Browar Kielce
Warzelnia piwa – dział browaru, w którym znajduje się aparatura służąca do przygotowania brzeczki. W skład warzelni wchodzą najczęściej następujące urządzenia:Ale (angielska wym. /ˈeɪ.l̩/) – piwo górnej fermentacji przygotowywane z udziałem drożdży Saccharomyces cerevisiae. Zastosowanie tego typu drożdży oraz wyższych temperatur fermentacji (najczęściej w przedziale 18–25°C) sprawia, że piwa tego typu charakteryzują się znacznie bardziej złożonym smakiem i aromatem niż lagery. Historycznie piwa górnej fermentacji były produkowane przede wszystkim w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Belgii, Niemczech, w wybranych rejonach Stanów Zjednoczonych oraz Kanady, a także w Polsce. Obecnie piwa typu Ale, często wzorowane na "stylach narodowych", są produkowane przez browary w różnych częściach świata.
Kielce (łac. Civitas Kielcensis, lit. Kielcai, łot. Kelce, ros. Ке́льце) – miasto wojewódzkie położone w południowej części centralnej Polski, stolica województwa świętokrzyskiego. Położone w Górach Świętokrzyskich nad rzeką Silnicą. Stanowi regionalny ośrodek gospodarczy,naukowy,turystyczny oraz wystawienniczo-targowy. Pod koniec 2011 roku miasto liczyło 201 815 mieszkańców. Na terenie Kielc znajduje się pięć rezerwatów przyrody, w tym cztery geologiczne.
Browar Kielce – nieczynny browar w Kielcach.
Historia[ | edytuj kod]
Pierwszy browar przemysłowy w Kielcach istniał w latach 1875–1965. Kolejny został założony w 1992 roku w północnej części miasta, przy ul. Witosa, pod nazwą Browar Kielce.
W 1995 roku właścicielem zakładu piwowarskiego przy ul. Witosa została belgijska firma PALM Breweries NV. W związku ze zmianą właściciela spółka Browar Kielce zmieniła nazwę na Browar Belgia. Brak możliwości rozbudowy starego browaru zmusił inwestora do przeniesienia produkcji w nowe miejsce. W 1997 roku przedsiębiorstwo Browar Belgia Sp. z o.o. zakupiło dawne zakłady przetwórstwa żywności w Dyminach i w ich miejscu, po modernizacji i rozbudowie budynków w 1999 roku uruchomiło nowy zakład piwowarski.
W bardzo krótkim czasie kielecki browar stał się największym zakładem produkcyjnym firmy PALM Breweries. Produkowano w nim kilka marek jasnego piwa typu lager oraz licencyjne piwo górnej fermentacji Palm Speciale. Browar Belgia proponował później coraz to nowsze style i marki piwa jednak na rynku polskim się one nie przyjęły. Rosła jedynie produkcja niskokosztowej marki Wojak i piwa aromatyzowanego marki Gingers.
W 2006 roku menedżerowie spółki Browar Belgia stwierdzili, że rozwój browaru odbywa się wolniej, niż oczekiwano. Firma podjęła współpracę z Kompanią Piwowarską. W Browarze Kielce uruchomiono produkcję piwa marki Żubr.
W 2007 roku pomiędzy spółkami PALM Breweries NV a Kompanią Piwowarską została zawarta umowa o sprzedaży browaru. W styczniu 2008 roku po zgodzie Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów transakcja została sfinalizowana i Browar Belgia wszedł w skład grupy piwowarskiej Kompania Piwowarska. W 2008 roku powrócono do nazwy zakładu sprzed 1995 roku oraz rozpoczęto jego rozbudowę.
W 2009 roku Kompania Piwowarska poinformowała o ograniczeniu produkcji w browarze i zwolnieniu części załogi zakładu. We wrześniu 2009 roku zarząd Kompanii Piwowarskiej poinformował o zaprzestaniu warzenia piwa w browarze.
Browar Kielce został zamknięty z końcem października 2009 roku. W ostatnich tygodniach działalności nie produkował piwa, czynna była tylko rozlewnia. Według planów przyjętych przez Kompanię Piwowarską w ciągu najbliższych lat modułowe budynki zakładu miały zostać rozebrane, a znajdujący się w nich sprzęt sprzedany.
Sprzęt browaru zakupił inwestor z Afryki i w nocy z 5/6 lipca 2013 roku rozpoczął się transport kadzi browarniczych.
Charakterystyka[ | edytuj kod]
Do 2008 roku browar w Kielcach znany był z produkcji wielu marek piw (Frater, Gingers, Palm Speciale, Wojak) zarówno dolnej, jak i górnej fermentacji. Od 2009 roku w związku z ograniczeniem produkcji w zakładzie produkowane były tylko ogólnopolskie marki piwa w puszkach Żubr i Dębowe Mocne.
Browar Kielce był w latach 1999–2009 jednym z największych browarów w Polsce. Produkował około 1,3 miliona hektolitrów piwa rocznie.
Produkty[ | edytuj kod]
Zobacz też[ | edytuj kod]
Przypisy[ | edytuj kod]
- ↑ Leszek Rum: Ilustrowany leksykon piwa. Poznań: Wydawnictwo Kurpisz, 2005, s. 157. ISBN 83-89738-20-1.
- Ziemowit Nowak: Krótka historia najnowocześniejszego browaru (pol.). wyborcza.biz, 2009-10-04. [dostęp 2012-07-24].
- gazeta.pl 26.02.2009.
- gazeta.pl 08.09.2009.
- Transport kadzi browarniczych 05/06.07.2013.
- echodnia.eu 15.03.2009.
- Aleksander Strojny: Browary w Polsce. Warszawa: Hachette Polska, 2009. ISBN 978-83-7575-674-6.