• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Biała herbata

    Przeczytaj także...
    Polifenole – organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, zawierające przynajmniej dwie grupy hydroksylowe przyłączone do pierścienia aromatycznego. Polifenole występują naturalnie w roślinach. Wiele z nich wykazuje silne działanie przeciwutleniające i zmniejsza szansę wystąpienia chorób układu krwionośnego i raka. Polifenole dzielą się na hydrolizowalne taniny (estry kwasu galusowego i sacharydów) oraz fenylopropanoidy, takie jak flawonoidy i ligniny. Największą i najlepiej poznaną grupą związków polifenolowych są flawonoidy.Herbata chińska (Camellia sinensis (L.) Kuntze) – gatunek rośliny z rodziny herbatowatych. Jej liście i pączki wykorzystywane są do przygotowania napoju - herbaty. Pochodzi prawdopodobnie z gór na pograniczu Chin, Indii i Mjanmy, lecz obecnie jest rośliną uprawną i nie występuje w stanie dzikim.
    Hanyu pinyin – oficjalna transkrypcja standardowego języka mandaryńskiego (putonghua) – urzędowego języka Chin – na alfabet łaciński.
    Listki herbaty bai hao yin zhen

    Biała herbata (chiń.: 白茶; pinyin: báichá) – napój przyrządzany z pąków liściowych i młodych listków specjalnej odmiany herbaty chińskiej (Camellia sinensis), zbieranych wczesną wiosna, a następnie suszonych metodą naturalną na słońcu, przez co fermentacja jest minimalna. Listki i pąki liściowe, w odróżnieniu od herbaty zielonej, nie są formowane, zachowując swój naturalny kształt.

    Język chiński (chiń. upr. 汉语, chiń. trad. 漢語, pinyin Hànyǔ; lub chiń. upr./chiń. trad. 中文, pinyin Zhōngwén) – język lub grupa spokrewnionych języków (tzw. makrojęzyk), należących do rodziny chińsko-tybetańskiej.Napój – płyn przeznaczony do konsumpcji przez człowieka. Napoje oprócz swojej podstawowej funkcji, jaką jest zaspokojenie pragnienia oraz dostarczanie pijącemu wartości odżywczych, mogą pełnić między innymi funkcje lecznicze, obyczajowe i obrzędowe (np. podczas zaślubin czy liturgii).

    Podobnie jak zielona herbata, zawiera polifenole i inne substancje wpływające korzystnie na zdrowie. Tradycyjnie produkowana jest zwłaszcza na północy chińskiej prowincji Fujian, lecz ostatnio wytwarza się ją również poza Chinami, szczególnie w Indiach.

    Wbrew nazwie napój nie jest biały, ma barwę bladożółtą. Smak delikatny, pozbawiony goryczy.

    Zielona herbata – napój przyrządzany wyłącznie z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis), które poddane zostały w czasie przetwarzania jedynie minimalnej oksydacji. Zielona herbata pochodzi z Chin i jest połączona z wieloma kulturami w Azji: od Japonii po Środkowy Wschód.Baihao Yinzhen (chiń.: 白毫银针; pinyin: báiháo yínzhēn) – jedna z odmian herbaty białej, produkowana w chińskiej prowincji Fujian z pąków liściowych zwanych yinzhen (srebrne igiełki), pokrytych srebrnym meszkiem. Najdelikatniejsza i najdroższa z białych herbat. Może być zaparzana kilkakrotnie i w różny sposób. Po 7-9 minutach otrzymuje się herbatę delikatną, po 20 minutach posiada smak i kolor bardziej wyrazisty. Cechą charakterystyczną są drobne srebrne włoski listków, pływające na powierzchni wywaru.

    Odmiany herbaty białej[edytuj kod]

  • Baihao Yinzhen
  • Bai Mudan
  • Shoumei
  • Przypisy

    1. Robert Tomczyk: Zapiski o herbacie. Warszawa: Fu Kang, 2009, s. 87. ISBN 978-83-922634-4-9.
    2. Science Daily (ang.). 2001–. [dostęp 2012-12-18].



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.024 sek.