• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Granita

    Przeczytaj także...
    Brioche, brioszka - francuskie śniadaniowe ciasto drożdżowe, pieczone w formie bułeczek z charakterystycznym "czopem" na wierzchu. Ciasto zawiera stosunkowo dużą ilość masła i jajek, a minimalną ilość cukru. Występuje w wielu wersjach regionalnych.Sycylia (wł., łac. Sicilia, w starożytności Trinacria) – największa wyspa na Morzu Śródziemnym (25 710 km²), leżąca na południowy zachód od Półwyspu Apenińskiego, od którego oddziela ją wąska Cieśnina Mesyńska. Zamieszkuje ją około 5 milionów mieszkańców.
    Sorbet to rodzaj orzeźwiającego mrożonego deseru, robionego z posłodzonej wody z zamrożonymi owocami (najczęściej sokiem lub purée), ewentualnie winem lub likierem. Pochodzenie sorbetu przypisuje się napojowi z Azji (Iran) o nazwie szarbat, robionemu z posłodzonego soku owocowego i wody. Termin "sorbet" pochodzi od tureckiego şerbat lub şerbet, szarbat.
    Migdałowa granita z brioche

    Granita – tradycyjny sycylijski mrożony deser na bazie kawy lub soków owocowych (najczęściej z cytryny lub pomarańczy). Charakterystyczną cechą, odróżniającą go od sorbetu, jest ziarnista struktura lodu, której to zresztą zawdzięcza swoją nazwę – granire to po włosku „formować ziarna”. Tradycja przyrządzania granity zawędrowała do południowych Włoch razem z Arabami. Oryginalna sycylijska granita sporządzana jest z wody, soku z cytryny i cukru. Jedzona jest ze słodką bułeczką – briosi. Całość to po sycylijsku a granita ca’ briosi. Tradycyjnie do jej sporządzania wykorzystywano lód sprowadzany ze zboczy wulkanu Etna (lub pobliskich gór), pozyskiwany przez wyspecjalizowanych robotników – nevari.

    Woda (tlenek wodoru; nazwa systematyczna IUPAC: oksydan) – związek chemiczny o wzorze H2O, występujący w warunkach standardowych w stanie ciekłym. W stanie gazowym wodę określa się mianem pary wodnej, a w stałym stanie skupienia – lodem. Słowo woda jako nazwa związku chemicznego może się odnosić do każdego stanu skupienia.

    Obecnie do przyrządzania granity najczęściej wykorzystuje się specjalne urządzenie tzw. granitor. Produkt uzyskuje się poprzez zmieszanie gotowego syropu z wodą i schłodzenie w granitorze.

    Przypisy[]

    1. WojciechW. Meisels WojciechW., Podręczny słownik włosko-polski.
    2. The Old Foodie: Rough and Icy., www.theoldfoodie.com [dostęp 2016-05-07].
    3. CaterinaC. Lenti CaterinaC., La granita siciliana: storia e preparazione di un’eccezionale specialità „terrona” amata in tutto il mondo, Meteo Web, 11 lipca 2015 [dostęp 2016-05-07] (wł.).
    4. FaithF. Willinger FaithF., Granita: Sicily’s Slushy Treat, The Atlantic [dostęp 2016-05-07] (ang.).
    (window.RLQ=window.RLQ||).push(function(){mw.log.warn("Gadget \"edit-summary-warning\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");mw.log.warn("Gadget \"wikibugs\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");mw.log.warn("Gadget \"ReferenceTooltips\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");mw.log.warn("Gadget \"main-page\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");});



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.015 sek.