International Bitterness Units

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

International Bitterness Units – międzynarodowe jednostki goryczy ustalone przez European Brewery Convention. Wyznaczane są przy pomocy chromatografii cieczowej HPLC i określane skrótem IBU. Jednostki IBU oznaczają stopień nachmielenia/goryczy w piwie. 1 IBU odpowiada zawartości 1 miligrama izo-alfa kwasów pochodzących z chmielu w 1 litrze piwa.

Ekstrakt brzeczki podstawowej (nastawnej) - ekstrakt słodowo-chmielowy, w znacznym stopniu determinuje walory aromatyczno - smakowe gotowego piwa. W wyniku fermentacji część ekstraktu zamienia się w alkohol oraz dwutlenek węgla, a część (ok. 1/3) pozostaje w piwie. Stosunek ilości wykorzystanego do fermentacji ekstraktu do ekstraktu brzeczki podstawowej określa stopień odfermentowania piwa, który może być niski, średni lub wysoki. Ilość (stężenie) ekstraktu oraz stopień jego odfermentowania decydują o określeniu piwa jako lekkie, pełne lub mocne.European Brewery Convention - Europejska Konwencja Piwa, międzynarodowa instytucja założona przez The Brewers of Europe, zajmująca się technicznymi, technologicznymi i naukowymi aspektami piwowarstwa. EBC opracowała m.in jednolitą skalę określającą barwę słodu i piwa oraz skalę goryczy w piwie (IBU).

Sensoryczne wrażenie goryczy w piwie zależy głównie od poziomu IBU oraz ekstraktu brzeczki podstawowej. Ta sama ilość IBU w piwie lekkim daje wrażenie większej goryczy niż w piwie o większej zawartości ekstraktu. Poziom substancji goryczkowych chmielu można szacunkowo przedstawić poprzez stosunek IBU do ekstraktu wyrażanego w procentach, stopniach Ballinga lub Plato:

Wysokosprawna chromatografia cieczowa, HPLC (ang. high-performance liquid chromatography) – odmiana chromatografii cieczowej, technika analityczna a także preparatywna, stosowana do oczyszczania, badania czystości oraz identyfikacji związków chemicznych.
  • IBU : % e.w. /°Blg /°Plato = 1 – goryczka jest niemal niewyczuwalna lub wyczuwalna w niewielkim stopniu np. piwa pszeniczne.
  • IBU : % e.w. /°Blg /°Plato = 2 – goryczka na poziomie średnim zrównoważona zawartością słodu np. piwa marcowe.
  • IBU : % e.w. /°Blg /°Plato = 3 – goryczka na poziomie wysokim np. pilzner.
  • IBU : % e.w. /°Blg /°Plato = 4 – goryczka na poziomie bardzo wysokim np. india pale ale.
  • Poziom goryczy w wybranych stylach[ | edytuj kod]

    Jednym z elementów różnicujących poszczególne style i odmiany piw jest poziom ich goryczy. Poniższa tabela przedstawia stopień goryczy w niektórych piwnych stylach na podstawie Beer Judge Certification Program Style Committee oraz opisu kategorii międzynarodowego konkursu European Beer Star.

    Zobacz też[ | edytuj kod]

  • European Brewery Convention.
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Leszek Rum: Ilustrowany leksykon piwa. Poznań: Wydawnictwo Kurpisz, 2005, s. 142. ISBN 83-89738-20-1.
    2. Ziemowit Fałat, Renata Górska, Paweł Plinta, Andrzej Sadownik, Dariusz Wojtala: Przewodnik piwosza. Bielsko-Biała: 2002, s. 42. ISBN 83-7304-030-7.
    3. Hubert Hanghofer: Bittere Wahrheiten (niem.). Verein BierIG Österreich, 01.2009. s. 19. [dostęp 2009-12-20].
    4. BJCP Style Guidelines (ang.). Beer Judge Certification Program. [dostęp 2009-12-20].




    Reklama