• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Długobiegowate

    Przeczytaj także...
    Skałoskoczek (Chaetops frenatus) – gatunek średniego ptaka z rodziny długobiegowatych (Eupetidae). Jest jedynym przedstawicielem podrodziny skałoskoczków (Chaetopinae). Zasiedla Republikę Południowej Afryki. Nie jest zagrożony. Środowisko to skaliste tereny.Ptaki (Aves) – gromada stałocieplnych zwierząt z podtypu kręgowców. Jest najbardziej zróżnicowaną spośród gromad kręgowców lądowych – istnieje około 10 tys. gatunków ptaków, które zamieszkują ekosystemy na całym świecie. Ich wielkość waha się od 5 cm u koliberka hawańskiego do 2,7 m u strusia.
    PMID (ang. PubMed Identifier, PubMed Unique Identifier) – unikatowy identyfikator przypisany do każdego artykułu naukowego bazy PubMed.

    Długobiegowate (Eupetidae) – rodzina ptaków z podrzędu śpiewających (Oscines) wyróżniana na podstawie badań genetycznych.

    Występowanie[]

    Rodzaj obejmuje gatunki występujące w orientalnej Azji i Afryce.

    Systematyka[]

    Rodzaj Picathartes umieszczany jest przez niektóre ujęcia systematyczne w monotypowej rodzinie Picathartidae, natomiast rodzaj Chaetops w monotypowej rodzinie Chaetopidae. Do rodziny długobiegów zalicza się trzy podrodziny:

  • Picathartinae – sępowronki
  • Chaetopinae – skałoskoczki – jedynym przedstawicielem jest Chaetops frenatus – skałoskoczek
  • Eupetinae – długobiegi – jedynym przedstawicielem jest Eupetes macrocerus – długobieg
  • Przypisy

    1. Eupetidae, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
    2. Nazwy polskie za: P. Mielczarek, M. Kuziemko: Rodzina: Eupetidae Bonaparte, 1850 - długobiegowate - Rockfowl, Rockjumper and Rail-babbler (wersja: 2016-01-25). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2015-11-18].
    3. K.A. Jønsson, J. Fjeldså, P.G. Ericson, M. Irestedt. Systematic placement of an enigmatic Southeast Asian taxon Eupetes macrocerus and implications for the biogeography of a main songbird radiation, the Passerida. „Biology Letters”. 3 (3), s. 323-326, 2007. PMID: 17347105 (ang.). 
    4. K.A. Jønsson, P.-H. Fabre, R.E. Ricklefs, J. Fjeldsåa. Major global radiation of corvoid birds originated in the proto-Papuan archipelago. „Proceedings of the National Academy of Sciences”. 108 (6), s. 2328–2333, 2011. DOI: 10.1073/pnas.1018956108 (ang.). 
    5. F. Gill, D. Donsker (red.): Australasian robins, rockfowl, rockjumpers & Rail-babbler (ang.). IOC World Bird List: Version 5.4. [dostęp 2015-11-18].
    Azja (gr. Ἀσία Asía, łac. Asia) – część świata, razem z Europą tworząca Eurazję, największy kontynent na Ziemi. Z powodów historycznych i kulturowych sama Azja bywa również nazywana kontynentem (zob. alternatywne listy kontynentów).Długobieg (Eupetes macrocerus) – gatunek średniego ptaka z rodziny długobiegów (Eupetidae), której jest jedynym przedstawicielem. Wyróżniono dwa podgatunki E. macrocerus:



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Śpiewające (Oscines) – podrząd ptaków z rzędu wróblowych obejmujący około 4000 gatunków. Mają specyficzną budowę podniebienia, krtani (z wieloma mięśniami głosowymi umożliwiającą im wydawanie głosów godowych zwanych śpiewem) oraz stóp. Uważa się, że ptaki śpiewające wyewoluowały około 50 mln lat temu na kontynencie Gondwany.
    Afryka – drugi pod względem wielkości kontynent na Ziemi. Ma 30,37 mln km² powierzchni, czyli ponad 20,3% ogólnej powierzchni lądowej naszego globu. Przechodzi przez niego południk 0°, obydwa zwrotniki i równik.
    DOI (ang. digital object identifier – cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego) – identyfikator dokumentu elektronicznego, który w odróżnieniu od identyfikatorów URL nie zależy od fizycznej lokalizacji dokumentu, lecz jest do niego na stałe przypisany.
    Sępowronki (Picathartidae) – rodzina ptaków z rzędu wróblowych (Passeriformes) najbliżej spokrewniona ze skałoskoczkami (Chaetopidae) i długobiegami (Eupetidae), obejmująca dwa gatunki ptaków, występujących w tropikach zachodniej i środkowej Afryki. Ich cechą charakterystyczną jest nieopierzona głowa.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.025 sek.