• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Darjeeling - herbata

    Przeczytaj także...
    Herbata – napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku – herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Dawniej zaliczano je do rodzaju Thea, różnią się od innych kamelii zawartością substancji swoistych i kilkoma drobnymi cechami morfologicznymi. W Chinach opisuje się ją znakiem 茶, który jest jednak różnie czytany w zależności od dialektu: tê – dialekt hokkien (czego odmiany są często obecne w językach zachodniej Europy) oraz chá, w dialekcie kantońskim i mandaryńskim (z odmianami tej wymowy popularnymi na wschodzie – Indie, Iran, Turcja, Rosja, Czechy). Polska nazwa herbata to zbitka pochodząca od łac. herba thea (gdzie herba oznacza po prostu „ziele” podobnie jak yerba; wariant hierba; w hiszpańskim yerba mate). Rośliny uprawiane są w wielu krajach strefy zwrotnikowej, także poza Azją, dla pączków i liści, z których po uprzednim przygotowaniu (suszenie, czasami fermentacja) przyrządza się napar.Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska (ang. British East India Company, początkowo Angielska Kompania Wschodnioindyjska – English East India Company, czasami potocznie nazywana John Company) – kompania handlowa angielskich inwestorów, z siedzibą w Londynie, działająca od 1600 roku do 1858 roku, głównie na terenie dzisiejszych Indii, także w Azji Południowo-Wschodniej i na Dalekim Wschodzie.
    Robert Fortune (ur. 16 września 1813 w Kelloe, Berwickshire, zm. 13 kwietnia 1880 w Londynie) – szkocki botanik, znany ze sprowadzenia nasion i sadzonek chińskiej herbaty do Indii.
    Darjeeling

    Darjeeling – wspólna nazwa dla herbaty, przeważnie czarnej, pochodzących z prowincji Dardżyling (ang. Darjeeling) i okolic. Uznawane za najlepsze z indyjskich gatunków herbat i jedne z najlepszych na świecie.

    Uprawy herbaty w Dardżylingu zostały zapoczątkowane przez Brytyjską Kompanię Wschodnioindyjską, na polecenie której Robert Fortune sprowadził z Chin sadzonki i specjalistów od uprawy i przetwarzania herbaty.

    Herbaty Darjeeling często określa się „herbatami z mgieł”. Wszystko za sprawą wyjątkowego mikroklimatu panującego u podnóża himalajskich stoków. Liczne mgły i umiarkowane nasłonecznienie mają wpływ na niepowtarzalność herbat z tego regionu.

    Czarna herbata – rodzaj herbaty, która jest bardziej utleniona niż herbata ulong, żółta, biała i zielona. Czarna herbata ma na ogół mocniejszy smak niż inne herbaty. Wszystkie cztery rodzaje wytwarza się z liści krzewu (lub małego drzewa) Camellia sinensis, z jednej z dwóch głównych odmian tego gatunku - chińskiej odmiany drobnolistnej (C. sinensis var. sinensis), stosowanej do większości innych rodzajów herbat oraz odmianę assamską o dużych liściach (C. sinensis var. assamica), która była tradycyjnie używana głównie do produkcji czarnej herbaty. Dardżyling (hindi दार्जिलिंग, trl. Dārjiliṁg, trb. Dardźiling; ang. Darjiling, dawniej stosowano zapis Darjeeling) - to miasto w północno-wschodnich Indiach, w stanie Bengal Zachodni w Himalajach, położone na wysokości 2140 m n.p.m., stolica dystryktu o tej samej nazwie.

    Logo Darjeeling, z profilem hinduskiej zbieraczki trzymającej flesz herbaciany, jest znakiem potwierdzającym pochodzenie herbaty.

    Smak herbat typu Darjeeling i ich charakter zmienia się w zależności od czasu zbioru. Zasadniczo dzielimy je na trzy okresy:

  • wiosenny zwany first flush (FF)
  • letni zwany second flush (SF)
  • jesienny tzw. autumnals
  • Znane są również herbaty tzw. inbetween, czyli pośrednie, zbierane pomiędzy pierwszym a drugim zbiorem. Najcenniejsze są jednak propozycje inicjujące zbiory określane jako herbaty lotnicze.

    Klasyfikacja jakościowa:

  • GFOP – Golden Flowery Orange Pekoe – podstawowy asortyment, młode listki;
  • TGFOP – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – herbata powstała z młodych listków zrywanych z końcówek gałęzi krzewu herbacianego;
  • FTGFOP – Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – listki z rozwiniętych pączków;
  • SFTGFOP – Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – często sprzedawana jako herbata biała, listki pochodzą z rozwijających się pączków. Skrót ten jest czasami żartobliwie tłumaczony jako Super – Far – Too – Good For Ordinary People.




  • Reklama

    Czas generowania strony: 0.659 sek.