• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Handel hurtowy i detaliczny

    Przeczytaj także...
    Producent – osoba lub przedsiębiorstwo produkujące towary w celu ich sprzedaży na rynku. Celem producenta jest zwykle maksymalizacja udziału jego produktów w rynku, a co za tym idzie maksymalizacja zysków.Obrót składowy – magazynowanie towarów od dostawcy na szczeblu hurtu przez ustalony okres oraz poddawanie ich różnym zabiegom polegającym na przerobie handlowym: sortowaniu, kompletowaniu, metkowaniu, pakowaniu, a następnie dostarczaniu odbiorcom.

    W zależności od zakresu i rodzaju działalności wyróżnia się:

    Handel hurtowy - zajmujący się zakupem dużych partii towarów od producentów, zmianą wielkości sprzedawanych partii i asortymentu (sortowanie, paczkowanie, kompletowanie asortymentów towarowych), a następnie odsprzedażą punktom sprzedaży detalicznej.

    Jego najważniejszymi zadaniami są:

    1. prawidłowe zaopatrzenie placówek detalicznych,
    2. dbałość o odpowiednią jakość towarów i ochrona ich wartości użytkowych,
    3. organizowanie przebiegów towarowych,
    4. wyrównywanie dysproporcji w czasie między wytworzeniem a sprzedażą towarów (m.in. poprzez magazynowanie),
    5. współpraca z producentami w zakresie kształtowania dostaw zgodnych ze strukturą popytu.

    Realizując te zadania hurt spożywczy pełni następujące funkcje:

    1. przekształca asortyment produkcyjny w handlowy przez kompletowanie dostaw pod względem asortymentowym,
    2. pokonuje różnice w czasie między produkcją a sprzedażą detaliczną przez przechowywanie produktów spożywczych,
    3. pokonuje różnice w przestrzeni między producentami żywności a konsumentami.

    Obrót hurtowy może mieć formę:

  • obrotu składowego - towary są okresowo przechowywane w magazynach hurtowych
  • obrotu tranzytowego - kiedy towar przechodzi bezpośrednio od producentów do detalu



  • w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.026 sek.