Gastronomia

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Gastronomia

Gastronomia (z grec. gaster – „żołądek”, nómos – „prawo”, „ustawa”) – rodzaj działalności gospodarczej polegającej na prowadzeniu otwartych zakładów żywienia zbiorowego (np. restauracji, barów, stołówek itp.). Także sztuka przyrządzania i podawania potraw w oparciu o fachową wiedzę kulinarną. Gastronomia to również wiedza o produktach, ich wartości odżywczej, o racjonalnym przygotowaniu potraw, komponowaniu posiłków, o tradycjach kulinarnych oraz zwyczajach i obyczajach związanych z jedzeniem.

Library of Congress Control Number (LCCN) – numer nadawany elementom skatalogowanym przez Bibliotekę Kongresu wykorzystywany przez amerykańskie biblioteki do wyszukiwania rekordów bibliograficznych w bazach danych i zamawiania kart katalogowych w Bibliotece Kongresu lub u innych komercyjnych dostawców. Biblioteka Narodowa Francji (fr. Bibliothèque nationale de France, BnF) – francuska biblioteka narodowa, znajdująca się w Paryżu. Przewidziana jest jako repozytorium dla wszystkich materiałów bibliotecznych, wydawanych we Francji. Obecnym dyrektorem Biblioteki jest Bruno Racine.

Zobacz też[ | edytuj kod]

  • Gastronomia molekularna
  • Gastronomia molekularna – dziedzina naukowa będąca częścią nauki o żywności, skupiona głównie na obróbce kulinarnej. Gastronomia molekularna pozwala uzyskać zdrowszą i atrakcyjniejszą żywność. Początki gastronomii molekularnej sięgają 1969 roku i prezentacji Nicolasa Kurtiego „Fizyk w kuchni”, zaś termin pojawił się w 1988 roku, początkowo (1998 roku) jako gastronomia molekularna i fizyczna. Kurti organizował co dwa lata konferencję dla naukowców i kucharzy pn. „Gastronomia Molekularna i Fizyczna”, ale w 1998 roku zmieniono ją na „Gastronomia Molekularna”. Wydarzenie odbywało się do 2005 r. W 1995 r. Joan Marie Lehn zaczął tworzyć grupę gastronomii molekularnej w laboratorium w College de France. Hiszpańska Biblioteka Narodowa (Biblioteca Nacional de España) – największa biblioteka w Hiszpanii i jedną z największych na świecie. Znajduje się w Madrycie, a dokładnie przy Paseo de Recoletos.




    Warto wiedzieć że... beta

    Kontrola autorytatywna – w terminologii bibliotekoznawczej określenie procedur zapewniających utrzymanie w sposób konsekwentny haseł (nazw, ujednoliconych tytułów, tytułów serii i haseł przedmiotowych) w katalogach bibliotecznych przez zastosowanie wykazu autorytatywnego zwanego kartoteką wzorcową.
    Gemeinsame Normdatei (GND) – kartoteka wzorcowa, stanowiąca element centralnego katalogu Niemieckiej Biblioteki Narodowej (DNB), utrzymywanego wspólnie przez niemieckie i austriackie sieci biblioteczne.
    Stołówka - miejsce spożywania posiłków - jadłodajnia lub sala jadalna zakładu żywienia zbiorowego lub określenie dla zakładu żywienia zbiorowego.

    Reklama