• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Burgundia - region winiarski

    Przeczytaj także...
    Wina francuskie – wina produkowane we Francji, pod względem powierzchni upraw winorośli (po Hiszpanii) drugim kraju na świecie, pod względem wielkości produkcji – liderem (przy czym w niektórych rocznikach Włochy produkowały więcej). Powierzchnia upraw wynosiła w 2010 roku 825 000 ha, a kraj wyprodukował wtedy 44,9 mln hl wina.Wapień – skała osadowa (chemogeniczna lub organogeniczna) zbudowana głównie z węglanu wapnia, przede wszystkim w postaci kalcytu.
    Glina – pod kątem genezy, jest to ilasta skała osadowa, powstała najczęściej w okresie czwartorzędu w wyniku nagromadzenia osadów morenowych (skały ilaste starsze niż czwartorzędowe nazywane są najczęściej iłami). Jest to zatem skała złożona z minerałów ilastych, kwarcu, skaleni, substancji koloidalnych, może zawierać okruchy innych skał oraz substancje organiczne (humus, korzenie, bituminy).

    Burgundia – jeden z najbardziej znanych regionów winiarskich świata. Winnice ciągną się wąskim pasem od Dijon na północy po Lyon na południu, obejmując obszar około 45 000 hektarów. Rejon ten, w odróżnieniu od innych rejonów winiarskich we Francji, nie posiada wspólnej dla całego rejonu apelacji ogólnej.

    Gleba, pedosfera – biologicznie czynna powierzchniowa (do 2 m miąższości) warstwa skorupy ziemskiej, powstała w procesie glebotwórczym ze skały macierzystej pod wpływem czynników glebotwórczych. Gleba składa się z części mineralnej i organicznej. Częścią gleby są organizmy glebowe.Burgundia (fr. Bourgogne) – kraina historyczna w centralnej Francji. W przeszłości prowincja i region administracyjny.

    Najlepsze wina, które kojarzą się z „prawdziwymi” burgundami są produkowane w środkowej części tego rejonu o nazwie Côte-d’Or (czyli w wolnym tłumaczeniu złote zbocza), która jest też nazwą jednej z burgundzkich apelacji. Rejon ten dzieli się na dwie mniejsze apelacje wewnętrzne Côte de Nuits i Côte de Beaune, które specjalizują się produkcji bardzo drogich i wykwintnych win czerwonych osiągających zawrotne ceny. Wina te są produkowane głównie ze szczepu Pinot Noir, choć wolno przy ich produkcji stosować także w niewielkich ilościach szczep Cabernet i kilka innych. W Côte de Nuits przeważa gleba marglowa, z której rodzą się bardzo ciężkie wina czerwone o mocnym i złożonym bukiecie. Najbardziej znane winnice to Chambertin, Clos Vougeot, Musigny i La Romanee-Conti. W Côte de Beaune, występują bardziej urozmaicone gleby o podłożu gliniasto-wapiennym, które nadają się do produkcji lżejszych win czerwonych i białych o bogatym, owocowym bukiecie. Najbardziej znane winnice produkujące wina czerwone to Pommard (które posiada własną apelację wewnętrzną) i Aloxe-Corton, zaś najsławniejsi producenci win białych to Montrachet, Mersault i Corton-Charlemagne.

    Chardonnay (znana również jako aubaine, beaunois, melon blanc, pinot chardonnay oraz pod wieloma innymi nazwami) – biała, przemysłowa odmiana winorośli wykorzystywana do produkcji białego wina oraz win musujących.Beaujolais (czytaj: bożolé; fr-prow. Biôjolês) – kraina historyczna we Francji w Masywie Centralnym, do roku 1789 prowincja, obecnie znajdująca się na granicy regionów Burgundia i Rodan-Alpy oraz należących do tych regionów departamentów: Saona i Loara oraz Rodan. Region znany z produkcji wina o tej samej nazwie. Pod koniec listopada obchodzone jest święto młodego wina „Beaujolais nouveau”.
    Wina burgundzkie

    Na północny zachód od pozostałych winnic znajduje się region Chablis, znany z win białych produkowanych wyłącznie ze szczepu Chardonnay, który został właśnie wyhodowany po raz pierwszy w tym miejscu. Chablis to pierwotne i najbardziej klasyczne chardonnay.

    Najbardziej na południowy wschód rozciąga się obszar Beaujolais, który specjalizuje się w lekkich winach czerwonych produkowanych ze szczepu Gamay.

    Cabernet – rodzina odmian winorośli o ciemnej skórce. Powszechnie uprawiane są szczepy cabernet sauvignon i cabernet franc, pochodzące z terenów między regionem Bordeaux a Krajem Basków.Lyon (rzymskie Lugdunum, arpit. Liyon) – najstarsze miasto we Francji, trzecia co do wielkości aglomeracja (po Paryżu i Marsylii).

    Zobacz też[ | edytuj kod]

  • Burgundia




  • Warto wiedzieć że... beta

    Pinot noir - czerwona odmiana winorośli wykorzystywana w przemyśle winiarskim. Terminem tym określa się również wina wyprodukowane z tego szczepu. Inne spotykane nazwy to Spätburgunder, Pinot Nero, Blauburgunder, Salvagnin, Salvagnin Noir, Pinot tinto, Kisburgundi Kék, Rounci, Burgundac Crni.
    Dijon – miasto i gmina we Francji, w regionie Burgundia, którego jest historyczną stolicą, w departamencie Côte-d’Or.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.009 sek.