• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Gofr

    Przeczytaj także...
    Stany Zjednoczone, Stany Zjednoczone Ameryki (ang. United States, US, United States of America, USA) – federacyjne państwo w Ameryce Północnej graniczące z Kanadą od północy, Meksykiem od południa, Oceanem Spokojnym od zachodu, Oceanem Arktycznym od północnego zachodu i Oceanem Atlantyckim od wschodu.Gofrownica (ang. waffle-iron, fr. gaufrier-gril, it. griglia elettrica) − elektryczne urządzenie kuchenne, służące do wypiekania gofrów. Ich moc waha się od 700 do 1300 watów. Urządzenia te zazwyczaj posiadają teflonową powłokę zabezpieczającą przed przywieraniem. Liczba gofrów, które mogą być pieczone na raz w gofrownicy to najczęściej 2 lub 5.
    „Belgijski” gofr, który wbrew nazwie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych.
    Gofr

    Gofr – rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla robionego w gofrownicy, gdzie nadawany jest mu charakterystyczny kształt – zazwyczaj jest to prostokąt lub kwadrat z kratownicą, rzadziej serduszka ułożone w kwiatek. Podaje się je najczęściej z bitą śmietaną i owocami, a także z dżemem lub z lodami.

    Ciasto na gofry przygotowuje się przez wymieszanie mąki, cukru, soli, stopionego masła lub oleju, żółtek jaj i mleka, a następnie ubitych białek jaj. Specyficzną odmianą gofrów są gofry belgijskie, spopularyzowane w 2 połowie XX w.

    Przypisy





    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.015 sek.