Ekstrakt pozorny

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Ekstrakt pozornyekstrakt oznaczony w próbce piwa nieodgazowanego, zawierający alkohol. Zawartość ekstraktu pozornego w porównaniu z zawartością ekstraktu rzeczywistego w tej samej próbie jest niższa. Wynika to z obecności związków lotnych takich jak etanol, kwasy lotne i innych, które obniżają gęstość piwa, zaniżając wynik (zawartość ekstraktu oblicza się na podstawie pomiaru gęstości roztworu). Ekstrakt pozorny oznacza się poprzez pomiar areometrem. Ekstrakt rzeczywisty można oznaczyć jedynie po oddestylowaniu substancji lotnych.

Ekstrakt, inaczej wyciąg (łac. Extractum - to co wyciągnięte) - roztwór związków chemicznych uzyskany w efekcie zakończonego procesu ekstrakcji (a nie zwykłego rozpuszczania). Ekstrakt może stanowić gotowy produkt sam w sobie lub też można z niego wyodrębić czysty związek chemiczny poprzez destylację, wymrażanie lub krystalizację.Ekstrakt bezcukrowy - stanowi różnicę zawartości ekstraktu ogólnego i sumy cukrów redukujących oraz sacharozy zawartych w dowolnym produkcie spożywczym. Ekstrakt bezcukrowy to przede wszystkim alkohole wyższe, (glicerol), kwasy nielotne, garbniki i barwniki.

Zobacz też[ | edytuj kod]

  • ekstrakt ogólny
  • ekstrakt bezcukrowy
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Wolfgang Kunze: Technologia piwa i słodu. Warszawa: Piwochmiel/VLB Berlin, 1999, s. 569. ISBN 978-3-921690-49-9.
    Ekstrakt ogólny - jest to suma składników, które przeszły do ekstraktu w wyniku kompletnego procesu ekstrakcji i są nielotne do temperatury wrzenia rozpuszczalnika. W przypadku ekstraktu z produktów spożywczych są to zwykle: monosacharydy, oligosacharydy, kwasy organiczne, barwniki, garbniki itp.




    Reklama