Niedźwiedź czarny

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
(Przekierowano z Baribal)
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Niedźwiedź czarny, baribal, niedźwiedź amerykański (Ursus americanus) – gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych (Ursidae). Najbardziej rozpowszechniony na terenach górzystych i leśnych w Ameryce Północnej (od północnej Kanady do Florydy i Meksyku). Masywna budowa ciała, długość ciała samców 140–200 cm, samic 120-160 cm, ogona 80–140 mm. Masa ciała samców 47–409 kg, samic 39–236 kg. Sierść czarna czasem wpadająca w brąz. Nazwa angielska black bear, czyli „czarny niedźwiedź” nie w pełni odpowiada faktycznej barwie tych zwierząt, które mogą mieć sierść od czarnej po płową, zwaną tu cynamonową. Baribale znakomicie wspinają się na drzewa, zwłaszcza gdy szukają bezpiecznej kryjówki. Drapieżnik zapada w lekki sen zimowy, w czasie którego samica rodzi 2–3 młode. Normalna temperatura ciała tych zwierząt to 38 °C. Fizjologicznie liczba skurczów serca na minutę wynosi ok. 55.

Meksyk (Meksykańskie Stany Zjednoczone, hiszp. México, Estados Unidos Mexicanos, Méjico, nah. Mēxihco) – kraj w Ameryce Północnej. Sąsiaduje ze Stanami Zjednoczonymi (na północy), z Oceanem Spokojnym (na zachodzie i południu), Zatoką Meksykańską i Morzem Karaibskim (na wschodzie) oraz z Gwatemalą i Belize (na południu i południowym wschodzie).Library of Congress Control Number (LCCN) – numer nadawany elementom skatalogowanym przez Bibliotekę Kongresu wykorzystywany przez amerykańskie biblioteki do wyszukiwania rekordów bibliograficznych w bazach danych i zamawiania kart katalogowych w Bibliotece Kongresu lub u innych komercyjnych dostawców.

Podgatunki[ | edytuj kod]

Wyróżnia się kilkanaście podgatunków baribala:

iNaturalist – projekt z zakresu nauki obywatelskiej oraz serwis społecznościowy przyrodników, wolontariuszy oraz biologów oparty na idei nanoszenia na mapy i publikowania obserwacji gatunków roślin, zwierząt i grzybów. Obserwacje (zwykle dokumentowane zdjęciem) mogą zostać opublikowane poprzez stronę internetową oraz aplikację mobilną. Informacje zebrane przez projekt są wartościowym, publicznie dostępnym źródłem danych wykorzystywanym przez różne projekty naukowe, muzea, ogrody botaniczne, parki oraz inne organizacje. Aplikacja i strona internetowa są dostępne w języku angielskim. Ameryka Północna – kontynent o powierzchni 24 242 000 km² (co stanowi 16,3% całkowitej powierzchni lądów na kuli ziemskiej), położony na półkulach: północnej i zachodniej. Do Ameryki Północnej należy Ameryka Środkowa.
  • U. americanus altifrontalis Elliot, 1903
  • U. americanus amblyceps Baird, 1859
  • U. americanus americanus Pallas, 1780
  • U. americanus californiensis Miller, 1900
  • U. americanus carlottae Osgood, 1901
  • U. americanus cinnamomum Audubon & Bachman, 1854
  • U. americanus emmonsii Dall, 1895
  • U. americanus eremicus Merriam, 1904
  • U. americanus floridanus Merriam, 1896
  • U. americanus hamiltoni Cameron, 1957
  • U. americanus kermodei Hornaday, 1905
  • U. americanus luteolus Griffith, 1821
  • U. americanus machetes Elliot, 1903
  • U. americanus perniger J. A. Allen, 1910
  • U. americanus pugnax Swarth, 1911
  • U. americanus vancouveri Hall, 1928
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Ursus americanus, [w:] Integrated Taxonomic Information System [online] (ang.).
    2. D.L. Garshelis i inni, Ursus americanus, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015.1 [dostęp 2015-07-13] (ang.).
    3. Systematyka i nazwy polskie za: Włodzimierz Cichocki, Agnieszka Ważna, Jan Cichocki, Ewa Rajska, Artur Jasiński, Wiesław Bogdanowicz: Polskie nazewnictwo ssaków świata. Warszawa: Muzeum i Instytut Zoologii PAN, 2015, s. 151. ISBN 978-83-88147-15-9.
    4. K. Kowalski (redaktor naukowy), A. Krzanowski, H. Kubiak, G. Rzebik-Kowalska, L. Sych: Ssaki. Wyd. IV. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1991, s. 22, seria: Mały słownik zoologiczny. ISBN 83-214-0637-8.
    5. Tanya Dewey, Ursus americanus, Animal Diversity Web [dostęp 2011-08-10].
    6. Marta Żylicz. Hibernacja pod lupą. „Świat Nauki”. nr 4 (236), s. 19, kwiecień 2011. ISSN 0867-6380. 
    7. Wilson Don E. & Reeder DeeAnn M. (red.) Ursus americanus. w: Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (Wyd. 3.) [on-line]. Johns Hopkins University Press, 2005. (ang.) [dostęp 30 sierpnia 2009]

    Linki zewnętrzne[ | edytuj kod]

  • Amerykanie katapultowali niedźwiedzie z bombowców B-58TVN Meteo
  • Encyclopedia of Life (w skrócie EOL, Encyklopedia Życia) – współtworzona przez wielu fachowców, anglojęzyczna, internetowa bezpłatna encyklopedia, której zadaniem jest zebranie informacji o wszystkich opisanych przez naukę gatunkach. Encyklopedia rozpoczęła swoje działanie 26 lutego 2008 r. z 30 000 hasłami. Olbrzymie zainteresowanie (11,5 mln trafień w ciągu 5,5 godz.) spowodowało przeciążenie serwisu i konieczne było przez kilka dni ograniczenie jego funkcjonalności.Gerrit Smith Miller (ur. 6 grudnia 1869 w Peterborough w stanie Nowy Jork, zm. 24 lutego 1956 w Waszyngtonie) - amerykański zoolog.




    Warto wiedzieć że... beta

    Takson – jednostka zdefiniowana w systematyce organizmów jako grupa organizmów (populacja lub grupa populacji) zwykle uznawanych za filogenetycznie spokrewnione, wyróżniających się konkretną cechą różniącą je od innych jednostek taksonomicznych. Takson obejmuje wszystkie zawarte w nim taksony niższego poziomu. Kryterium pokrewieństwa stosowane jest w systemach filogenetycznych, mimo że taksonem w zasadzie może być dowolna grupa organizmów.
    John James Audubon (ur. 26 kwietnia 1785 w Les Cayes, zm. 27 stycznia 1851 na Manhattanie w Nowym Jorku) – amerykański ornitolog, przyrodnik i malarz.
    Samica (organizm żeński; ♀) – określenie osobnika płci żeńskiej u zwierząt, tzn. takiego organizmu zwierzęcego, który wytwarza komórki jajowe. Komórki jajowe definiowane są jako większe gamety, podczas gdy mniejsze gamety są wytwarzane przez samca (organizm męski).
    Ssaki (Mammalia) – zwierzęta należące do kręgowców, charakteryzujące się głównie występowaniem gruczołów mlekowych u samic, zazwyczaj obecnością owłosienia (włosy lub futro; silnie zredukowane u gatunków wodnych, jak hipopotamy, u waleni całkowicie zanikają przed porodem lub w trakcie) oraz stałocieplnością (potocznie "ciepłokrwistość"). Większość ssaków utrzymuje temperaturę w granicach 36-39 °C. Stałocieplność umożliwia aktywny tryb życia w różnych środowiskach – od mroźnych obszarów podbiegunowych do gorących tropików. Futro i tłuszcz pomagają uchronić się przed zimnem, a wydzielanie potu i szybki oddech pomagają pozbyć się nadmiernego ciepła.
    Biblioteka Narodowa Francji (fr. Bibliothèque nationale de France, BnF) – francuska biblioteka narodowa, znajdująca się w Paryżu. Przewidziana jest jako repozytorium dla wszystkich materiałów bibliotecznych, wydawanych we Francji. Obecnym dyrektorem Biblioteki jest Bruno Racine.
    Wilfred Hudson Osgood (ur. 8 grudnia 1875, zm. 20 czerwca 1947) – amerykański zoolog. Osgood pracował jako biolog w Amerykańskim Departamencie Rolnictwa od 1897 do 1909. Następnie przeniósł się do Field Museum of Natural History w Chicago, gdzie w latach 1909-1921 był asystentem kuratora działu ssaków i ornitologii, zaś w latach 1921 do 1940 kuratorem działu zoologii. Powiększał zbiory o okazy z Ameryki Północnej i Chile. W 1920 roku podróżował z Louisem Agassiz Fuertes do Etiopii. Napisał Ssaki Chile (1923) i był współautorem pozycji: Artysta i przyrodnik w Etiopii (1936).
    Joel Asaph Allen (ur. 19 lipca 1838 w Springfield w stanie Massachusetts, zm. 29 sierpnia 1921 w Cornwall-on-Hudson w stanie Nowy Jork) – amerykański ornitolog i systematyk.

    Reklama