• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Jajecznica



    Podstrony: 1 [2] [3] [4] [5]
    Przeczytaj także...
    Smalec – tłuszcz zwierzęcy wykorzystywany w sztuce kulinarnej do przyrządzania potraw, jak również bezpośredniego spożywania.Śniadanie angielskie (ang. Full English breakfast, cooked breakfast lub traditional fry-up) – tradycyjny posiłek (śniadanie) serwowany na ciepło w krajach Wysp Brytyjskich. Kiedyś codzienny w większości angielskich domów, obecnie podawany głównie w hotelach, pensjonatach i B&B.
    Przygotowywanie jajecznicy
    Jajecznica

    Jajecznica – potrawa z rozmąconych, usmażonych na patelni jajek.

    Jest domeną prostej kuchni, nie wymaga umiejętności kulinarnych ani techniki i kojarzy się współcześnie z "męskim" lub "kawalerskim" gotowaniem. Jajecznica ma długą historię, przewija się w dziejach, występuje w polskiej tradycji, wielokrotnie przytaczano ją w literaturze, a obecnie jest również elementem życia społecznego na publicznie organizowanych festynach i zabawach.

    Post – dobrowolne powstrzymanie się od jedzenia w ogóle, lub od spożywania pewnych rodzajów pokarmów (np. mięsa), przez określony czas. Pości się przede wszystkim z przyczyn religijnych.Agnieszka Kręglicka (ur. 1966) – krytyk kulinarny, restauratorka, autorka felietonów, książek i programu telewizyjnego o tematyce kulinarnej.

    Spis treści

  • 1 Składniki i warianty
  • 2 Serwowanie
  • 3 Wartości odżywcze i energetyczne
  • 4 Kuchnia polska
  • 4.1 Kuchnia staropolska
  • 4.2 Kuchnia polska XIX wieku i późniejsza
  • 4.3 Jajecznica w polskiej kulturze ludowej
  • 5 Jajecznica w literaturze
  • 6 Jajecznica w historii
  • 7 Rekordowe jajecznice
  • 8 Zobacz też
  • 9 Przypisy
  • 10 Linki zewnętrzne
  • Kura domowa (Gallus gallus domesticus) – ptak hodowlany z rodziny kurowatych, hodowany na całym świecie. W środowisku naturalnym nie występuje. Uważa się, że stanowi formę udomowioną kura bankiwa (Gallus gallus), lecz nie wyklucza się domieszki innych gatunków południowoazjatyckich kuraków (zarówno żyjących, jak i wymarłych). Udomowienie miało prawdopodobnie miejsce w III tysiącleciu p.n.e. w Indiach, chociaż badania archeologiczne wykazały, że pierwsze kuraki udomowiono w Chinach już w VI tysiącleciu p.n.e. Około 1000 p.n.e. kury hodowano już powszechnie w Chinach, a ok. 500 p.n.e. w Egipcie i Europie, w tym w Polsce (odnaleziono kości kur podczas wykopalisk w Biskupinie). W tym okresie w Chinach prowadzono już sztuczne wylęganie. Jak wykazały badania, ówczesne kury przypominały dzisiejsze kury bezrasowe, lecz miały lepiej rozwinięte skrzydła.Żywiecczyzna – region geograficzny i etnograficzny w południowej Polsce, historycznie najbardziej zachodnia część Małopolski, w południowej części obecnego województwa śląskiego.

    Składniki i warianty[]

    Jajecznicę można podawać również na kanapkach

    Do przyrządzenia jajecznicy używa się zwykle jaj kurzych, choć czasem i kaczych, albo malutkich jaj przepiórczych lub ogromnych strusich. Do smażenia używane bywają różne tłuszcze, które mają swoich zwolenników i przeciwników: masło, smalec, margaryna, olej, oliwa albo tłuszcz z wytopionej słoniny. Podstawową i wystarczającą przyprawą jest sól.

    Omlet – potrawa sporządzana ze starannie rozmąconych jaj z innymi dodatkami, które wylewa się na patelnię i nie miesza ich w czasie smażenia. Można także zrobić omlet na słodko. Po usmażeniu na wierzch nakłada się dżem oraz sos czekoladowy bądź toffi. Można go też podać z bitą śmietaną.Słonina – podskórna tkanka tłuszczowa pozyskana z grzbietu tylnej części tułowia i boków świni ze skórą lub bez. Słonina jest pozyskiwana w postaci płatów lub kawałków. Barwa biała do jasnokremowej. W produkcie spożywczym niedopuszczalne są odłamki kości, oznaki zjełczenia (żółta barwa) i inne zanieczyszczenia. Zapach swoisty dla tłuszczów wieprzowych.

    Jajecznica posiada wiele odmian nadających jej indywidualizmu lub regionalnego smaku. Jest więc ona w zasadzie bazą do przyrządzenia bardzo wielu potraw, również tych wykwintnych:

  • polska typowa jajecznica – na kiełbasie podwawelskiej lub wiejskiej, na boczku, na wędzonej szynce, podsmażonej cebuli z dodatkiem szczypioru
  • smak wzbogacić można smażonymi pieczarkami lub serem żółtym
  • odrobina mleka lub śmietanki pod koniec smażenia doda pulchności i "aksamitnego" smaku
  • sezonowe dodatki to pomidory bez skórki, cukinia lub grzyby leśne: kurki, kanie, borowiki lub rydze
  • jajecznica "wiosenna" na zrumienionych szparagach z młodym groszkiem
  • dodatek kiełbasy chorizo, baraniej mergezy, suszonej szynki z tartym żółtym serem, tabasco lub harissą nada jajecznicy smaków rodem z Włoch i Hiszpanii
  • zielonym dodatkiem jest często szczypiorek, ale może też być natka pietruszki, listki kolendry lub bazylii
  • starta skórka cytryny lub pomarańczy nada jajecznicy świeżego, wyrazistego posmaku
  • dodatki wykwintne to trufle, kawior lub foie gras
  • usmażona na maśle z cebulą i pomidorami, świeżo startym imbirem, kurkumą i chilli – jajecznica "indyjska"
  • z dodatkiem krewetek marynowanych w winie ryżowym, z imbirem i smażona na oleju sezamowym – jajecznica "chińska"
  • z solonym śledziem w kawałkach, podsmażonym na maśle – jajecznica "rosyjska"
  • jajecznica z ostrą salsą podana na tortillach – jajecznica "meksykańska"
  • grecki wariant to strapatsata, gdy doda się słoną fetę i pokrojone pomidory
  • opieczona nad ogniem i obrana ze skórki papryka, zeszklona cebula, czosnek i mięsiste części pomidorów to jajecznica baskijska (piperada), bułgarska (miszmasz) i tunezyjska (czakczuka)
  • klepka - z dodatkiem mąki (w kuchni wielkopolskiej)
  • Agaricus L. (pieczarka) – rodzaj grzybów należący do rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae). Uprawiany i sprzedawany w sklepach jest jeden z jej gatunków – pieczarka dwuzarodnikowa.Zsiadłe mleko (skwaszone mleko, kwaśne mleko, śl. kiszka) – produkt mleczny powstały ze świeżego mleka (niepasteryzowanego ani niesterylizowanego) odstawionego do skwaśnienia.


    Podstrony: 1 [2] [3] [4] [5]



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Miód – słodki produkt spożywczy, w warunkach naturalnych wytwarzany głównie przez pszczoły właściwe (miód pszczeli) oraz nieliczne inne błonkówki, m.in. osy z podrodziny Polistinae (Brachygastra, Polistes i Polybia), poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin miododajnych, a także niektórych wydzielin występujących na liściach drzew iglastych. Miód pszczeli różni się składem od miodu wytwarzanego przez inne owady. Osy pobierają nektar także z roślin trujących dla człowieka, dlatego wytwarzany przez nie miód nierzadko jest przyczyną ciężkich zatruć. Substytutem miodu naturalnego jest miód sztuczny.
    Zielone Świątki – polska ludowa nazwa święta majowego, według wielu badaczy pierwotnie związanego z przedchrześcijańskimi obchodami święta wiosny (z siłą drzew, zielonych gałęzi i wszelkiej płodności), przypuszczalnie pierwotnie wywodząca się z wcześniejszego święta zwanego Stado (jego pozostałością jest ludowy odpust zielonoświątkowy), a obecnie potoczna nazwa święta kościelnego Zesłania Ducha Świętego. W Niemczech pod nazwą Pfingsten .
    Kanapka – rodzaj przekąski, kalka językowa z języka francuskiego od słowa canapé (bułka przekrojona z wędliną ułożoną jak poduszki na kanapie), prosta potrawa przyrządzana na bazie cienkich kromek białego lub razowego chleba, ewentualnie rozkrojonej bułki, posmarowanych masłem, okładanych wędlinami, pieczenią wieprzową, kiełbasą, szynką lub serem, spożywana jest również z jajkiem na twardo, plasterkiem ogórka lub rybą z dodatkiem warzyw do wyboru oraz sosów itp.
    Śląsk (śl. Ślunsk, Ślůnsk, niem. Schlesien, dś. Schläsing, czes. Slezsko, łac. Silesia) – kraina historyczna położona w Europie Środkowej, na terenie Polski, Czech i Niemiec. Dzieli się na Dolny i Górny Śląsk. Historyczną stolicą Śląska jest Wrocław.
    Stado – dawne święto słowiańskie, wywodzące się z czasów przedchrześcijańskich, najprawdopodobniej związane z kultem płodności.
    Józef Ondrusz (ur. 18 marca 1918 w Darkowie, zm. 27 maja 1996 w szpitalu Karviná-Ráj, 399) - znawca literatury i kultury ludowej, etnograf, nauczyciel, redaktor, bibliofil, zbieracz żywych tekstów ludowych, autor licznych prac oraz znawca ekslibrisów. Własnych i rodzinnych ekslibrisów posiadał ponad trzydzieści. Był także organizatorem wystaw, autorem wielu katalogów i artykułów poświęconych popularyzacji ekslibrisów.
    Istebna – wieś gminna w powiecie cieszyńskim w województwie śląskim, siedziba gminy Istebna. Wieś leży w historycznych granicach regionu Śląska Cieszyńskiego. Powierzchnia sołectwa wynosi 4741 ha, a liczba ludności 5078 (mężczyźni: 2497, kobiety: 2581), co daje gęstość zaludnienia równą 107,1 os./km².

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.069 sek.