• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Darjeeling - herbata

    Przeczytaj także...
    Herbata – napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku – herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Dawniej zaliczano je do rodzaju Thea, różnią się od innych kamelii zawartością substancji swoistych i kilkoma drobnymi cechami morfologicznymi. W Chinach opisuje się ją znakiem 茶, który jest jednak różnie czytany w zależności od dialektu: tê – dialekt hokkien (czego odmiany są często obecne w językach zachodniej Europy) oraz chá, w dialekcie kantońskim i mandaryńskim (z odmianami tej wymowy popularnymi na wschodzie – Indie, Iran, Turcja, Rosja, Czechy). Polska nazwa herbata to zbitka pochodząca od łac. herba thea (gdzie herba oznacza po prostu „ziele” podobnie jak yerba; wariant hierba; w hiszpańskim yerba mate). Rośliny uprawiane są w wielu krajach strefy zwrotnikowej, także poza Azją, dla pączków i liści, z których po uprzednim przygotowaniu (suszenie, czasami fermentacja) przyrządza się napar.Herbata chińska (Camellia sinensis (L.) Kuntze) – gatunek rośliny z rodziny herbatowatych. Jej liście i pączki wykorzystywane są do przygotowania napoju - herbaty. Pochodzi prawdopodobnie z gór na pograniczu Chin, Indii i Mjanmy, lecz obecnie jest rośliną uprawną i nie występuje w stanie dzikim.
    Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska (ang. British East India Company, początkowo Angielska Kompania Wschodnioindyjska – English East India Company, czasami potocznie nazywana John Company) – kompania handlowa angielskich inwestorów, z siedzibą w Londynie, działająca od 1600 roku do 1858 roku, głównie na terenie dzisiejszych Indii, także w Azji Południowo-Wschodniej i na Dalekim Wschodzie.
    Darjeeling

    Darjeeling - wspólna nazwa dla gatunków herbaty, przeważnie czarnej, pochodzących z prowincji Dardżyling (ang. Darjeeling) i okolic. Uznawane za najlepsze z indyjskich gatunków herbat i jedne z najlepszych na świecie.

    Uprawy herbaty w Dardżylingu zostały zapoczątkowane przez Brytyjską Kompanię Wschodnioindyjską, na polecenie której Robert Fortune sprowadził z Chin sadzonki i specjalistów od uprawy i przetwarzania herbaty.

    Doczekały się własnej klasyfikacji jakościowej:

    Robert Fortune (ur. 16 września 1813 w Kelloe, Berwickshire, zm. 13 kwietnia 1880 w Londynie) – szkocki botanik, znany ze sprowadzenia nasion i sadzonek chińskiej herbaty do Indii.Dardżyling (hindi दार्जिलिंग, trl. Dārjiliṁg, trb. Dardźiling; ang. Darjiling, dawniej stosowano zapis Darjeeling) - to miasto w północno-wschodnich Indiach, w stanie Bengal Zachodni w Himalajach, położone na wysokości 2140 m n.p.m., stolica dystryktu o tej samej nazwie.
  • GFOP - Golden Flowery Orange Pekoe - podstawowy asortyment, młode listki;
  • TGFOP - Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - herbata powstała z młodych listków zrywanych z końcówek gałęzi krzewu herbacianego;
  • FTGFOP - Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - listki z rozwiniętych pączków;
  • SFTGFOP - Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe - często sprzedawana jako herbata biała, listki pochodzą z rozwijających się pączków. Skrót ten jest czasami żartobliwie tłumaczony jako Super - Far - Too - Good For Ordinary People.
  • Dodatkowo rozróżnia się herbaty pochodzące z pierwszego i drugiego zbioru (First & Second Flush).




    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.016 sek.