• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Frater

    Przeczytaj także...
    Pilzner (pilsener, pils, pilsen, pilsner) – typ piwa fermentacji dolnej. Nazwę swoją piwo to zawdzięcza miejscowości Pilzno (Plzeň) w Czechach, gdzie w 1842 roku opracowano jego oryginalną recepturę. Po raz pierwszy w obrocie handlowym znalazło się to piwo pod marką Pilsner Urquell. Oryginalny Pilsner Urquell jest produkowany po dziś dzień. Jest to pierwsze w historii idealnie klarowne, jasne piwo.Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się napój zawierający alkohol i dwutlenek węgla otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.
    Szczyrk (niem. Schirk) – miasto i gmina w województwie śląskim, w powiecie bielskim. Miejscowość o charakterze turystyczno-wypoczynkowym.
    Frater Podwójny
    Frater Pszeniczny

    Frater – marka piwa produkowana w latach 2004-2009 przez Browar Kielce.

    Historia[ | edytuj kod]

    Marka Frater powstała w 2003 roku jako wspólne przedsięwzięcie klasztoru cysterskiego w Szczyrzycu i spółki Browar Belgia Sp. z o.o.. Początkowo produkowano piwo typu pilzneńskiego Frater (od 2006 roku – Frater 5.4) oparte na recepturze znalezionej w 1949 roku w klasztorze w Szczyrzycu. Od 2006 roku rozpoczęto rozszerzanie gamy marki o piwo górnej fermentacji Frater 7.6 (od 2007 roku – Frater Podwójny). W 2007 roku wprowadzono markę piwa pszenicznego – Frater Pszeniczny.

    Opactwo cystersów w Szczyrzycu, z obrazem Matki Boskiej Szczyrzyckiej, – jedno z sanktuariów maryjnych w Polsce. Jest zarazem jedynym nieprzerwanie istniejącym klasztorem cystersów na ziemiach polskich.Piwo pszeniczne, piwo pszenne (niem. Weizenbier, Weißbier) – rodzaj jasnego lub ciemnego musującego piwa górnej fermentacji, produkowanego ze słodu jęczmiennego z dodatkiem pszenicy lub słodu pszenicznego

    Po przejęciu w 2007 roku Browaru Belgia przez Kompanię Piwowarską produkcja piwa Frater Pszeniczny i Frater Podwójny była kontynuowana do 2009 roku.

    Piwa Frater[ | edytuj kod]

    Pils

  • Frater
  • piwo jasne pełne dolnej fermentacji, pasteryzowane
  • ekstrakt: 12.8% wag., alkohol: 5.8% obj. / 4.35% wag.
  • Frater 5.4
  • piwo jasne pełne dolnej fermentacji, pasteryzowane
  • ekstrakt: 11.8% wag., alkohol: 5.4% obj. / 4.05% wag.
  • Piwo pszeniczne

  • Frater Pszeniczny
  • piwo jasne pszeniczne górnej fermentacji, refermentowane, pasteryzowane
  • ekstrakt: 12.5% wag., alkohol: 5.5% obj. / 4.125% wag.
  • Piwo klasztorne

    Refermentacja - termin używany w piwowarstwie oznaczający wtórną fermentację w butelkach. Do sklarowanego i przefiltrowanego piwa dolewa się brzeczki nastawnej i rozlewa do butelek, w których cukier zawarty w brzeczce rozkłada się i zamienia w alkohol oraz dwutlenek węgla. Refermentacja wpływa na zwiększenie stężenia ekstraktu piwa, zwiększenie zawartości dwutlenku węgla i osadów drożdżowych, zmienia również wartość pH piwa. Piwo poddane refermentacji jest bardziej mętne i treściwsze w smaku.Browar.biz - polski portal wertykalny poruszający szeroko rozumianą tematykę związaną z: piwowarstwem, rynkiem piwowarskim, birofilistyką oraz piwoznawstwem.
  • Frater 7.6
  • piwo jasne górnej fermentacji, refermentowane, pasteryzowane
  • ekstrakt: 16.3% wag., alkohol: 7.6% obj. / 5.7% wag.
  • Frater Podwójny
  • piwo jasne górnej fermentacji, refermentowane, pasteryzowane
  • ekstrakt: 16.3% wag., alkohol: 7.6% obj. / 5.7% wag.
  • Nagrody i wyróżnienia[ | edytuj kod]

  • 2007: Frater Pszeniczny – II miejsce na XV Jesiennych Spotkaniach Browarników w Szczyrku
  • 2009: Frater Podwójny – I miejsce w Plebiscycie na Piwo Roku 2009 Browar.biz w kategorii piwa jasne górnej fermentacji
  • Zobacz też[ | edytuj kod]

  • Browar Gryf – Browar klasztorny w Szczyrzycu
  • Opactwo Cystersów w Szczyrzycu
  • Browar Kielce
  • Style piwa
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    Linki zewnętrzne[ | edytuj kod]

  • Dominium Sp. z o.o.
  • Kompania Piwowarska
  • Szczyrzyc – wieś w Polsce położona w województwie małopolskim, w powiecie limanowskim, w gminie Jodłownik. W latach 1975−1998 miejscowość położona była w województwie nowosądeckim.Opactwo cystersów w Szczyrzycu, z obrazem Matki Boskiej Szczyrzyckiej, – jedno z sanktuariów maryjnych w Polsce. Jest zarazem jedynym nieprzerwanie istniejącym klasztorem cystersów na ziemiach polskich.




    Warto wiedzieć że... beta

    Style piwa – ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne style i odmiany.
    Kompania Piwowarska – polska grupa piwowarska z siedzibą w Poznaniu należąca w 100% do międzynarodowego koncernu piwowarskiego SABMiller. Kompania Piwowarska posiada obecnie trzy browary: Lech Browary Wielkopolski w Poznaniu, Browar Książęcy w Tychach i Dojlidy w Białymstoku. Do jej portfela należą najpopularniejsze polskie piwa, m.in. Tyskie, Żubr, Lech, Dębowe Mocne, Redd’s, a także międzynarodowe marki premium: Pilsner Urquell oraz Grolsch. Firma posiada ok. 36% udziałów w polskim rynku piwa i zatrudnia ponad 3200 osób. Sumaryczna roczna produkcja browarów Kompanii Piwowarskiej wynosi ok. 14 milionów hektolitrów. Wielkość sprzedaży osiągniętej przez KP w roku finansowym zakończonym 31 marca 2014 r. wyniosła 13,3 mln hektolitrów piwa.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.721 sek.