• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Gumbo

    Przeczytaj także...
    Języki bantu – rodzina języków afrykańskich, zaliczana do wielkiej rodziny nigero-kongijskiej. W rodzinie tej wyróżnia się ponad 400 języków, którymi posługuje się około 150 mln mówiących na terenie niemal całej Czarnej Afryki z wyjątkiem większości Afryki Zachodniej, Rogu Afryki oraz południowo-centralnej Namibii i zachodniego RPA. Najważniejsze języki z tej grupy to: suahili, rwanda, lingala, niandża, makua, bemba, tonga, szona, xhosa, zulu.Piżmian jadalny (Abelmoschus esculentus) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny ślazowatych. Uprawiany jest w wielu krajach o klimacie tropikalnym lub subtropikalnym.
    Cajun [ˈkeɪdʒən] lub Cadien – osoba należąca do francuskojęzycznej grupy etnicznej („Cajuns”) zamieszkującej wybrzeże Zatoki Meksykańskiej w USA. W większości zamieszkują 22 południowe parafie stanu Luizjana (ten obszar nazywany jest Akadianą). „Cajun” to także nazwa dialektu, kultury i muzyki tej ludności.

    Gumbo to danie, które powstało w południowej Luizjanie w XVIII wieku. Zazwyczaj składa się z mocno doprawionego bulionu, mięsa albo skorupiaków, środka zagęszczającego, a także warzyw z domieszką przypraw. Mogą to być między innymi seler, papryka i cebula (te trzy określa się w kuchni Cajun mianem "trójcy", a gdy dodamy czosnek – „świętej trójcy”). Rodzaj gumbo często wyznacza użyty środek zagęszczający, np. afrykańskie warzywo okra, używana przez plemię Czoktawów przyprawa filé (wysuszone i zmielone liście drzewa sasafras), albo francuska zasmażka robiona z mąki i tłuszczu. Najprawdopodobniej danie zawdzięcza swoją nazwę wyrażeniu (ki gnombo), które w języku bantu oznacza okra. Możliwe też, że gumbo pochodzi od wyrazu (kombo),w plemieniu Czoktawów będącego odpowiednikiem słowa filé.

    Bouillabaisse (czyt. bujabes) – zupa rybna, znana na wybrzeżach Morza Śródziemnego, choć tylko jedna jej odmiana, przyrządzana w okolicach Marsylii zdobyła sławę światową. Nazwa pochodzi z języka oksytańskiego, i oznacza dwie podstawowe czynności wykonywane przy przyrządzaniu zupy (bolhir – gotowanie i albaissar – odcedzanie).Zasmażka to baza sosów, bądź zagęszczacz zup, otrzymywana przez zasmażenie mąki z tłuszczem (najczęściej masłem), rozprowadzenie zimną wodą, wywarem lub śmietaną i zagotowanie przy równoczesnym mieszaniu. Zagotowaną zasmażkę rozprowadza się niewielką ilością gorącej zupy i łączy z całością. Zasmażka zagęszcza potrawę i nadaje jej ciemniejszą barwę (zależnie od rodzaju zasmażki).
    Gumbo

    Istnieje kilka różnych odmian dania. W Nowym Orleanie możemy natrafić na tak zwane gumbo kreolskie, które zazwyczaj zawiera skorupiaki. Gumbo z obszaru zamieszkanego przez ludność Cajun, znacznie odbiega od normy, jednak często jeden ze składników stanowi ciemna zasmażka oraz skorupiaki bądź drób. Jednakże te dwa ostatnie produkty nigdy nie powinny być mieszane. Kreolowie znad rzeki Cane podczas przyrządzania gumbo największy nacisk kładą na przyprawę filé. Po przygotowaniu bazy na gumbo trzeba ugotować warzywa i dodać mięso. Danie należy pozostawić na wolnym ogniu, a pod sam koniec dodać skorupiaki i przyprawy. Zgodnie z tradycją gumbo podaje się na ryżu.

    Senat Stanów Zjednoczonych (ang. United States Senate) – ciało ustawodawcze, izba wyższa amerykańskiego Kongresu – dwuizbowego parlamentu federalnego. Senatorowie wybierani są na 6-letnią kadencję. Wybory do Senatu odbywają się co 2 lata, w każdych Amerykanie głosują na 1/3 składu izby. Ponieważ każdy stan ma dwa miejsca w Senacie, zwykle 2/3 stanów bierze udział w wyborach do Senatu w każdym dwuletnim cyklu. Ponadto stosunkowo często odbywają się wybory uzupełniające w poszczególnych stanach, gdy urzędujący senator odejdzie z izby podczas swojej kadencji.Czoktawowie (ang. Choctaw) - plemię Indian Ameryki Północnej, największe wśród południowych plemion z językowej rodziny maskogiańskiej. Zamieszkiwali środkowe i południowe połaci stanu Missisipi, gdzie zajmowali się uprawą ziemi. Ich nazwa pochodzi prawdopodobnie od hiszpańskiego słowa chato, co oznacza "płaski", jako że spłaszczali sobie głowy.

    Potrawa łączy w sobie zwyczaje kulinarne i składniki typowe dla wielu kultur, między innymi: zachodnioafrykańskiej, francuskiej, hiszpańskiej, niemieckiej czy kultury Czoktawów. Przypuszcza się, że gumbo bazuje na tradycyjnych zachodnioafrykańskich albo tubylczych daniach. Możliwe też, że pochodzi od francuskiej potrawy bouillabaisse. Po raz pierwszy gumbo opisano w roku 1802, a w II połowie XIX wieku przepis na tę potrawę można było znaleźć w wielu książkach kucharskich. Danie zyskało większą popularność w latach 70. XX wieku, kiedy to stołówka Senatu Stanów Zjednoczonych dodała je do menu w celu upamiętnienia Senator Luizjany, Allen Ellender. W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych sławni szefowie kuchni urodzeni w Luizjanie, jak Justin Wilson czy Paul Prudhomme, również przyczynili się do wzrostu zainteresowania potrawą. Jest to oficjalne danie stanu Luizjana.

    Kuchnia cajun – kuchnia ludności Cajun zamieszkujących niedostępne i bagniste obszary centralnej Luizjany w USA (tzw. bayou).

    Odmiany[ | edytuj kod]

    Do przygotowania gumbo można używać dowolnych odmian mięsa czy skorupiaków, jednak nigdy te dwa produkty nie powinny być łączone. Wyjątek stanowi tradycjne gumbo przygotowywane w Nowym Orleanie, które zazwyczaj zawiera zarówno skorupiaki jak i kiełbaski. Składnikami mięsnego gumbo mogą być kurczak, kaczka, wiewiórka czy królik. Łączenie w gumbo mięsa ze skorupiakami jest akceptowane jedynie przez mieszkańców Nowego Orleanu. Gumbo bazujące na owocach morza przeważnie zawiera krewetki, kraba (całego lub tylko jego mięso), czasem także ostrygi. Poza kiełbaskami i szynką praktycznie nigdy nie używa się wieprzowiny czy wołowiny. Większość odmian gumbo doprawia się cebulą, pietruszką, papryką albo selerem .

    Przypisy[ | edytuj kod]

    1. C. Paige Gutierrez, Cajun Foodways, Jackson: University Press of Mississippi, 1992, ISBN 978-0-87805-563-0, OCLC 697108830.




    Reklama

    Czas generowania strony: 0.012 sek.