• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Browary w Polsce



    Podstrony: 1 [2] [3] [4] [5]
    Przeczytaj także...
    Jęczmień (Hordeum L.) – rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowatych. W zależności od podziału wyróżnia się od 20 do 25 gatunków tego rodzaju traw jednorocznych lub trwałych. Pochodzi ze stref umiarkowanych półkuli północnej. Gatunkiem typowym jest Hordeum vulgare L.. 17 października 2012 r. tygodnik Nature poinformował, że brytyjscy naukowcy rozszyfrowali genom jęczmienia.Browary restauracyjne w Polsce – zaczęły powstawać w Polsce w latach 90. XX wieku. Wzorcem dla nich były podobne zakłady w Niemczech, gdzie tego typu lokale są bardzo popularne i istnieje ich kilkaset.

    Browary w Polsce – lista browarów w Polsce. Stan na grudzień 2020 r. obejmuje 275 czynnych warzelni komercyjnych. 18 browarów jest w posiadaniu 4 największych grup piwowarskich, których łączna produkcja wynosi ok. 90% rynku. Około 9 procent przypada na browary średnie/regionalne i 0,5–1% na najmniejsze browary rzemieślnicze i restauracyjne, które jednak ilościowo stanowią zdecydowaną większość.

    Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich - Polskie Piwo - stowarzyszenie skupiające małych i średnich producentów piwa w Polsce. Siedziba organizacji mieści się w Olsztynie.Piwo Roku - najwyższe wyróżnienie przyznawane dla najlepszego piwa danego roku przez Towarzystwo Promocji Kultury Piwa Bractwo Piwne. Laureat tytułu oraz związanego z nim medalu Piwo Roku wyłaniany jest na podstawie wyników wszystkich ogólnopolskich konkursów piwnych danego roku. Piwo, które najczęściej zwycięża honorowane jest medalem Piwo Roku.

    Charakterystyka[ | edytuj kod]

     Osobny artykuł: Piwo w Polsce.

    W roku 1922 Polska miała najwięcej browarów w dotychczasowej historii – 243 – tę liczbę przekroczyła dopiero pod koniec 2 dekady XXI wieku. W roku 1925 władze państwowe zdecydowały się wprowadzić zakaz warzenia piwa zawierającego mniej niż 9% ekstraktu i znieść wszelkie ograniczenia dotyczące przerobu jęczmienia. W 1928 piwo warzyło 179 browarów, w roku 1931 – 184 browary, w 1932 – 173. W roku 1970 w Polsce było 97 browarów, w latach 1981–1990 browarów było 80, w latach 1993–1996 czynnych było ponad sto. Od roku 1996 liczba browarów systematycznie zmniejszała się, aż do roku 2010, kiedy to mieliśmy najmniej czynnych browarów (licząc od odzyskania niepodległości w roku 1918) – 64.

    Polska, Rzeczpospolita Polska – państwo unitarne w Europie Środkowej, położone między Morzem Bałtyckim na północy a Sudetami i Karpatami na południu, w dorzeczu Wisły i Odry. Powierzchnia administracyjna Polski wynosi 312 679 km², co daje jej 70. miejsce na świecie i dziewiąte w Europie. Zamieszkana przez ponad 38,5 miliona ludzi, zajmuje pod względem liczby ludności 34. miejsce na świecie, a szóste w Unii Europejskiej.Browar restauracyjny, minibrowar – rodzaj browaru, który łączy w sobie cechy niewielkiego rzemieślniczego zakładu piwowarskiego z lokalem gastronomicznym. W skład minibrowaru wchodzą przede wszystkim:

    W 2011 roku w Polsce były czynne 73 zakłady piwowarskie. Wśród nich – 44 browary przemysłowe i rzemieślnicze oraz 29 browarów restauracyjnych. Na rynku istniały cztery duże koncentracje zakładów w ramach jednego przedsiębiorstwa zwane grupami piwowarskimi: Carlsberg Polska, Grupa Żywiec, Kompania Piwowarska i Van Pur. Największą z nich była Kompania Piwowarska, która posiadała trzy duże browary przemysłowe o łącznych mocach produkcyjnych wynoszących około 15 milionów hektolitrów piwa rocznie i mająca około 40% udziału w polskim rynku piwa. Rok 2013 był historycznym rokiem ponieważ otwarto aż 21 nowych browarów, a zlikwidowano tylko 3. Na koniec roku 2013 w Polsce było więc 97 browarów. W kolejnych latach nastąpił znaczny wzrost liczby browarów – w 2016 było ich już 210, a w 2018 – 318.

    Skład podatkowy – miejsce, w którym określone wyroby akcyzowe są: produkowane, magazynowane, przeładowywane lub do którego wyroby te są wprowadzane, lub z którego są wyprowadzane – z zastosowaniem procedury zawieszenia poboru akcyzy. W przypadku składu podatkowego znajdującego się na terytorium kraju miejsce to jest określone w zezwoleniu wydanym przez właściwego naczelnika urzędu celnego.Napój alkoholowy – napój zawierający etanol. Napoje alkoholowe dzielone są na piwa, wina oraz alkohole spirytusowe. Spożywanie napojów alkoholowych jest legalne w większości krajów a ponad 100 państw posiada przepisy regulujące ich produkcję, sprzedaż i spożywanie. W Polsce, według definicji ustawowej napój alkoholowy to każdy produkt przeznaczony do spożycia zawierający więcej niż 0,5% alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

    Rynek piwowarski w Polsce należy do najszybciej rozwijających się gałęzi gospodarki. Przyczyną tego jest sukcesywny wzrost spożycia piwa, zmiana preferencji konsumentów, którzy wybierają coraz częściej słabsze alkohole oraz podniesienie poziomu technologicznego, który jest obecnie jednym z najwyższych na świecie. Polska branża piwowarska co roku przechodzi dynamiczne zmiany. Bardzo często dochodzi do zamykania zakładów piwowarskich. Jednak w ich miejsce powstają nowe. Tendencją ostatnich kilku lat jest wzrost liczby browarów kontraktowych, rzemieślniczych i restauracyjnych w stosunku do zmniejszającej się liczby browarów przemysłowych.

    Terminy browar rzemieślniczy, mikrobrowar nie posiadają powszechnie uznanej definicji, ale zwykle stosuje się je w odniesieniu do niezależnych (w sensie właścicielskim), małych browarów o tradycyjnych metodach warzenia piwa. Należą do nich niewielkie browary produkujące piwa specjalne, browary restauracyjne (brewpuby) oraz browary kontraktowe.Andrzej Sadownik (ur. 6 września 1949) – doktor inżynier chemii, wykładowca akademicki, prezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, redaktor naczelny kwartalnika "Piwowar".

    Trzech największych producentów piwa w Polsce: Carlsberg Polska, Grupa Żywiec, Kompania Piwowarska zrzeszonych jest w Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie. Kilkunastu z pozostałych wytwórców piwa w tym właścicieli browarów restauracyjnych skupia Stowarzyszenie Regionalnych Browarów Polskich – Polskie Piwo. Obie organizacje mają na celu m.in. reprezentowanie interesów ich członków wobec administracji państwowej oraz samorządowej.

    Browar - zakład produkcyjny, w którym wytwarzane jest piwo czyli napój powstały ze słodu, wody i chmielu poddany fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży. Moce wytwórcze sięgają kilku milionów hektolitrów rocznie.Grupa Żywiec S.A. – spółka giełdowa zajmująca się produkcją piwa. Obejmuje pięć browarów: w Cieszynie , Elblągu, Leżajsku, Warce i Żywcu. Wcześniej w skład grupy wchodziły także browary w Bielsku-Białej, Braniewie, Bydgoszczy, Gdańsku, Łańcucie i Warszawie.

    Producenci piwa w Polsce mają obowiązek opłacania podatku akcyzowego (przeważnie prowadząc skład podatkowy), posiadania koncesji na sprzedaż wyrobów alkoholowych. Dodatkowo sprzedaż wyrobów piwowarskich obciążona jest 23% podatkiem VAT.

    Podstrony: 1 [2] [3] [4] [5]




    Warto wiedzieć że... beta

    Browar Książęcy - największy w Polsce browar przemysłowy mieszczący się w Tychach. Należy do Kompanii Piwowarskiej.
    Chmielaki Krasnostawskie – Ogólnopolskie Święto Chmielarzy i Piwowarów odbywające się co roku w Krasnymstawie po żniwach chmielowych. Nazywane inaczej dożynkami chmielowymi.
    Browar Nr 1 w Łodzi – browar przemysłowy w Łodzi założony w 1867 roku przez Karola Gottloba Anstadta. Zakład należy do przedsiębiorstwa Browary Łódzkie S.A.
    Browar Grybów – mały browar przemysłowy w Siołkowej pod Grybowem. Zakład należy do Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich.
    Browar kontraktowy - przedsiębiorstwo zajmujące się produkcją piwa w części wynajętej od zakładu produkcyjnego. Najlepsze browary kontraktowe posiadają swojego piwowara, który opracowuje recepturę, a następnie udaje się do wynajętego browaru, gdzie samodzielnie przygotowuje piwo.
    Bractwo Piwne – Towarzystwo Promocji Kultury Piwa – ogólnopolska organizacja konsumentów piwa, powstała w 1995 roku w Łodzi. Celem Bractwa Piwnego jest popularyzacja w społeczeństwie piwa jako napoju alternatywnego do wysokoprocentowych i niskogatunkowych napojów alkoholowych, edukacja konsumentów piwa oraz ścisła współpraca z przemysłem piwowarskim. Bractwo jako jedyna organizacja reprezentuje Polskę w Europejskiej Unii Konsumentów Piwa. Funkcję Wielkiego Mistrza sprawuje łodzianin Marek Suliga. Siedzibą Bractwa jest miasto Łódź.
    Browar Namysłów – to regionalny browar średniej wielkości, znajdujący się w miejscowości Namysłów w województwie opolskim. Browar prowadzi dystrybucję swoich piw głównie na rynku krajowym, poprzez tradycyjny oraz nowoczesny kanał dystrybucji a także eksportuje własne marki do odbiorców w Japonii, USA czy Australii. Wszystkie piwa Browaru Namysłów są produkowane pod kontrolą systemu HACCP, w oparciu o międzynarodową normę jakości ISO 22 000:2005, certyfikowaną przez Lloyd’s Register Quality Assurance.

    Reklama

    Czas generowania strony: 1.117 sek.