• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Candida



    Podstrony: 1 [2] [3]
    Przeczytaj także...
    Yarrowia lipolytica – gatunek grzybów z rzędu drożdżakowców, z monotypowego rodzaju Yarrowia. Odmiennie od drożdży Saccharomyces cerevisiae, przetwarzających cukry proste, wykorzystuje tłuszcze jako źródło węgla i energii.Candida parapsilosis (Ashford) Langeron & Talice — gatunek grzybów należący do rzędu drożdżakowców (Saccharomycetales).

    Candida Berkhoutrodzaj grzybów należący do rzędu Saccharomycetales, którego gatunkiem typowym jest Candida tropicalis (synonim C. vulgaris Berkhout)

    Charakterystyka[]

    Grzyby z rodzaju Candida zaliczane są do tzw. "drożdży". Wśród nich występują zarówno komensalistyczne symbionty, jak i pasożyty zwierząt (w tym człowieka), z których najbardziej znaczącym klinicznie gatunkiem jest Candida albicans.

    Typ nomenklatoryczny – w systematyce biologicznej organizm wiązany z określonym taksonem i określający zakres jego stosowania. Typem nomenklatorycznym gatunku oraz taksonu wewnątrzgatunkowego jest pojedynczy okaz (typ) (np. okaz zielnikowy rośliny), ew. ilustracja. Typem nomenklatorycznym rodzaju i wszystkich taksonów pomocniczych o randze pośredniej między rodzajem i gatunkiem jest gatunek typowy. Typem dla rodziny i taksonów pomocniczych o randze pośredniej między rodziną i rodzajem jest rodzaj typowy.Candida viswanathii – gatunek grzybów należący do rzędu drożdżakowców (Saccharomycetales). Po raz pierwszy wyizolowany z płynu mózgowo-rdzeniowego pacjenta zmarłego na zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, później także z plwociny podczas rutynowych badań próbek klinicznych. W środowisku naturalnym był izolowany m.in. ze skrzeli ryb z Oceanu Indyjskiego oraz z gleby w RPA.


    Podstrony: 1 [2] [3]



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Candida stellata – gatunek grzybów należący do rzędu drożdżakowców (Saccharomycetales). Pierwotnie opisany przez Kroemera i Krumbholza w 1931 roku jako Saccharomyces stellatus, jego obecną systematykę ustalili w 1978 roku Yarrow i Meyer.
    Rodzaj (łac. genus, l.mn. genera) – podstawowa, obowiązkowa kategoria systematyczna obejmująca gatunek lub monofiletyczną grupę gatunków wyróżnionych na podstawie jednej lub więcej cech taksonomicznych. Nazwą rodzaj określany jest też każdy takson w randze rodzaju.
    Drożdże (Saccharomyces Meyen ex E.C. Hansen) – rodzaj grzybów jednokomórkowych z rodziny drożdżakowatych (Saccharomycetaceae).
    Saccharomycetales Kudryavtsev – rząd grzybów należący do klasy Saccharomycetes, którego typem nomenklatorycznym jest Saccharomyces.
    Candida albicans – gatunek bezotoczkowego grzyba zaliczany do rzędu drożdżaków (Saccharomycetes), wywołujący zakażenia oportunistyczne u chorych z obniżoną odpornością. Stanowi on florę fizjologiczną przewodu pokarmowego u 40-80% populacji.
    Grzyby (Fungi Juss.) R. T. Moore – królestwo należące do domeny jądrowców (Eucaryota). Dawniej, w zależności od ujęcia systematycznego takson ten miał rangę podkrólestwa (Fungi R.T. Moore, 1971), podtypu, (Fungi Engl. 1889) i klasy (Fungi Bartling, 1830).
    DOI (ang. digital object identifier – cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego) – identyfikator dokumentu elektronicznego, który w odróżnieniu od identyfikatorów URL nie zależy od fizycznej lokalizacji dokumentu, lecz jest do niego na stałe przypisany.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.027 sek.