• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Jan Kwaśniewski

    Przeczytaj także...
    Dieta Kwaśniewskiego (nazywana przez zwolenników dietą optymalną) to niskowęglowodanowa dieta, propagowana przez polskiego lekarza Jana Kwaśniewskiego. Dieta Kwaśniewskiego jest wysokotłuszczowa, a spożycie białka jest niskie.Tłuszcze – zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla.
    Wojskowa Akademia Medyczna im. gen. dyw. Bolesława Szareckiego (WAM) – nieistniejąca obecnie akademia wojskowa, działająca w latach 1957-2003 w Łodzi, która kształciła żołnierzy - oficerów wojskowej służby zdrowia (lekarzy, lekarzy-dentystów, farmaceutów i psychologów) dla potrzeb SZ PRL i SZ RP ale także dla sił zbrojnych innych państw.

    Jan Kwaśniewski (ur. 10 czerwca 1937) – polski lekarz, propagator diety niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej nazwanej przez siebie dietą optymalną (dieta Kwaśniewskiego) i ruchu optymalnych.

    Białka – wielkocząsteczkowe (masa cząsteczkowa od ok. 10 000 do kilku mln Daltonów) biopolimery, a właściwie biologiczne polikondensaty, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi -CONH-. Występują we wszystkich żywych organizmach oraz wirusach. Synteza białek odbywa się przy udziale specjalnych organelli komórkowych zwanych rybosomami.Dieta optymalna – możliwie najbardziej zdrowa dieta, której przestrzeganie gwarantowałoby pozostawanie w dobrym zdrowiu.

    W 1961 roku ukończył Wojskową Akademię Medyczną w Łodzi. Od 1965 zajmuje się dietetyką. W 1968 ustalił proporcje żywieniowe tłuszczubiałkacukru, które stały się podstawą diety, którą sygnował własnym nazwiskiem. Autor wielu artykułów i książek, wznawianych i tłumaczonych na język angielski, niemiecki oraz rosyjski. W 2005 roku, w pracy U źródeł diety niskowęglowodanowej, biochemik Włodzimierz Ponomarenko zarzucił Janowi Kwaśniewskiemu plagiat z książki Hermana Tallera Kalorie się nie liczą, wydanej w roku 1961.

    Węglowodany (cukry, cukrowce, sacharydy) – organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla oraz wodoru i tlenu, zazwyczaj w stosunku H:O = 2:1. Są to związki zawierające jednocześnie liczne grupy hydroksylowe, karbonylowe oraz czasami mostki półacetalowe. Ogólnym wzorem sumarycznym węglowodanów jest CxH2yOy lub Cx(H2O)y (znane są jednak węglowodany niespełniające tego wzoru, np. deoksyryboza).

    Publikacje[]

  • Dieta optymalna.
  • Jak nie chorować.
  • Krótka instrukcja obsługi człowieka, wyd. 2008.
  • Odpowiedzi na listy, część I.
  • Odpowiedzi na listy, część II.
  • Odpowiedzi na listy, część III.
  • Tłuste życie.
  • Żywienie optymalne.
  • Przypisy

    1. Grieb P, Kłapcińska B, Smol E, Pilis T, Pilis W, Sadowska-Krepa E, Sobczak A, Bartoszewicz Z, Nauman J, Stańczak K, Langfort J: Czynniki ryzyka miażdżycy u osób długotrwale odżywiających się dietą wysokotłuszczową. Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego PAN.
    2. Aleksander Górecki, Alicja Baranowska: Befsztyk na receptę. wprost.pl, 2003.
    3. Skrócony biogram na stronie autorskiej
    4. Dieta dr Jana Kwaśniewskiego. interia.pl.
    5. Włodzimierz Ponomarenko, "U źródeł diety niskowęglowodanowej", Optymalnik, wrzesień 2005.

    Linki zewnętrzne[]

  • Biogram na stronie dobradieta.pl
  • Ogólnopolskie Stowarzyszenie Optymalnych im. Adama Jany



  • w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.027 sek.