• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Crème Chantilly

    Przeczytaj także...
    Bita śmietana – śmietana bądź śmietanka, zawierająca zazwyczaj więcej niż 30% tłuszczu, napowietrzona. Pierwsze znane przekazy o stworzeniu bitej śmietany dotyczą balu na dworze Ludwika XIV w 1671, gdzie przygotował ją François Vatel. Prawdopodobnie jednak była ona znana wcześniej.Malina - grupa gatunków z rodzaju Rubus L. wyróżniana zwyczajowo ze względu na czerwoną barwę owoców i łatwość ich odpadania od dna kwiatowego (pozostałe gatunki noszą zwyczajową nazwę rodzajową jeżyna). U różnych odmian uprawnych owoce mogą być koloru od czarnego i purpurowego, przez czerwony, żółty, do białawego.
    Masło kakaowe (syn. tłuszcz kakaowy, olej kakaowy, łac. Oleum Cacao, Oleum Theobromatis, Butyrum Cacao) – jadalny, stały tłuszcz roślinny otrzymywany z nasion dojrzałych owoców kakaowca właściwego Theobroma cacao L., stanowi około 50% suchej masy nasion. Dojrzałe owoce kakaowca są ścinane i w celu uzyskania masła kakaowego oczyszczone ziarna poddaje się wytłaczaniu na ciepło. Pozostałość tzw. kuch kakaowy wykorzystywany jest do produkcji kakao.
    Maliny z crème chantilly i cukrem

    Crème chantillybita śmietana z cukrem i aromatyzowana wanilią, będąca rodzajem deseru lub dodatku do niego. Oryginalną recepturę wymyślił w XVII wieku François Vatel, pełniący rolę głównego kucharza i zarządcy dworu na zamku w Chantilly (stąd nazwa). Premiera kremu nastąpiła 18 czerwca 1784.

    François Vatel lub Wattel (ur. 1631, zm. 24 kwietnia 1671 w Chantilly) – majordomus na dworach Nicolasa Fouqueta i księcia Ludwika II Kondeusza. Znany był z organizowania wystawnych, pełnych przepychu uczt. Według informacji z listów markizy de Sévigné popełnił samobójstwo, gdy na bankiecie wydanym przez księcia Condé na cześć Ludwika XIV z opóźnieniem dostarczono rybę.Czekolada (z nahuatl xocolatl – gorzka woda) – wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe), środka słodzącego i innych dodatków. Według dyrektywy 2000/36/WE czekoladę definiuje się jako wyrób otrzymywany z wyrobów kakaowych i cukrów, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem, w tym nie mniej niż 14% suchej odtłuszczonej masy kakaowej. Wytwarzana w postaci tabliczek czekolady. Pierwsza czekolada w tabliczkach powstała w 1839 r. w Niemczech, wyprodukowana została przez firmę Jordan & Timaeus z kakao, cukru i koziego mleka. W niektórych krajach, np. w Meksyku, powszechniejsza jest czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Rzadziej spotyka się czekoladę sproszkowaną lub w granulkach.

    Przygotowanie i zastosowanie[]

    Krem przygotowuje się ze śmietanki, dodaje cukier i aromaty, a następnie podaje w zestawieniu z owocami i/lub lodami. Obecnie w sklepach i marketach (przede wszystkim we Francji) można kupić gotowy crème chantilly w spreju lub proszku. Można go też stosować jako dodatek czy też urozmaicenie innych dań, zwłaszcza ciast, tortów, itp. Dodawany jest też do napojów, np. jako kożuszek do kawy (często w towarzystwie wiórków czekoladowych lub kakao).

    Wanilia (Vanilla Mill.) – rodzaj roślin jednoliściennych z rodziny storczykowatych (Orchidaceae), liczący 109 gatunków rosnących dziko w strefach tropikalnych. Gatunkiem typowym jest Vanilla mexicana P. Miller. Owoce wanilii płaskolistnej są źródłem przyprawy zwanej laskami wanilii.

    Crème chantilly z czekoladą[]

    Wariantem kremu jest bardzo delikatna odmiana tego deseru z czekoladą (z użyciem masła kakaowego) – posiadająca formę musu.




    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.015 sek.