• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Barista

    Przeczytaj także...
    Agnieszka Rojewska – profesjonalna baristka - kawiarka i trener baristów. Od września 2012 prowadzi razem z Mateuszem Gacą kawiarnię Brisman Kawowy Bar w Poznaniu. Magister zarządzania i doktorantka na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu.Adam Bernard Mickiewicz herbu Poraj (ur. 24 grudnia 1798 w Zaosiu lub Nowogródku, zm. 26 listopada 1855 w Konstantynopolu) – polski poeta, działacz i publicysta polityczny, wolnomularz. Obok Juliusza Słowackiego i Zygmunta Krasińskiego uważany za największego poetę polskiego romantyzmu (grono tzw. Trzech Wieszczów) oraz literatury polskiej w ogóle, a nawet za jednego z największych na skalę europejską. Określany też przez innych, jako poeta przeobrażeń oraz bard słowiański. Członek i założyciel Towarzystwa Filomatycznego, mesjanista związany z Kołem Sprawy Bożej Andrzeja Towiańskiego. Jeden z najwybitniejszych twórców dramatu romantycznego w Polsce, zarówno w ojczyźnie, jak i w zachodniej Europie porównywany do Byrona i Goethego. W okresie pobytu w Paryżu był wykładowcą literatury słowiańskiej w Collège de France. Znany przede wszystkim jako autor ballad, powieści poetyckich, dramatu Dziady oraz epopei narodowej Pan Tadeusz uznawanej za ostatni wielki epos kultury szlacheckiej w Rzeczypospolitej Obojga Narodów.
    Espresso – nazwa sposobu przygotowywania kawy w specjalnym ekspresie, przez przepuszczenie ok. 25-30 ml gorącej (ok. 88 - 92 °C) wody pod ciśnieniem 9 - 10 barów przez bardzo drobno zmielone i ubite ziarna kawowca. Również nazwa uzyskanego w ten sposób napoju.
    Kawiarka (2005)

    Kawiarz, in. barista (wł. barista 'barman') – osoba zawodowo zajmująca się wybieraniem, parzeniem oraz podawaniem kawy. W języku polskim istnieje również słowo kawiarka.

    Kursy dla baristów obejmują zwykle naukę takich umiejętności jak:

  • znajomość gatunków kawy
  • przyrządzanie kawy
  • przygotowywanie artystycznych kaw (warstwowych itp.)
  • prawidłowe dbanie o ekspres do kawy
  • rozróżnianie rodzajów mleka
  • obsługę klienta
  • Organizowane są Mistrzostwa Świata Baristów (World Barista Championship). W Polsce od 2001 roku podczas Międzynarodowych Targów Gastronomiczno-Hotelarskich EuroGastro odbywają się także Mistrzostwa Polski Baristów (organizowane przez SCAE). W 2006 każdy z zawodników miał 15 minut na przygotowanie: 4 espresso, 4 cappuccino i 4 bezalkoholowych drinków na bazie espresso własnego przepisu.

    Kawa – napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyspiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Spożywana w dużych ilościach może jednak być szkodliwa dla zdrowia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy.Coffeeheaven – największa w Europie Środkowej sieć kawiarni, działająca w 6 państwach. Jej głównym rynkiem jest Polska. Założona została w 1999 roku, a jednym ze współzałożycieli był Michael Ovadenko i Richard D. Worthington. Ponadto firma działa na terenie Czech, Węgier, Bułgarii i Rumunii. Pierwsza kawiarnia została otwarta w Gdyni w 2000 roku.

    Mistrzostwa Polski Baristów[]

    Mistrzostwa Polski Baristów są organizowane od 2002 roku. Zwycięzca reprezentuje Polskę na Mistrzostwach Świata Baristów. W kolejnych latach zwyciężali:

  • 2002 - Sylwester Królik
  • 2003 - Grzegorz Głybyszyn
  • 2004 - Robert Dzióbek
  • 2005 - Marcin Rusnarczyk
  • 2006 - Rafał Adamek
  • 2007 - Łukasz Jura (10. miejsce na Mistrzostwach Świata Baristów w Tokio)
  • 2008 - Sławomir Saran z kawiarni Coffeeheaven (16. miejsce na Mistrzostwach Świata w Irlandii)
  • 2009 - Izabela Popiołek z kawiarni Green Coffee (44. miejsce na Mistrzostwach Świata w Atlancie)
  • 2010 - Izabela Popiołek (27. miejsce na Mistrzostwach Świata w Londynie)
  • 2011 - Izabela Popiołek
  • 2012 - Katarzyna Zyzało
  • 2013 - mistrzostwa nie odbyły się
  • 2014 - Katarzyna Zyzało
  • 2015 - Agnieszka Rojewska
  • Przypisy

    1. Jarosław Mikołajewski. Pochwała codziennej pracy sklepikarza. „Gazeta Wyborcza”. 55 (8888), s. 41, 7–8 marca 2015. Warszawa: Agora SA. ISSN 0860-908X. 
    2. Słownik ortograficzny PWN. [dostęp 2013-08-12].
    3. Księga II. W: Adam Mickiewicz: Pan Tadeusz. s. wiersz 500.
    4. Wyniki Mistrzostw polski 2009. [dostęp 2015-11-01].
    5. Relacja z Mistrzostw Polski Barista 2010. [dostęp 2015-11-01].
    6. X Mistrzostwa Polski Barista. [dostęp 2015-11-01].
    7. Wyniki Mistrzostw Polski Barista 2012 - Apro Trade. [dostęp 2015-11-01].
    8. Relacja w serwisie TVP info "Obroniła tytuł najlepszej baristki w Polsce". [dostęp 2015-11-01].
    9. Karolina Kosno: Mistrzostwa Polski Barista 2015 - relacja. 3 marca 2015. [dostęp 2015-11-01].
    Mleko – wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków pojawiająca się w okresie laktacji. Jako produkt żywnościowy dla człowieka największe znaczenie ma mleko krowie. Według Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej mleko krowie jest produktem całego, nieprzerwanego doju, od zdrowej, dobrze żywionej krowy mlecznej, otrzymany w sposób prawidłowy, bez domieszek siary.International Standard Serial Number, ISSN czyli Międzynarodowy Znormalizowany Numer Wydawnictwa Ciągłego – ośmiocyfrowy niepowtarzalny identyfikator wydawnictw ciągłych tradycyjnych oraz elektronicznych. Jest on oparty na podobnej koncepcji jak identyfikator ISBN dla książek, ISAN dla materiałów audio-wideo. Niektóre publikacje wydawane w seriach mają przyporządkowany zarówno numer ISSN, jak i ISBN.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Kawiarka – osoba (zwykle kobieta) zawodowo zajmująca się parzeniem i serwowaniem kawy. W XIX w. w Polsce często należała do służby domowej zamożnego ziemiaństwa i podawała kawę zwykle na śniadanie i na podwieczorek.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.019 sek.