• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Gulasz

    Przeczytaj także...
    Ragoût (wym. ragu, fr. ragoût odnotowane już w 1642; od ragoûter – wzmocnić smak (odnosi się do dania, a nie do osoby jedzącej); od goût – smak) – w kuchni francuskiej typ potrawy z mięsa, drobiu, dziczyzny, ryby lub warzyw, pokrajanych na regularnej wielkości kawałki i uduszonych w wywarze rybnym, warzywnym lub mięsnym, niekiedy w zagęszczonym zasmażką sosie, zwykle przyprawionych ziołami lub korzeniami.Zupa gulaszowa (węg. gulyás, gulyásleves) – jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Podstawowymi jej składnikami są smalec, mięso, papryka (słodka i ostra) oraz cebula.
    Kuchnia węgierska – kuchnia Węgier należy do kuchni środkowoeuropejskich, wyróżnia się jednak pośród nich charakterystycznymi cechami, co w połączeniu z jej wysoką jakością czyni z niej odrębne zjawisko wśród kuchni świata. Najbardziej znaną z tych cech jest obfite używanie jako przyprawy czerwonej papryki w proszku, współcześnie głównie słodkiej.
    Pörkölt z dużą ilością sosu

    Gulasz (węg. pörkölt, słow. perkelt) – węgierskie danie narodowe, które składa się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. Pörkölt podawany jest na płytkim talerzu jako drugie danie.

    Paprykarz - tradycyjna potrawa węgierska z mięsa i papryki, niekiedy z dodatkiem śmietany (zdaniem niektórych jest to podstawowy wyróżnik paprykarzu), podobna do gulaszu i często z nim mylona.Plzeňský guláš (pol. gulasz pilzneński) – regionalne, mięsne danie kuchni czeskiej charakterystyczne dla regionu pilzneńskiego.

    Dania pokrewne[ | edytuj kod]

  • zupa gulaszowa (węg. gulyásleves lub krócej gulyás)
  • tokań, czyli gulasz z duszonego mięsa (węg. tokány)
  • paprykarz (węg. paprikás)
  • ragoût (węg. ragu)
  • Etymologia nazwy[ | edytuj kod]

    Nazwa pochodzi od pasterzy, którzy wypasali od wiosny do jesieni bydło na nizinach. Bydło nazywano gulya, a pasterza, który je wypasał – gulyás [wym. gujasz]. Danie pasterskie, które sobie przyrządzali, nazwano więc gulaszem. Dopiero później przejęto z języka ludowego wyraz pörkölt.

    Tokań (Tokány) – rodzaj węgierskiego ragoût mięsnego, przyrządzanego z mięsa krojonego w wąskie paski, z dodatkiem wędliny, grzybów, pomidorów, przyprawianego papryką, pieprzem i majerankiem.

    Historia[ | edytuj kod]

    Przez wiele lat danie to było podstawowym daniem pasterzy, a dopiero z biegiem lat stało się daniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Brakowało wtedy dzisiejszego głównego składnika – papryki. Kiedy papryka zawitała do Europy, zaczęła się jednocześnie kariera pörkölt w jego dzisiejszej postaci.
    Początkowo pörkölt znany był tylko na Wielkiej Nizinie Węgierskiej (węg. Alföld). Z końcem XIX wieku danie to staje się popularne w pozostałych rejonach kraju, jednak nadal jest daniem pasterskim i nie zyskuje uznania w wyższych sferach, aż do czasu. Stało się bowiem jednym z podstawowych dań na każdym weselu, bez względu na grupę społeczną. Z czasem, kiedy wesela skrócono do jednego dnia, skróciła się też lista dań, które tam podawano. Pörkölt wyparł wtedy wiele dań i stał się daniem podstawowym, powszechnym. Przygotowywano go w garnku, a w przypadku większej liczby gości – w kociołku (węg. bogrács) na świeżym powietrzu.

    Odmiany gulaszu węgierskiego[ | edytuj kod]

    Różnią się jedynie rodzajem mięsa, który został użyty do jego przygotowania.

  • Marhapörkölt – z wołowiny
  • Borjúpörkölt – z cielęciny
  • Birkapörkölt – z baraniny
  • Csirkepörkölt – z kurczaka
  • Halpörkölt – z ryby
  • Vaddisznópörkölt – z dzika
  • Nyúlpörkölt – z królika
  • Őzpörkölt – z sarny
  • Zobacz też[ | edytuj kod]

  • plzeňský guláš




  • Reklama

    Czas generowania strony: 0.009 sek.