• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Grappa

    Przeczytaj także...
    Włochy (Republika Włoska, wł. Italia, Repubblica Italiana) – państwo położone w Europie Południowej, na Półwyspie Apenińskim, będące członkiem wielu organizacji, m.in.: UE, NATO, należące do ośmiu najbardziej uprzemysłowionych i bogatych państw świata – G8.Napój alkoholowy – napój zawierający etanol. Napoje alkoholowe dzielone są na piwa, wina oraz alkohole spirytusowe. Spożywanie napojów alkoholowych jest legalne w większości krajów a ponad 100 państw posiada przepisy regulujące ich produkcję, sprzedaż i spożywanie. W Polsce, według definicji ustawowej napój alkoholowy to każdy produkt przeznaczony do spożycia zawierający więcej niż 0,5% alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
    Garbniki – substancje służące do garbowania skóry. Ich garbujące działanie przejawia się w wiązaniu się z białkiem występującym w skórze (kolagenem), przez co jest ono neutralizowane lub usuwane ze skóry, która staje się skórą wyprawioną.
    Kieliszek grappy
    Przemysłowa instalacja do produkcji grappy

    Grappawłoski napój alkoholowy, destylat przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, odpadów z procesu produkcji wina.

    Trunek jest przezroczysty (z wyjątkiem grapp starzonych), o charakterystycznym smaku, wysokiej zawartości garbników oraz intensywnym zapachu. Minimalna zawartość alkoholu jest określona według norm europejskich na 37,5%. Smak grappy w dużym stopniu zależy od jakości surowca. Produkuje się m.in. grappy jednoodmianowe (grappa di monovitigno, z jednego szczepu winogron) oraz starzone w beczkach (nabierają złotego koloru).

    Winogrono – owoc (jagoda) roślin z rodziny winoroślowatych, głównie winorośli właściwej. Winogrona można jeść na surowo lub można je przetwarzać. Główne produkty spożywcze uzyskiwane z winogron to: dżem, sok, galaretka, wino, wyciąg z pestek winogron, rodzynki, ocet winny i olej z pestek winogron.Marc – francuski winiak produkowany z wytłoków winogronowych. Jest to odpowiednik włoskiej grappy i portugalskiej bagaceiry. Napój zawiera 40-45% alkoholu.

    Ojczyzną grappy są północne Włochy. Destylat z wytłoków produkuje się pod nazwą grappa również w Kalifornii. Analogiczny wyrób jest wytwarzany we Francji pod nazwą marc, Portugalii (pod nazwą bagaceira) oraz Hiszpanii (jako aguardiente, przy czym termin aguardiente ma tam szersze znaczenie).

    Grappa jest najczęściej spożywana bez dodatków.

    Zobacz też[ | edytuj kod]

  • marc
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Walton i Glover 1998 ↓, s. 414.
    2. MacNeil 2001 ↓, s. 359.
    3. Spirituosen (niem.). aid infodienst. [dostęp 10 maja 2014]. [zarchiwizowane z tego adresu (13 października 2011)].
    4. MacNeil 2001 ↓, s. 654.

    Bibliografia[ | edytuj kod]

  • Karen MacNeil: The Wine Bible. Nowy Jork: Workman Publishing, 2001. ISBN 978-1-56305-434-1. (ang.)
  • Stuart Walton, Brian Glover: The Ultimate Encyclopedia of Wine, Beer, Spirits and Liqueurs. Hermes House, 1998, s. 414. ISBN 978-1840380859. (ang.)




  • Reklama

    Czas generowania strony: 0.654 sek.