• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Foula

    Przeczytaj także...
    Nawałnik burzowy (Hydrobates pelagicus) – gatunek niewielkiego ptaka oceanicznego z rodziny nawałników (Hydrobatidae), jedyny przedstawiciel rodzaju Hydrobates. Zamieszkuje wschodnią część północnego Atlantyku i zachodnią część Morza Śródziemnego. Zimą dolatuje do zachodnich i południowych wybrzeży Afryki, ale większość ptaków trzyma się przez cały rok okolic lęgowisk. Na teren Polski trafiają sporadycznie osobniki przygnane złą pogodą. Spotyka się je wtedy nawet w głębi lądu.Wielka Brytania, Zjednoczone Królestwo (ang. United Kingdom), Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej (ang. United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) – unitarne państwo wyspiarskie położone w Europie Zachodniej. W skład Wielkiej Brytanii wchodzą: Anglia, Walia i Szkocja położone na wyspie Wielka Brytania oraz Irlandia Północna leżąca w północnej części wyspy Irlandia. Na wyspie tej znajduje się jedyna granica lądowa Zjednoczonego Królestwa z innym państwem – Irlandią. Poza nią, Wielka Brytania otoczona jest przez Ocean Atlantycki na zachodzie i północy, Morze Północne na wschodzie, kanał La Manche na południu i Morze Irlandzkie na zachodzie.
    Wydrzyk wielki, skua (Stercorarius skua) – gatunek dużego ptaka z rodziny wydrzyków (Stercorariidae), występującego na półkuli północnej.

    Foula – wyspa w północno-wschodniej Szkocji, na Oceanie Atlantyckim, w archipelagu Szetlandów. Jest to jedna z najbardziej odizolowanych zamieszkanych wysp Wielkiej Brytanii, oddalona od najbliższej wyspy Mainland o 22 km, a od stałego lądu o 172 km. Liczy około 30 mieszkańców (2017).

    Nawałnik duży, n. Leacha (Oceanodroma leucorhoa) – gatunek niewielkiego ptaka oceanicznego z rodziny nawałników (Hydrobatidae), zamieszkujący północny Atlantyk i północny Pacyfik. W Polsce pojawia się wyjątkowo.Mainland – największa spośród wszystkich w archipelagu Szetlandów w północnej części Wysp Brytyjskich. Mainland znajduje się w centralnej części archipelagu, zajmując ponad 2/3 jego powierzchni. Mieszka też na nim znaczna część populacji wszystkich wysp - ok. 80%. Dzięki swoim 971 km² szetlandzki Mainland zajmuje 3 pozycję spośród wszystkich, szkockich wysp, zaraz za Lewis i Harris oraz Skye. Centralna wyspa Szetlandów jest dość niska, bowiem średnia jej najwyższy szczyt, Ronas Hill sięga jedynie 450 metrów nad poziomem morza.

    Powierzchnia wyspy wynosi 13,01 km². Znaczną część wyspy zajmują wzgórza, z których najwyższe, Da Sneug, wznosi się 418 m n.p.m.. Wzdłuż zachodniego wybrzeża rozciągają się pasmo klifów, sięgających 366 m wysokości.

    Foula jest ważnym siedliskiem ptaków. Gniazdują tu m.in. wydrzyk wielki, wydrzyk ostrosterny, rybitwa popielata, mewa trójpalczasta, nur rdzawoszyi, maskonur zwyczajny, nurzyk zwyczajny, alka zwyczajna, kormoran czubaty, fulmar zwyczajny, głuptak zwyczajny, nawałnik duży, nawałnik burzowy i burzyk północny. Na wybrzeżu spotyka się foki pospolite i szarytki morskie, a w okolicznych wodach orki oceaniczne i morświny zwyczajne.

    Ocean Atlantycki (Atlantyk) – drugi pod względem wielkości ocean na Ziemi pokrywający około jednej piątej jej powierzchni. Nazwa wywodzi się z mitologii greckiej i oznacza „Morze Atlasa”. Jak napisał Hezjod w swym eposie Prace i dni: „Ojciec Zeus utworzył, na krańcach zamieszkałego świata, gdzie nie docierają ludzie i nie mieszkają bogowie nieśmiertelni, otoczone pełnym głębokich wirów oceanem Wyspy Błogosławione, gdzie życie toczy się bez mozołu i smutku”. Oficjalna polska nazwa tego oceanu, zatwierdzona przez Komisję Standaryzacji Nazw Geograficznych brzmi Ocean Atlantycki.Foka pospolita (Phoca vitulina) – gatunek drapieżnego ssaka morskiego z rodziny fokowatych, najbardziej rozprzestrzeniony przedstawiciel płetwonogich.

    Nazwa wyspy oznacza w języku staronordyjskim „wyspę ptaków”.

    Wyspa posiada połączenie promowe i lotnicze z wyspą Mainland. Lotnisko na wyspie otwarte zostało w latach 70. XX wieku.

    Przypisy[ | edytuj kod]

    1. About Foula (ang.). BK Marine. [dostęp 2019-06-15].
    2. Foula: the “missing place” in Great Britain (ang.). Ordnance Survey, 2017-07-17. [dostęp 2019-06-15].
    3. Britain’s largest islands (ang.). Ordnance Survey Blog, 2019-01-23. [dostęp 2019-06-15].
    4. Foula (ang.). Shetland.org. [dostęp 2019-06-15].
    Szetlandy (ang. Shetland, wym. [ˈʃɛtlənd], od średnioszkockiego Ȝetland; gael. Sealtainn) – archipelag na Oceanie Atlantyckim, około 200 km na północ od wybrzeży Wielkiej Brytanii. Stanowią odrębną jednostkę administracyjną Wielkiej Brytanii z ośrodkiem administracyjnym w Lerwick. Burzyk północny, burzyk popielaty (Puffinus puffinus) – gatunek średniego ptaka oceanicznego z rodziny burzykowatych (Procellariidae), zamieszkujący Atlantyk, przede wszystkim Islandię, Irlandię, Szetlandy, Orkady, Wyspy Owcze i zachodnie wybrzeża Wielkiej Brytanii, wybrzeża bretońskie i wyspy śródziemnomorskie. Licznie spotykany na Wyspach Brytyjskich. Do Polski zalatuje wyjątkowo.




    Warto wiedzieć że... beta

    Fulmar zwyczajny, fulmar, petrel (Fulmarus glacialis) – gatunek dużego ptaka morskiego z rodziny burzykowatych, zamieszkujący północny Atlantyk i Pacyfik, granica zasięgu wciąż przesuwa się na południe - tereny lęgowe znajdują się w Wielkiej Brytanii, a nawet na wybrzeżach Francji. W Polsce obserwowany wyjątkowo, wyłącznie na wybrzeżu Bałtyku.
    Morświn zwyczajny, morświn (Phocoena phocoena) – gatunek ssaka z rodziny morświnowatych (Phocoenidae). Spokrewniony z delfinami. Żyje samotnie lub w małych grupach.
    Wydrzyk ostrosterny, wydrzyk pasożytny (Stercorarius parasiticus) – gatunek wędrownego ptaka z rodziny wydrzyków (Stercorariidae).
    Szarytka morska lub foka szara (Halichoerus grypus) – gatunek drapieżnego ssaka morskiego z rodziny fokowatych, jedyny przedstawiciel rodzaju Halichoerus.
    Kormoran czubaty (Phalacrocorax aristotelis) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny kormoranów (Phalacrocoracidae), zamieszkujący morskie wybrzeża, w zależności od podgatunku:
    Klif, faleza, urwisko brzegowe, brzeg wysoki – stroma, często pionowa ściana brzegu morskiego lub jeziornego, utworzona wskutek podmywania brzegu przez fale (procesu abrazji) zachodzącego u jej podstawy na styku z platformą abrazyjną.
    Głuptak (zwyczajny), głuptak biały (Morus bassanus) – gatunek ptaka z rodziny głuptaków (Sulidae). Kolonie lęgowe znajdują się na wybrzeżach Wysp Brytyjskich (gdzie tamtejsza populacja stanowi 80% ogólnej liczebności), Norwegii, Islandii, Nowej Fundlandii, RPA, Australii, Tasmanii i Nowej Zelandii. Poza sezonem lęgowym koczuje na morzu, pojawiając się sporadycznie również na polskim wybrzeżu Bałtyku.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.011 sek.