• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Dobričić

    Przeczytaj także...
    Kultywar (łac. cultus = uprawny, varietas = odmiana) – wyraźnie odrębna, jednorodna i trwała odmiana uprawna (hodowlana) rośliny wyróżniająca się walorami użytkowymi lub estetycznymi (określoną cechą lub kombinacją cech), uzyskana w wyniku zabiegów hodowlanych (selekcji, krzyżowania, poliploidyzacji, działania mutagenów), ewentualnie odnaleziona w naturze lub uprawie.Chorwacja, Republika Chorwacji – państwo w Europie Południowej, nad Morzem Adriatyckim, graniczy od południa z Bośnią i Hercegowiną i Czarnogórą, od wschodu z Serbią oraz Węgrami i Słowenią od północy. Od południowego zachodu ma dostęp do Morza Adriatyckiego. Od 1 lipca 2013 należy do Unii Europejskiej jako 28. członek wspólnoty.
    Šolta – trzynasta co do wielkości chorwacka wyspa na Adriatyku, o powierzchni 58,18 km²; długości 19 km; szerokości do 5 km i linii brzegowej o długości 79,45 km. Liczba mieszkańców w 2001 wynosiła 1 479 (25,4 os./1 km²). Nazwa wyspy pochodzi od Rzymian, którzy nazwali ją Solenta. Šolta leży na zachód od wyspy Brač, na północ od wyspy Vis, na północny zachód od wyspy Hvar i na południe od wyspy Čiovo. Zamieszkana od czasów prehistorycznych, po raz pierwszy wymieniona w Periplusie Pseudo-Scylaxa z IV w. p.n.e. pod nazwą Olyntha.

    Dobričić, dobricic – stary czerwony szczep winorośli, uznawany za pochodzący z Chorwacji.

    Charakterystyka[]

    Dobričić późno wypuszcza pąki, a dojrzewa średnio późno lub późno. Plony nie są wysokie, lecz nie podlegają większym wahaniom. Grona cechują się intensywnym kolorem, co sprawia, że są chętnie wykorzystywane do poprawy barwy win z innych odmian oraz wysoką zawartością cukru i antocyjanów. Odmiana jest podatna na mączniaka rzekomego.

    Mączniak rzekomy winorośli – choroba roślin rozwijająca się na ich zielonych częściach: pędach, kwiatostanach i owocach. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka temperatura powietrza oraz duża wilgotność. Wywoływana przez drzewika (Plasmopara viticola), protista grzybopodobnego przyjmującego postać pleśni, przez co traktowana jest jak choroba grzybowa.Mieszaniec, inaczej krzyżówka, hybryda, hybryd (łac. hybrida) – osobnik powstały w wyniku skrzyżowania dwóch organizmów rodzicielskich należących do innych ras, odmian, podgatunków, gatunków lub rodzajów. Mieszańce uzyskiwane są na drodze rozmnażania płciowego lub wegetatywnego.

    Pokrewne odmiany[]

    Badania Matelića z 2004 udowodniły, że naturalną krzyżówką dobričića i primitivo (tribidraga) jest inna bałkańska odmiana, plavac mali. Dobričić jest także jednym z rodziców szczepu babić.

    Rozpowszechnienie[]

    Odmianę dobričić uprawia się na wyspie Šolta, z której przypuszczalnie pochodzi, lecz areał upraw uległ zmniejszeniu. Od 2004 szczep może być używany w winach oznaczonych jako pochodzące ze środkowej (Srednja) i południowej (Južna) Chorwacji.

    Synonimy[]

    Poza nazwą dobričić używa się innych nazw: čihovac, crljenak slatinski, dobričić crni, dobrovoljac, dobrovoljcic, kuraclin, okručanac, plavac veliki, sholtanats, sijaka, slatinjac, slatinski, statinjanac

    Antocyjany, antocyjaniny (E163) – grupa organicznych związków chemicznych z klasy flawonoidów, będących glikozydami, w których barwnymi aglikonami są antocyjanidyny (zazwyczaj cyjanidyna, pelargonidyna lub delfinidyna).Winorośl właściwa (Vitis vinifera L.), nazywana także winoroślą winną, latoroślą winną – gatunek z rodziny winoroślowatych. Rośliny występujące w stanie dzikim i będące przodkami roślin uprawnych rosły niegdyś niemal w całym basenie Morza Śródziemnego, w rejonie Kaukazu i dalej na wschód po Turkmenistan. Winorośl uprawna, wyróżniana jako osobny podgatunek, rozprzestrzeniona została szeroko w postaci wielu odmian uprawnych na całym świecie. Z jagód wytwarza się przede wszystkim wina, poza tym wykorzystuje się je do bezpośredniego spożycia (także suszone jako rodzynki), do wyrobu soków, galaretek, dżemów, kwasu winowego i octu winnego. Z nasion tłoczony jest olej.

    Przypisy

    1. Dobricic w bazie danych Instytutu Hodowli Winorośli Geilweilerhof (ang.). [dostęp 20 września 2014].
    2. Jancis Robinson, Julia Harding, José Vouillamoz: Wine Grapes. HarperCollinsPublishers, 2012, s. 301. ISBN 978-0-06-220636-7. (ang.)
    3. Plavac mali w bazie danych Instytutu Hodowli Winorośli Geilweilerhof (ang.). [dostęp 20 września 2014].
    (window.RLQ=window.RLQ||).push(function(){mw.log.warn("Gadget \"edit-summary-warning\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");mw.log.warn("Gadget \"wikibugs\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");mw.log.warn("Gadget \"ReferenceTooltips\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");mw.log.warn("Gadget \"main-page\" styles loaded twice. Migrate to type=general. See \u003Chttps://phabricator.wikimedia.org/T42284\u003E.");});



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.024 sek.