• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Echpochmak

    Przeczytaj także...
    Tatarzy (nazwa własna: Tatarlar / Татарлар) – grupa ludów tureckich z Europy wschodniej oraz północnej Azji.Język tatarski (nazwy własne tatar tele, tatarça) - język z kipczackiej grupy turkijskiej rodziny językowej. Jest używany przez Tatarów. Głównym miejscem występowania języka tatarskiego jest Tatarstan i pozostałe regiony Rosji. Poza tym językiem tatarskim posługują się m.in. niektórzy mieszkańcy krajów byłego ZSRR,- Ukrainy Turcji, Chin, Finlandii, a także m.in Polski. Obecna liczba ludzi mówiących tym językiem jest szacowana na 8 milionów.
    Baszkirzy − naród pochodzenia tureckiego, zamieszkujący głównie Baszkirię, bliski kulturowo, językowo i etnicznie z sąsiednimi Tatarami.

    Jeczpoczmak (tatar. өчпочмак, baszk. өсбосмаҡ) – narodowa potrawa tatarska i baszkirska w postaci pieczonego drożdżowego trójkątnego pieroga z ciasta drożdżowego z nadzieniem z surowego mięsa, ziemniaków i cebuli.

    Historia[ | edytuj kod]

    Baszkirzy i Tatarzy to ludy koczownicze, które przenosiły się konno z jednego terenu na drugi. Konie były nie tylko środkiem transportu, ale również pożywieniem koczowników. Końskiego mięsa używano do przyrządzania jeczpoczmaków, chociaż najczęściej używano mięsa jagnięcego. Tradycyjnie przygotowane mają mały otwór w środku, który wypełnia się gorącym bulionem. Dzisiaj coraz rzadziej można znaleźć jeczpoczmaki z otworem w środku, ale w zgodzie z tradycją nadal podaje się do niego bulion.

    Sposób przygotowania[ | edytuj kod]

    Tradycyjny jeczpoczmak jest przygotowywany z ciasta drożdżowego, które po wyrośnięciu dzieli się na kilka części. Nadzienie przygotowuje się z pokrojonego w kostkę surowego mięsa (koniny, baraniny lub jagnięciny), do którego dodaje się pokrojoną w kostkę cebulę i surowe ziemniaki. Całość doprawia się solą i pieprzem. Kawałki ciasta drożdżowego rozwałkowuje się na okrągłe płaty, na które nakłada się nadzienie i skleja w trójkąt pozostawiając otwór pośrodku. Po wyrośnięciu piecze się w piekarniku ok. 30 min, po czym napełnia ugotowanym bulionem i piecze jeszcze 20 min.

    Przypisy[ | edytuj kod]





    Reklama

    Czas generowania strony: 0.006 sek.