• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • IBU - piwo

    Przeczytaj także...
    Ekstrakt brzeczki podstawowej (nastawnej) - ekstrakt słodowo-chmielowy, w znacznym stopniu determinuje walory aromatyczno - smakowe gotowego piwa. W wyniku fermentacji część ekstraktu zamienia się w alkohol oraz dwutlenek węgla, a część (ok. 1/3) pozostaje w piwie. Stosunek ilości wykorzystanego do fermentacji ekstraktu do ekstraktu brzeczki podstawowej określa stopień odfermentowania piwa, który może być niski, średni lub wysoki. Ilość (stężenie) ekstraktu oraz stopień jego odfermentowania decydują o określeniu piwa jako lekkie, pełne lub mocne.Alfa-kwasy to związki organiczne występujące w szyszkach chmielowych, zaliczanych do żywic chmielowych. Zawartość alfa-kwasów jest jedną z najważniejszych cech jakościowych chmielu. Zarówno masa jak i skład wytworzonych w szyszkach chmielowych alfa-kwasów zależą od odmiany chmielu (aromatyczny, goryczkowy), warunków pogodowych i położenia geograficznego. W zależności od sezonu ten sam gatunek chmielu może zawierać odmienne ilości alfa-kwasów.
    European Beer Star - Konkurs piw organizowany przez Verband Private Brauereien Deutschland (Związek Prywatnych Browarów w Niemczech), Verband Private Brauereien Bayern (Związek Prywatnych Browarów w Bawarii) oraz Association of Small and Independent Breweries in Europe (S.I.B.). Konkurs odbywa się w Technikum Piwowarskim Doemensschule w Gräfelfing pod Monachium. Piwa do konkursu mogą zgłaszać wszelkie browary z całego świata: restauracyjne, rzemieślnicze, przemysłowe lub całe grupy piwowarskie. Pierwszy konkurs odbył się w 2004 r. Najlepsze piwa nagradzane są medalami złotym, srebrnym i brązowym.

    International Bitterness Units – międzynarodowe jednostki goryczy ustalone przez European Brewery Convention. Wyznaczane są przy pomocy chromatografii cieczowej HPLC i określane skrótem IBU. Jednostki IBU oznaczają stopień nachmielenia/goryczy w piwie. 1 IBU odpowiada zawartości 1 miligrama izo-alfa kwasów pochodzących z chmielu w 1 litrze piwa.

    Ekstrakt brzeczki podstawowej (nastawnej) - ekstrakt słodowo-chmielowy, w znacznym stopniu determinuje walory aromatyczno - smakowe gotowego piwa. W wyniku fermentacji część ekstraktu zamienia się w alkohol oraz dwutlenek węgla, a część (ok. 1/3) pozostaje w piwie. Stosunek ilości wykorzystanego do fermentacji ekstraktu do ekstraktu brzeczki podstawowej określa stopień odfermentowania piwa, który może być niski, średni lub wysoki. Ilość (stężenie) ekstraktu oraz stopień jego odfermentowania decydują o określeniu piwa jako lekkie, pełne lub mocne.European Brewery Convention - Europejska Konwencja Piwa, międzynarodowa instytucja założona przez The Brewers of Europe, zajmująca się technicznymi, technologicznymi i naukowymi aspektami piwowarstwa. EBC opracowała m.in jednolitą skalę określającą barwę słodu i piwa oraz skalę goryczy w piwie (IBU).

    Sensoryczne wrażenie goryczy w piwie zależy głównie od poziomu IBU oraz ekstraktu brzeczki podstawowej. Ta sama ilość IBU w piwie lekkim daje wrażenie większej goryczy niż w piwie o większej zawartości ekstraktu. Poziom substancji goryczkowych chmielu można szacunkowo przedstawić poprzez stosunek IBU do ekstraktu wyrażanego w procentach, stopniach Ballinga lub Plato:

    Wysokosprawna chromatografia cieczowa, HPLC (ang. high-performance liquid chromatography) – odmiana chromatografii cieczowej, technika analityczna a także preparatywna, stosowana do oczyszczania, badania czystości oraz identyfikacji związków chemicznych.
  • IBU : % e.w. /°Blg /°Plato = 1 – goryczka jest niemal niewyczuwalna lub wyczuwalna w niewielkim stopniu np. piwa pszeniczne.
  • IBU : % e.w. /°Blg /°Plato = 2 – goryczka na poziomie średnim zrównoważona zawartością słodu np. piwa marcowe.
  • IBU : % e.w. /°Blg /°Plato = 3 – goryczka na poziomie wysokim np. pilzner.
  • IBU : % e.w. /°Blg /°Plato = 4 – goryczka na poziomie bardzo wysokim np. india pale ale.
  • Poziom goryczy w wybranych gatunkach piw[ | edytuj kod]

    Jednym z elementów różnicujących poszczególne gatunki oraz style piw jest poziom ich goryczy. Poniższa tabela przedstawia stopień goryczy w niektórych piwnych gatunkach i stylach na podstawie Beer Judge Certification Program Style Committee oraz opisu kategorii międzynarodowego konkursu European Beer Star.

    Zobacz też[ | edytuj kod]

  • European Brewery Convention.
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Leszek Rum: Ilustrowany leksykon piwa. Poznań: Wydawnictwo Kurpisz, 2005, s. 142. ISBN 83-89738-20-1.
    2. Ziemowit Fałat, Renata Górska, Paweł Plinta, Andrzej Sadownik, Dariusz Wojtala: Przewodnik piwosza. Bielsko-Biała: 2002, s. 42. ISBN 83-7304-030-7.
    3. Hubert Hanghofer: Bittere Wahrheiten (niem.). Verein BierIG Österreich, 01.2009. s. 19. [dostęp 2009-12-20].
    4. BJCP Style Guidelines (ang.). Beer Judge Certification Program. [dostęp 2009-12-20].



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.012 sek.