Gemelli (makaron)

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Gemelli (dosł. bliźniaki) – rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek, stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Zapiekanka – w podstawowym znaczeniu jest to rodzaj jednogarnkowej potrawy – mieszaniny różnych produktów (makaronów, mięsa, jarzyn, serów) zapiekanych razem w piekarniku, często z dodatkiem sosów.Fusilli (także: eliche, tortiglioni, spirali) – rodzaj południowowłoskiego makaronu w formie spirali wykonanej z płaskiego kawałka ciasta (semoliny). Wywodzi się z Kampanii. Wyglądem przypomina świderek i stąd bywa też w Polsce nazywany świderkami.

W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta, wyglądem zbliżony do fusilli.

Przypisy[ | edytuj kod]

  1. Lubella. [dostęp 2013-09-05]. [zarchiwizowane z tego adresu (2013-09-05)].
  2. Food-info
  3. Niam.pl
  4. Geometry of pasta. [dostęp 2012-11-07]. [zarchiwizowane z tego adresu (2012-04-17)].




Reklama