• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Campari

    Przeczytaj także...
    Włochy (Republika Włoska, wł. Italia, Repubblica Italiana) – państwo położone w Europie Południowej, na Półwyspie Apenińskim, będące członkiem wielu organizacji, m.in.: UE, NATO, należące do ośmiu najbardziej uprzemysłowionych i bogatych państw świata – G8.Prószyński i S-ka to polskie wydawnictwo prasowe i książkowe, działające w latach 1990-2008, oraz nazwa handlowa, pod którą od początku 2009 ukazują się książki wydawane przez wydawnictwo Prószyński Media.
    Bitters, gorzkie wódki, posiadające specyficzny smak lub zapach, stosowane jako składnik cocktaili. W Polsce produkowana jest np. wódka Żołądkowa Gorzka.
    Plakat reklamujący likier projektu Adolfa Hohensteina z 1901

    Campari – włoski bitter pomarańczowy o słodko-gorzkim smaku i zawartości około 25% alkoholu, produkowany przez Davide Campari (mediolańskie przedsiębiorstwo założone przez Gaspare'a Campariego w 1860, należące obecnie do International Distillers & Vintners). Napój powstał kilka lat po założeniu firmy i pierwotnie posiadał nazwę bitter all'uso Hollanda (wł. bitter w stylu holenderskim), zmienioną następnie na bitter del signor Campari (wł. bitter pana Campari), później zaś Bitter Campari. Współcześnie produkuje się go na całym świecie z wykorzystaniem półproduktów pochodzących z Włoch.

    Spirytus rektyfikowany – destylat lub wodny roztwór alkoholu etylowego o zawartości alkoholu (objętościowo) około 96%. Ponieważ alkohol etylowy tworzy z wodą mieszaninę azeotropową, jest to maksymalne stężenie, które można otrzymać przez rektyfikację spirytusu surowego.Aperitif (fr. apéritif, wł. aperitivo) – napój alkoholowy o zawartości alkoholu 18-35%, mieszanina różnych nalewów na zioła i korzenie z dodatkiem destylatów. Podawany przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu. Pije się go na stojąco.

    Produkcja[ | edytuj kod]

    Do składników roślinnych zalanych wcześniej wrzącą wodą dodaje się spirytus rektyfikowany. Roztwór o zawartości około 68% alkoholu miesza się po filtracji m.in. z cukrem oraz czerwonym barwnikiem.

    Woda gazowana (woda sodowa) – woda sztucznie nasycona dwutlenkiem węgla. Została "wyprodukowana" po raz pierwszy około połowy XVIII wieku przez chemików (źródła podają różne nazwiska, np. Johann Jacob Schweppe), którzy przepuszczali przez wodę dwutlenek węgla otrzymywany z sody i kwasu. Stąd przyjęła się nazwa "woda sodowa" dla określenia tego napoju z bąbelkami, która nie ma jednak nic wspólnego z obecnością w nim sodu.Mediolan (wł. Milano, łac. Mediolanum, lomb. Milan lub Milà) – miasto i gmina w północnych Włoszech, stolica prowincji Mediolan i regionu Lombardia. Położone na północno-zachodnim skraju Niziny Padańskiej pomiędzy rzekami Ticino, Adda, Po i Alpami. Mediolan położony jest na wysokości 122 m n.p.m. Drugie co do wielkości po Rzymie miasto Włoch. Według danych na koniec 2005 roku gminę zamieszkuje 1 308 735 osób, 7191 os./km². Zajmuje powierzchnię 182 km².

    Galeria[ | edytuj kod]

  • Butelka Bitter Campari

  • Campari Soda – campari z wodą gazowaną, podawany jako aperitif

  • Bitter rozlewany do szklanek

  • Przypisy[ | edytuj kod]

    Bibliografia[ | edytuj kod]

  • Wojciech Gogoliński: Leksykon alkoholi. Warszawa: Prószyński i S-ka, 2003. ISBN 83-7337-508-2.
  • Linki zewnętrzne[ | edytuj kod]

    Maceracja to jedna z metod otrzymywania leków roślinnych i homeopatycznych, stosowana w preparatyce farmaceutycznej. Polega na wyodrębnieniu wybranych składników z materiału (najczęściej świeżego lub suchego surowca roślinnego), poprzez moczenie go w rozpuszczalniku najczęściej wodzie. Wytrawianie surowca metodą maceracji trwa do momentu wyrównania stężeń między surowcem, a uzyskiwanym płynem. Nie można tą metodą uzyskać preparatów zagęszczonych. Preparaty uzyskane metodą maceracji to maceraty.




    Reklama

    Czas generowania strony: 0.636 sek.