• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Bułka tarta

    Przeczytaj także...
    Czosnek pospolity, czosnek zwyczajny (Allium sativum L.) – gatunek byliny (w uprawie jako roślina dwuletnia lub jednoroczna) należący do rodziny amarylkowatych (podrodzina czosnkowych). Jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą znaną zwykle tylko pod nazwą rodzajową, jako czosnek. Pochodzi z Azji Środkowej, skąd rozprzestrzeniony został jako roślina uprawna do Europy i północnej Afryki, z czasem trafił na inne kontynenty. Rozprzestrzeniany w postaci rozmnażanych wegetatywnie kultywarów, pochodzących od dziko rosnących w Azji południowo-zachodniej roślin, opisywanych jako gatunek Allium longicuspis Rgl.Pieczywo – wyroby wypiekane z mąki, wody i soli w połączeniu z różnymi dodatkami. Stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka. Inne surowce wchodzące w skład pieczywa to mleko, środki spulchniające (zakwas, drożdże, proszek do pieczenia), cukier oraz dodatki zależne od rodzaju pieczywa, np. substancje zapachowo-smakowe, przyprawy ziołowe, mak, sezam, dynia, słonecznik, soja i suszone śliwki.
    Higroskopijność – podatność niektórych substancji na wchłanianie wilgoci lub nawet wiązanie się z wodą. Woda ta może pochodzić z pary wodnej znajdującej się w powietrzu, z wilgoci znajdującej się w gruncie, z rosy osadzającej się na powierzchni substancji itp. Pochłanianie występuje wtedy, gdy woda przenika z miejsca kontaktu z materiałem higroskopijnym do jego wnętrza. Odbywać się to może na różne sposoby.
    bułka tarta

    Bułka tarta – produkt spożywczy powstały wskutek zmielenia bądź starcia suchego pieczywa.

    Stosowana jest m.in. jako składnik panierki. Używa się jej również do posypywania formy na ciasto (ma zapobiegać jego przywieraniu). Dosypywanie pewnej ilości tartej bułki do półgotowych produktów kulinarnych zwiększa ich gęstość i spoistość (mięso mielone).

    Poza kuchnią bułka tarta ma zastosowanie jako zanęta wędkarska, albo karma dla ptaków lub ryb.

    Mięso mielone – według definicji Unii Europejskiej: mięso bez kości, które zostało rozdrobnione na kawałki (zmielone lub posiekane) i zawiera mniej niż 1% soli. W praktyce domowej zawartość soli może być większa i zależeć od gustów konsumentów.Papryka chili, chilli, papryka ostra – ogólna nazwa, jaką określa się owoce niektórych odmian, kultywarów i mieszańców papryki (Capsicum) o bardzo ostrym smaku.

    Ze względu na swoją higroskopijność powinna być przechowywana w suchym miejscu, gdyż może zakisnąć lub spleśnieć. Nie powinna być przechowywana dłużej niż 6 miesięcy.

    Pomimo nazwy, bułka tarta niekoniecznie musi być przygotowana z bułek. Do jej produkcji mogą być wykorzystane suchary, chleb, biszkopty, itp. W polskim prawie zabronione jest wykorzystanie tzw. zwrotów chleba do produkcji bułki tartej na sprzedaż.

    Odmiany[]

    Ze względu na wykorzystany w czasie produkcji surowiec, rozróżniamy wiele rodzajów bułki tartej. Najpowszechniejsze to:

    Zanęta – pokarm wyrzucany przez wędkarzy w celu przywabienia ryb. Pokarm ma różny skład i konsystencję, w zależności od poławianego gatunku.Po polsku, (fr.) à la polonaise – w terminologii kulinarnej sposób przygotowywania potraw, szczególnie kalafiora i szparagów. W polskich przepisach pojawia się określenie „po polsku”, w terminologii francuskiej i światowej używa się określenia francuskiego à la polonaise. Określa się w ten sposób podawanie potraw, przeważnie warzyw, ze zrumienionym masłem i bułką tartą, a często także rozdrobnionymi jajkami na twardo (względnie samymi żółtkami) i posiekaną natką pietruszki; termin może odnosić się również do sposobu przygotowywania potraw w stylu polskim, na wzór polski, tak, jak przygotowuje się te potrawy w Polsce, wskazując na konotacje etniczne.
  • jasna – klasyczna odmiana; powstała ze starcia bułki pszennej wraz ze skórką; najlepiej nadaje się do panierek oraz wypieku ciasta, gdyż ma najmniejsze skłonności do przypalania się; po namoczeniu staje się klejąca;
  • biała – własnościami bardzo zbliżona jasnej; powstaje wskutek starcia samego wnętrza bułki pszennej – bez skórki;
  • ruda – powstała ze skórki dobrze wypieczonego chleba, mało klejąca, więc nieodpowiednia do panierek;
  • z chleba żytniego – nie nadaje się do panierek, gdyż łatwo się przypala;
  • z sucharów biszkoptowych – dobra jako składnik przynęt ze względu na słodkość i kleistość.
  • Ponadto obecnie w sprzedaży dostępne są bułki tarte z dodatkami smakowymi, jak czosnek, czy też chilli. Oprócz tego można również dostać bułki tarte bezglutenowe (zwykle z pieczywa z mąki ryżowej) oraz bezglutenowe niskobiałkowe.

    Zobacz też[]

  • „po polsku” – termin kulinarny



  • w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama