• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Jamie Oliver - kucharz


    UWAGA: TA PODSTRONA MOŻE ZAWIERAĆ TREŚCI PRZEZNACZONE TYLKO DLA OSÓB PEŁNOLETNICH



    Przeczytaj także...
    Polska, Rzeczpospolita Polska – państwo unitarne w Europie Środkowej, położone między Morzem Bałtyckim na północy a Sudetami i Karpatami na południu, w dorzeczu Wisły i Odry. Powierzchnia administracyjna Polski wynosi 312 679 km², co daje jej 70. miejsce na świecie i dziewiąte w Europie. Zamieszkana przez ponad 38,5 miliona ludzi, zajmuje pod względem liczby ludności 34. miejsce na świecie, a szóste w Unii Europejskiej.Biblioteka Kongresu Stanów Zjednoczonych (ang.: Library of Congress) – największa biblioteka świata. Gromadzi ponad 142 mln różnego rodzaju dokumentów, ponad 29 mln książek, 58 mln rękopisów, 4,8 mln map i atlasów, 12 mln fotografii, 6 mln mikrofilmów, 3,5 mln dokumentów muzycznych, 500.000 filmów; wszystko w ponad 460 językach. 7% zbiorów to dokumenty w językach słowiańskich, w tym największy w USA zbiór polskich książek. Całość zajmuje 856 km półek. Biblioteka dysponuje (w 3 budynkach) 22 czytelniami ogólnymi, 3 wydzielonymi czytelniami dla kongresmenów oraz biblioteką sztuki (John F. Kennedy Center). Zatrudnia 5 tysięcy pracowników. Wyposażona jest w system komputerowy o pojemności 13 mln rekordów oraz w 3000 terminali. Pełni funkcję biblioteki narodowej.
    Londyn (ang. London) – miasto w południowo-wschodniej części Wielkiej Brytanii, stolica tego państwa, a także stolica Anglii.
    Jamie Oliver

    Jamie Trevor Oliver (ur. 27 maja 1975 w Essex) – brytyjski kucharz, autor programów i książek kulinarnych.

    Studiował w Westminster Catering College, pobierał praktyki także we Francji. Popularności przysporzyły mu liczne programy o tematyce kulinarnej, które prowadził. Jego pseudonim to "Nagi Szef". Jako kucharz preferuje świeżą i ekologiczną żywność. W swojej ojczyźnie prowadzi krucjatę przeciw karmieniu dzieci fast foodami. Prowadzi restaurację "Fifteen" w Londynie. W Polsce jego przepisy publikuje magazyn "Kuchnia", a jego programy emitowane są w Kuchni+. W 2015 roku ukazało się w Polsce pierwsze wydanie polskojęzycznej edycji magazynu JAMIE.

    Żywność ekologiczna – określenie żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów.Fast food (z ang. dosłownie szybka żywność) – rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego. Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną – zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji – błonnika, witamin i minerałów. Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby nowotworowe, miażdżyca, choroby serca i wątroby. Współcześnie oblicze fast foodu zaczyna się zmieniać i coraz częściej zaliczane są do niego serwowane na poczekaniu sałatki.

    Programy telewizyjne[]

  • Nagi Szef (1998–2001)
  • Przekręty Jamiego Olivera (2002)
  • Restauracja Jamiego (2003)
  • Jamie w szkolnej stołówce (2005)
  • Wielka włoska wyprawa Jamiego (2005)
  • Restauracja Jamiego – Australia (2006)
  • Kucharz Jamiego (2007)
  • Jamie w Domu (2007)
  • Jamie, kolacja i kurczaki (2008)
  • Jamie Oliver: Jak jeść i przeżyć (2008)
  • Ministerstwo żywności Jamiego Olivera (2008)
  • Jamie ratuje brytyjski bekon (2009)
  • Jamie przemierza Amerykę (2009)
  • Rodzinne święta Jamiego (2009)
  • Żywieniowa rewolucja Jamiego Olivera (2010)
  • 30 minut Jamiego (2010)
  • Kulinarne wyprawy Jamiego (2010)
  • Najpyszniejsze święta Jamiego (2010)
  • Szkoła marzeń Jamiego (2011)
  • Rybna kolacja Jamiego (2011)
  • Ucztowisko Jamiego (2011)
  • Cudowne lato Jamiego (2011)
  • Jamie odkrywa Wielką Brytanię (2012)
  • 15 minut Jamiego (2013)
  • Jamie & Jimmy's Food Fight Club (2013)
  • Jamie Oliver: Najpiękniejszy jest koniec roku (2014)
  • Gotuj sprytnie jak Jamie (2014)
  • Książki[]

  • Something for the Weekend, ​ISBN 0-14-102258-2​.
  • The Naked Chef, ​ISBN 0-7868-6617-9​ (pol. Oliver w kuchni, 2004, ​ISBN 83-7319-533-5​).
  • The Return of the Naked Chef, ​ISBN 0-7181-4439-2​.
  • Happy Days with the Naked Chef, ​ISBN 0-7868-6852-X​ (pol. Lubię gotować, 2005, ​ISBN 83-7319-708-7​).
  • The Naked Chef Takes Off, ​ISBN 0-7868-6755-8​.
  • Jamie's Kitchen, ​ISBN 1-4013-0022-7​.
  • Jamie's Dinners, ​ISBN 1-4013-0194-0​ (pol. Moje obiady, 2007, ​ISBN 978-83-7495-136-4​).
  • Jamie's Italy, ​ISBN 0-7181-4770-7​ (pol. Włoska wyprawa Jamiego, 2007, ​ISBN 9788374952972​).
  • Cook With Jamie: My Guide to Making You a Better Cook, ​ISBN 0-7181-4771-5​ (pol. Gotuj z Oliverem: przewodnik, dzięki któremu zostaniesz lepszym kucharzem, 2008, ​ISBN 978-83-7495-352-8​).
  • Jamie's Little Book of Big Treats, ​ISBN 0-14-103146-8​.
  • Jamie at Home: Cook Your Way to the Good Life, ​ISBN 0-7181-5243-3​ (pol. Jamie Oliver w domu: przez gotowanie do lepszego życia , 2009, ​ISBN 978-83-7495-595-9​).
  • Jamie's Ministry of Food: Anyone Can Learn to Cook in 24 Hours, ​ISBN 978-0-7181-4862-1​.
  • Jamie's Red Nose Recipes, ​ISBN 0-14-104178-1​.
  • Jamie does... Spain, Italy, Sweden, Morocco, Greece, France, ​ISBN 978-0-7181-5614-5
  • Jamie's 30-minute Meals, ​ISBN 978-0-7181-5477-6​.
  • Literatura[]

  • Stafford Hildred, Jamie Oliver: The Biography (2001) ​ISBN 1-903402-55-7
  • Gilly Smith, Jamie Oliver: Turning Up the Heat (2006) ​ISBN 0-233-00168-9
  • Gilly Smith, Jamie Oliver: The Kitchen Crusader (2006) ​ISBN 978-1-86200-414-6
  • Gilly Smith, Jamie Oliver: Człowiek. Jedzenie. Rewolucja (2010) ​ISBN 978-83-7731-012-0
  • Linki zewnętrzne[]

  • Oficjalna witryna
  • Biblioteka Narodowa Francji (fr. Bibliothèque nationale de France, BnF) – francuska biblioteka narodowa, znajdująca się w Paryżu. Przewidziana jest jako repozytorium dla wszystkich materiałów bibliotecznych, wydawanych we Francji. Obecnym dyrektorem Biblioteki jest Bruno Racine.Essex – hrabstwo ceremonialne i niemetropolitalne we wschodniej Anglii, w regionie East of England, położone na północny wschód od Londynu, nad Morzem Północnym, zaliczane do tzw. Home Counties. Nazwa hrabstwa pochodzi od istniejącego we wczesnym średniowieczu anglosaskiego Królestwa Esseksu.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Kontrola autorytatywna – w terminologii bibliotekoznawczej określenie procedur zapewniających utrzymanie w sposób konsekwentny haseł (nazw, ujednoliconych tytułów, tytułów serii i haseł przedmiotowych) w katalogach bibliotecznych przez zastosowanie wykazu autorytatywnego zwanego kartoteką wzorcową.
    Gemeinsame Normdatei (GND) – kartoteka wzorcowa, stanowiąca element centralnego katalogu Niemieckiej Biblioteki Narodowej (DNB), utrzymywanego wspólnie przez niemieckie i austriackie sieci biblioteczne.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.043 sek.