawkami
    Pęczki szczypiorku

    Przykłady jednostek i orientacyjne wartości:

  • szklanka ≈ 0,20 – 0,25 litra = 200 – 250 cm³
  • filiżanka ≈ 240 cm³ lub 250 cm³ (ang. cup)
  • łyżka stołowa ≈ 15 cm³ (za wyjątkem Australii, gdzie jest to ok. 20 cm³)
  • łyżeczka ≈ 5 cm³
  • szczypta ≈ 1/4 – 1/2 grama
  • kropla ≈ 1/20 – 1/10 cm³
  • wiadro ≈ 10 – 12 litrów
  • worek ≈ 25 lub 50 kilogramów
  • pęczek – umowna, nieokreślona dokładnie miara stosowana dla niektórych warzyw, ziół i kwiatów (porcja towaru związana sznurkiem lub spięta gumką)
  • kobiałka (łubianka) ≈ objętość maks. ok. 5,7 litra, waga: 2 – 2,5 kg (zależnie od zawartości)
  • metr (waga) = 100 kg
  • Uwaga: 1 cm³ = 1 mililitr (skrót: ml lub mL) = 1/1000 litra. W Polsce i innych państwach stosujących system metryczny pojemność butelek i pojemników z płynami podawana jest zazwyczaj w mililitrach lub litrach.

    Australia (Związek Australijski, Commonwealth of Australia) – państwo położone na półkuli południowej, obejmujące najmniejszy kontynent świata, wyspę Tasmanię i inne znacznie mniejsze wyspy na Oceanie Indyjskim i Spokojnym. Jedyny kraj, który obejmuje cały kontynent. Siłą rzeczy nie posiada granic lądowych z żadnym państwem.Strony przeglądowe – listy i tablice (tabele) pogrupowane według kategorii. Strony, w których wykazy stanowią znaczącą część artykułu (nie mniej niż połowę), przy czym nie jest istotny format: może to być lista, tabela, bądź wykaz wpleciony w treść artykułu.

    Przeliczniki wagowe:

    Zobacz też[ | edytuj kod]

  • pozaukładowe jednostki miary, układ SI, kulinaria, tablice
  • Uwagi[ | edytuj kod]

    1. Cytowane źródła są rozbieżne.

    Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Appendix A, [w:] Christine Conners, Tim Conners, Scout’s Large Groups Cookbook, Rowman & Littlefield, 20 marca 2012, s. 148, ISBN 978-0-7627-8403-5 [dostęp 2016-05-14] (ang.).
    2. Better Homes & Gardens, Chuck Smothermon, Better Homes and Gardens Biggest Book of Slow Cooker Recipes, Meredith Books, 19 sierpnia 2002, s. 416, ISBN 978-0-696-21546-9 [dostęp 2016-05-14] (ang.).
    3. Appendix A, [w:] Christine Conners, Tim Conners, Scout’s Large Groups Cookbook, Rowman & Littlefield, 20 marca 2012, s. 149, ISBN 978-0-7627-8403-5 [dostęp 2016-05-14] (ang.).
    Kwintal (arab. qinṭār przez fr. quintal) – pozaukładowa jednostka miary masy używana tradycyjnie przez rolników, w wydawnictwach fachowych zwana decytoną. Zwana jest potocznie metrem (nie mylić z metrem – jednostką długości).Szczypta określa ilość czegoś sypkiego, np. cukru, soli kuchennej, pieprzu itp. Jest to tyle sypkiej substancji, ile zmieści się między palcami: kciukiem i wskazującym.




    Warto wiedzieć że... beta

    Worek – pojemnik podobny do torby, zwykle jednak większy i pozbawiony uchwytów. Wykonuje się go głównie z płótna, skóry, papieru bądź tworzyw sztucznych. Służy do przechowywania przedmiotów i artykułów sypkich oraz ich transportu.
    Filiżanka – niewielkie naczynie, czarka, najczęściej z uszkiem służąca do picia napojów takich jak kawa czy herbata. Zazwyczaj używane z odpowiednim spodkiem.
    Wiadro (inaczej kubeł) – naczynie w kształcie walca lub odwróconego, ściętego stożka, najczęściej blaszane albo z tworzywa sztucznego, zaopatrzone w ruchomy, kabłąkowaty uchwyt. Używane jest zazwyczaj jako pojemnik na ciecze lub materiały sypkie. Pojemność typowego wiadra to około 15 litrów.
    Kropla – ciało ciekłe – zazwyczaj małej objętości – ograniczone w całości lub większości powierzchnią swobodną. Przykładem są krople deszczu, rosy lub tłuszczu w śmietanie.
    Szklanka – naczynie szklane do picia o objętości około 200–250 ml, najczęściej w formie cylindra lub lekko stożkowe, bez stopy, i przykrycia; element zastawy stołowej. Potocznie mianem szklanki określa się także kubki wykonane ze szkła.
    Sztuka kulinarna – umiejętność przygotowywania różnych potraw w sposób smaczny, pożywny i estetyczny, zaś kulinaria to ogół zagadnień związanych z potrawami (głównie potrzebne produkty i sposoby przygotowania).
    Litr (skrót l, L) – pozaukładowa jednostka objętości. W przeliczeniu na jednostki SI 1 l = 1/1000 m³ = 1 dm³.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.03 sek.