• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Gorąca czekolada

    Przeczytaj także...
    Polskie Radio Program IV – (Czwórka, Radiowa Czwórka, Program Czwarty Polskiego Radia, dawniej Polskie Radio Bis i Polskie Radio Euro, oficjalny skrót PR4) – ogólnopolska, całodobowa, publiczna polska stacja radiowa, będąca częścią spółki akcyjnej Polskie Radio S.A. Stacja rozpoczęła regularną emisję programu 2 stycznia 1976 jako program IV Polskiego Radia.Proszek kakaowy, masa kakaowa – substancja powstająca w wyniku zmielenia i wysuszenia prażonych nasion kakaowca, uprzednio odtłuszczonych. Proszek kakaowy zawiera ok. 20% tłuszczu, 20% białka, 40 % węglowodanów, ma barwę ciemnobrązową i gorzki smak.
    Nowy Świat – określenie wprowadzone w okresie wielkich odkryć geograficznych dla nowo odkrytego lądu Ameryki. Jednocześnie znane (przez Europejczyków) od starożytności kontynenty Europy, Azji i Afryki zaczęto określać mianem Starego Świata.
    Filiżanka gorącej czekolady

    Czekolada pitna, czekolada do picianapój powstały z mieszanki śmietanki (30-36%), mleka i czekolady gorzkiej (wersja klasyczna), zazwyczaj wypijany na gorąco. Do Europy została przywieziona z Nowego Świata.

    W XIX- i XX-wiecznych europejskich lokalach gastronomicznych podawano czekoladę pitną przyrządzaną na gorąco i na zimno, z dodatkiem spienionego mleka lub bitej śmietany, na ostro i w stylu meksykańskim oraz w połączeniu z kawą. Serwowano również napój będący mieszanką białej i ciemnej czekolady.

    Europa – część świata (określana zwykle tradycyjnym, acz nieścisłym mianem kontynentu), leżąca na półkuli północnej, na pograniczu półkuli wschodniej i zachodniej, stanowiąca wraz z Azją kontynent Eurazję.E. Wedel – pierwsza w Polsce fabryka czekolady. Firma i marka producenta wyrobów czekoladowych. Zakład produkcyjny znajduje się w Warszawie na Kamionku.

    Dodatkiem do czekolady bywa piana z mleka, które się spienia gorącą parą pod ciśnieniem, najczęściej w ekspresach ciśnieniowych.

    Produkcja czekolady pitnej[]

     Zobacz więcej w artykule Czekolada, w sekcji Produkcja.

    Zobacz też[]

  • proszek kakaowy
  • Przypisy

    1. Dyskusja. „Kwartalnik Historii Kultury Materialnej”. 19 (1), s. 116, 1971. 
    2. Przemysł cukrowniczy. „Przemysł spożywczy. Miesięcznik naukowotechniczny”. 25, s. 469, 1971. 
    3. Waldemar Karolczak: Coś dla podniebienia, czyli specjalności kulinarne w lokalach poznańskich na przełomie XIX i XX wieku. W: Lech Trzeciakowski (red.): Do stołu podano. 80 lat Kroniki Miasta Poznania. T. 4. Poznań: Wydawnictwo Miejskie, 2003, s. 155, 157.
    4. Grupa 1242. Wyroby cukiernicze i ciastkarskie [w:] Dziennik Ustaw nr 83, poz. 536. W: Dziennik Ustaw. Warszawa: Urząd Rady Ministrów, 1997, s. 2583.
    5. Przepisy Maestro / Czekolada pitna. W: Pijalnie Czekolady Wedel [on-line]. LOTTE Wedel Sp. z o.o.. [dostęp 15 sierpnia 2015].
    6. Ile prawdziwej czekolady jest w czekoladzie pitnej?. Czwórka / Polskie Radio S.A., 12 października 2011. [dostęp 15 sierpnia 2015].
    7. Maciej Kucharski: Pizza, kebab i golonka! Poznańska gastronomia po 1989 roku. W: Lech Trzeciakowski (red.): Do stołu podano. 80 lat Kroniki Miasta Poznania. T. 4. Poznań: Wydawnictwo Miejskie, 2003, s. 230.
    8. Poznańskie menu. Co serwowano w restauracjach, barach i jadłodajniach 25 listopada 2003 r.. W: Lech Trzeciakowski (red.): Do stołu podano. 80 lat Kroniki Miasta Poznania. T. 4. Poznań: Wydawnictwo Miejskie, 2003, s. 254.
    Śmietanka - produkt mleczny otrzymywany w procesie odwirowywania mleka surowego. Stanowi półprodukt przy wytwarzaniu wielu produktów mlecznych np. śmietany, masła śmietankowego, lodów śmietankowych. Sprzedawana również w postaci nieprzetworzonej lub przetworzonej metodą UHT. Śmietankę o zawartości 9-12% tłuszczu, potocznie nazywaną słodką śmietanką, używa się do kawy. Śmietankę o zawartości 30-36% tłuszczu, potocznie zwaną kremówką, używa się do deserów i sporządzania bitej śmietany.Piana – mieszanina dyspersyjna, w której ośrodkiem rozpraszającym jest ciecz lub ciało stałe, a fazą rozproszoną gaz. Powstawaniu piany w cieczach sprzyja obecność substancji powierzchniowo czynnych, które zmniejszają ich napięcie powierzchniowe, a zwiększają lepkość. Do wytwarzania piany wykorzystuje się czasem porofory.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Czekolada (z nahuatl xocolatl – gorzka woda) – wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe), środka słodzącego i innych dodatków. Według dyrektywy 2000/36/WE czekoladę definiuje się jako wyrób otrzymywany z wyrobów kakaowych i cukrów, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem, w tym nie mniej niż 14% suchej odtłuszczonej masy kakaowej. Wytwarzana w postaci tabliczek czekolady. Pierwsza czekolada w tabliczkach powstała w 1839 r. w Niemczech, wyprodukowana została przez firmę Jordan & Timaeus z kakao, cukru i koziego mleka. W niektórych krajach, np. w Meksyku, powszechniejsza jest czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Rzadziej spotyka się czekoladę sproszkowaną lub w granulkach.
    Napój – płyn przeznaczony do konsumpcji przez człowieka. Napoje oprócz swojej podstawowej funkcji, jaką jest zaspokojenie pragnienia oraz dostarczanie pijącemu wartości odżywczych, mogą pełnić między innymi funkcje lecznicze, obyczajowe i obrzędowe (np. podczas zaślubin czy liturgii).
    Mleko – wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków pojawiająca się w okresie laktacji. Jako produkt żywnościowy dla człowieka największe znaczenie ma mleko krowie. Według Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej mleko krowie jest produktem całego, nieprzerwanego doju, od zdrowej, dobrze żywionej krowy mlecznej, otrzymany w sposób prawidłowy, bez domieszek siary.

    Reklama