Jednostka enzymu

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Jednostka enzymu, jednostka enzymatyczna (symbol: U) – jednostka aktywności enzymów, zdefiniowana przez Komisję Enzymową w 1961 i wprowadzona w 1964 przez Komitet Nazewnictwa Międzynarodowej Unii Biochemii i Biologii Molekularnej.

Jednostka międzynarodowa, j.m. (ang. international unit, IU; fr. unité internationale, UI; niem. Internationale Einheit, IE) – w farmakologii, biologiczna jednostka aktywności lub efektu substancji biologicznie czynnych takich jak witaminy, hormony, niektóre leki, szczepionki, preparaty krwiopochodne i inne. IU ma tę przewagę nad jednostkami masy (zazwyczaj mg), że konsekwentnie wyraża aktywność różnych form danego czynnika biologicznego (jak witaminy A w postaci retinolu lub beta-karotenu). Pomimo nazwy, IU nie jest częścią Układu SI stosowanego w fizyce i chemii.

Jeden U to ilość enzymu katalizująca przemianę 1 μmola substratu w czasie 1 minuty. Zwykle przyjmuje się określone warunki: temperaturę 30 °C, dane pH i maksymalne wysycenie enzymu substratem.

Ponieważ minuta nie jest jednostką SI, do określania aktywności enzymów zaleca się stosowanie katala (od 1978).

1 U = 1/60 μkat = 16,67 nkat

Jednostki enzymu U nie należy mylić z jednostką międzynarodową (IU), miarą aktywności substancji biologicznie czynnych, która ma szersze zastosowanie.

Przypisy[ | edytuj kod]

  1. Nomenclature Committee of the International Union of Biochemistry (NC-IUB). Units of Enzyme Activity. „Eur. J. Biochem.”. 97, s. 319 i 320, 1979. 
  2. U or enzyme activity unit, Sizes, Inc., 11 kwietnia 2007 (ang.)




Reklama