• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • EBC - barwa piwa

    Przeczytaj także...
    Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się napój zawierający alkohol i dwutlenek węgla otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.Gatunki piw – ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne gatunki, style lub odmiany.
    Standard Reference Method - wywodząca się z USA metoda pomiaru barwy brzeczki i piwa. Nie jest stosowana w Europie, gdzie dominuje jednostka EBC. Stosunek SRM:EBC wynosi 1:1,97, natomiast stosunek EBC:SRM wynosi 1:0,508.

    EBC – jednostka używana w Europie do określania barwy słodu i piwa. Jednostkę tę opracowała European Brewery Convention – Europejska Konwencja Piwa – międzynarodowa instytucja określająca normy przygotowania słodu i warzenia piwa. Im wyższa wartość EBC tym ciemniejsza barwa.

    European Brewery Convention - Europejska Konwencja Piwa, międzynarodowa instytucja założona przez The Brewers of Europe, zajmująca się technicznymi, technologicznymi i naukowymi aspektami piwowarstwa. EBC opracowała m.in jednolitą skalę określającą barwę słodu i piwa oraz skalę goryczy w piwie (IBU).

    Barwa piwa[ | edytuj kod]

    W Europie barwę piwa ocenia się stosując jednostki EBC. Inną popularną miarą oceny barwy piwa są jednostki SRM wywodzące się z USA. Stosunek SRM:EBC wynosi 1:1,97, natomiast stosunek EBC:SRM wynosi 1:0,508. Poniższa tabela przedstawia schematycznie poszczególne gatunki piwa wraz z zakresem ich barwy wyrażonej w EBC oraz w SRM.

    Barwa słodu[ | edytuj kod]

    Przykładowe średnie wartości dla słodów wynoszą:

  • słód pilzneński: 2,1 EBC
  • słód monachijski: 13 EBC
  • słód karmelowy jasny: 128 EBC
  • słód karmelowy ciemny: 680 EBC
  • słód barwiący: 1400 EBC
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Leszek Rum: Ilustrowany leksykon piwa. Poznań: Wydawnictwo Kurpisz, 2005, s. 112. ISBN 83-89738-20-1.

    Zobacz też[ | edytuj kod]

  • SRM (Standard Reference Method)
  • Gatunki piw
  • European Brewery Convention
  • Linki zewnętrzne[ | edytuj kod]

  • strona organizacji EBC



  • w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.007 sek.