• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Cylinder miarowy

    Przeczytaj także...
    Naczynie jednomiarowe – jest to naczynie posiadające wykalibrowane nacechowanie na jedną, konkretną objętość w ściśle określonych warunkach atmosferycznych (ciśnienia, temperatury). Przykładem naczynia jednomiarowego może być kolba jednomiarowa lub pipeta jednomiarowa.Rozszerzalność cieplna (rozszerzalność termiczna) – właściwość fizyczna ciał polegająca na zwiększaniu się ich długości (rozszerzalność liniowa) lub objętości (rozszerzalność objętościowa) w miarę wzrostu temperatury.
    Szkło − według amerykańskiej normy ASTM-162 (1983) szkło zdefiniowane jest jako nieorganiczny materiał, który został schłodzony do stanu stałego bez krystalizacji.

    Cylinder miarowy, zwyczajowo menzurkanaczynie laboratoryjne przeznaczone do odmierzania określonej ilości cieczy. Ma kształt walca otwartego z jednej strony. Na jego ściance znajduje się precyzyjna podziałka objętości.

    Tradycyjna menzurka jest zwykle wąska i wysoka (by zwiększyć precyzję pomiaru objętości) i ma plastikową lub szklaną stopkę (podstawkę) oraz wylew (dziobek). Niektóre rodzaje menzurek mają na otwartym końcu szlif, żeby można je zamykać korkiem lub bezpośrednio łączyć z innymi elementami aparatury. Z menzurek takich cieczy nie wylewa się bezpośrednio, lecz przelewa za pomocą cannuli.

    Cannula - cienka, długa i giętka igła wykonana ze stali nierdzewnej, zaostrzona na obu końcach, która służy w laboratorium do transferowania (lewarowania) cieczy z jednego naczynia do drugiego bez kontaktu z otoczeniem.

    Skala objętości w menzurkach jest zawsze robiona „na wylew” – to znaczy uwzględnia fakt, że po wylaniu odmierzonej cieczy pozostaje w naczyniu warstwa przywarta do jego ścianek. Nie należy z menzurki strząsać tego, co pozostało na ściance i dnie, bo zmniejsza to precyzję pomiaru.

    Cylindry miarowe są zwykle wykonywane z „twardego” szkła sodowego, które cechuje mała rozszerzalność cieplna, dzięki czemu prawie nie zmieniają one swojej objętości w szerokim zakresie temperatur. Szkło to jest jednak kruche i nieodporne na nagłe zmiany temperatury, dlatego w menzurce nie wolno niczego gotować ani zamrażać, gdyż grozi to jej pęknięciem.

    Zobacz też[ | edytuj kod]

  • naczynie jednomiarowe




  • Reklama

    Czas generowania strony: 0.009 sek.