• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Drylowanie

    Przeczytaj także...
    Amigdalina (z łac. amygdalum – migdał, z gr. αμυγδάλη – migdał) – organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów (nitrylozyd) występujący w nasionach migdałowca zwyczajnego (Amygdalus communis), pigwy pospolitej (Cydonia oblonga), czeremchach (Padus) i niektórych drzew owocowych (np. moreli, wiśni, śliw, brzoskwiń). Występuje w pestkach tych owoców nadając im specyficzny gorzki smak i aromat. W organizmie rozkłada się na glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Amigdalinę po raz pierwszy wyodrębnili z gorzkich migdałów w 1830 roku francuscy chemicy Pierre-Jean Robiquet i Antoine François Boutron-Charlard. W medycynie alternatywnej jest określana jako witamina B17 i stosowana w leczeniu nowotworów. Jednak jej spożycie w większych ilościach może być szkodliwe.Kuchnia francuska wywierała przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest (choć nie zawsze słusznie) z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem. W rzeczywistości kuchnia francuska nie jest jednolita. Oprócz dużych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) - drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy oraz nouvelle cuisine (nową kuchnię), która narodziła się w opozycji wobec tej pierwszej. Nouvelle cuisine opiera się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych daniach.
    Pestkowiec (ang. drupe, stone fruit, łac. drupa) – rodzaj owocu mięsistego. Podczas tworzenia się pestkowców zewnętrzna część owocni (egzokarp) tworzy skórkę, środkowa część (mezokarp) mięśnieje, a wewnętrzna część (endokarp) twardnieje i drewnieje. Twarda, wewnętrzna część owocni nazywana jest pestką i różni ten typ owocu od jagody, która jest zmięśniała w całości.
    Drylownica
    Drylownica

    Drylowanie, czasem drelowanie (z niem. drillen = świdrować) – proces usuwania pestek z owoców.

    Urządzenia do usuwania pestek z owoców zarówno w przemyśle przetwórczym, jak i w gospodarstwach domowych nazywają się drylownicami. Ręczne drylowanie wykonywane bywa przy pomocy różnych drobnych przyrządów np. wygiętego drutu, spinek do włosów, "dziadka do drylowania" (przyrządu podobnego do dziadka do orzechów).

    Przemysł spożywczy - dział gospodarki, który zajmuje się wytwarzaniem produktów i półproduktów przeznaczonych do spożycia takich jak mięsne, mleczne czyli nabiałowe, pieczywo, cukiernicze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe i wiele innych.Owoce jadalne – jadalne części drzew lub krzewów będące z punktu widzenia morfologii roślin owocami lub owocostanami. Rośliny uprawne, z których się je uzyskuje nazywane są drzewami i krzewami owocowymi. Ich uprawą zajmuje się dział ogrodnictwa – sadownictwo. Uprawiane są w sadach, ogrodach i na plantacjach, rzadziej pozyskiwane są ze stanowisk naturalnych (z lasów).

    Po drylowaniu owoce między innymi zamraża się oraz używa do robienia przetworów. Niektóre przepisy zalecają drylowanie tylko części owoców, żeby przetwory miały posmak pestki. Przykładowo w jednym z klasycznych deserów kuchni francuskiej, w pochodzącym z regionu Limousin placku clafoutis, głównym składnikiem są niewydrylowane czereśnie.

    Czereśnie – jadalne owoce wiśni ptasiej, zwanej także czereśnią, trześnią, u odmian uprawnych nierzadko też pochodzenia mieszańcowego w wyniku krzyżowania z wiśnią pospolitą i w takim przypadku zwane też czerechami. Cyjanowodór – nieorganiczny związek chemiczny zbudowany z wodoru, węgla i azotu. Jest silnie toksyczny (dawka śmiertelna wynosi ok. 50-60 mg). W temperaturze pokojowej jest to bezbarwna, łatwo parująca ciecz o intensywnym zapachu gorzkich migdałów, który może być jednak niewyczuwalny przez niektóre osoby. Z wodą tworzy stosunkowo słaby kwas cyjanowodorowy (pKa 9,2), którego sole noszą nazwę cyjanków.

    Jednym z powodów, dla których owoce są drylowane, jest zawartość w pestkach cyjanowodoru (a czasem amigdaliny rozkładającej się w organizmie m.in. na cyjanowodór), który w dostatecznie dużych dawkach jest grożny dla zdrowia.

  • Drylownica stojąca (przykręcana do stołu), z pojemnikiem na pestki

  • Drylownica stojąca, dwustronna

  • Drylownica stojąca (przykręcana do stołu)

  • Drylownica

  • Drylownica

  • Drylownica

  • Drylownica

  • Drylownica

  • Drylownica

  • Drylowane oliwki

  • Zobacz też[ | edytuj kod]

  • wydrążacz do jabłek
  • wykrawacz do ananasa
  • Uwagi[ | edytuj kod]

    1. Forma drelować uchodzi za niepoprawną. Źródło: Mirosław Bańko: drylować - Poradnia językowa PWN. 2008-01-13. [dostęp 2017-10-04].

    Przypisy[ | edytuj kod]

    1. hasło „drylować” w Słowniku etymologicznym języka polskiego Aleksandra Brücknera (1927)
    2. The Concise Larousse Gastronomique: The World's Greatest Cookery Encyclopedia. Wyd. Revised. London: Hamlyn, a division of Octopus Publishing Group, 2003-04-15, s. 311. ISBN 978-0600608639. (ang.)




    Reklama

    Czas generowania strony: 0.016 sek.