• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Boczek

    Przeczytaj także...
    Śniadanie angielskie (ang. Full English breakfast, cooked breakfast lub traditional fry-up) – tradycyjny posiłek (śniadanie) serwowany na ciepło w krajach Wysp Brytyjskich. Kiedyś codzienny w większości angielskich domów, obecnie podawany głównie w hotelach, pensjonatach i B&B.Słonina – podskórna tkanka tłuszczowa pozyskana z grzbietu tylnej części tułowia i boków świni ze skórą lub bez. Słonina jest pozyskiwana w postaci płatów lub kawałków. Barwa biała do jasnokremowej. W produkcie spożywczym niedopuszczalne są odłamki kości, oznaki zjełczenia (żółta barwa) i inne zanieczyszczenia. Zapach swoisty dla tłuszczów wieprzowych.
    Śniadanie – posiłek spożywany w godzinach porannych. W zależności od tradycji narodowej składa się z różnych potraw – od lekkich i prostych do bardziej sycących i skomplikowanych.
    Boczek (na dole) i słonina (na górze)
    Bekon angielski

    Boczek – mięsno-tłuszczowy rodzaj wieprzowiny pochodzący z dolnej części półtuszy. Zawiera dużo tłuszczów nasyconych. Wersja okrojona z tłuszczu zwana jest z angielskiego bekon.

    W niektórych krajach jest często jadany na śniadanie (smażony lub pieczony). Powszechnie występuje w przepisach kulinarnych. Szczególną popularność zyskał w anglosaskim kręgu kulturowym. Boczek typu polskiego (mięsno-tłuszczowy, wycinany z części brzusznej świni) jest znany w krajach anglojęzycznych jako streaky bacon i jest tam mało popularny (znacznie bardziej w USA). Bekon używany do śniadania angielskiego wycinany jest z innych obszarów mięsa wieprzowego, np. ze schabu (droższy i wysokiej jakości back bacon).

    Tłuszcze – zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla.Schab – mięso pozyskiwane z tuszy świńskiej, najczęściej przeznaczony do smażenia (kotlety schabowe) oraz do pieczenia i wędzenia. Przykładowe wyroby wędliniarskie uzyskane ze schabu to polędwica łososiowa, polędwica sopocka, schab pieczony.

    Inne nazwy to: szpyrka, szperka, sperka, spyrka, przy czym nazwy te mogą odnosić się też do boczku wędzonego, pieczonego lub wędzonej oraz solonej słoniny.


    Przypisy

    1. Boczek. Encyklopedia PWN. [dostęp 2012-03-27].



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.013 sek.