Anelli

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Anelli – mały rozmiar kółeczek

Anelli (także, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z Sycylii.

Sałatka – potrawa sporządzana głównie ze świeżych warzyw, często z dodatkiem innych składników, także poddanych uprzednio obróbce cieplnej, oraz przypraw, z dodatkiem sosu na bazie majonezu, oliwy, śmietany czy specjalnych sosów (dressingów).Cal (ang. inch) – pozaukładowa jednostka miary długości odpowiadająca początkowo potrojonej długości średniego ziarna jęczmienia. Jedna z tzw. jednostek imperialnych. W USA ta jednostka miary jest podstawową jednostką miary używaną m.in. w budownictwie, medycynie, policji (np. do pomiaru wzrostu człowieka), mechanice i wielu innych dziedzinach.

Anelli ma formę małych kółek (pierścieni) i używa się go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i bazę sałatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na cząstki szerokości około pół cala. Formą anelli są ditaliani przycinane w szerszych odstępach i nadające się także do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut.

Zupa – potrawa mająca zazwyczaj postać wywaru powstającego podczas gotowania różnorodnych składników. W tradycji polskiej zupa jest zwykle pierwszym daniem obiadu. Podczas gotowania warzyw, owoców, mięs i kości uwalnia się znaczna ilość zawartych w nich składników. Bez takiego przygotowania niektóre z nich nie zostałyby wchłonięte przez układ pokarmowy człowieka i dlatego zupy są daniem bogatym w niezbędne składniki. Przygotowanie zup zazwyczaj wymaga użycia żaroodpornego naczynia. Zwykle jest to garnek lub kociołek umieszczony nad ogniem lub grzejnikiem elektrycznym.Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.

Nazwa wywodzi się od słowa pierścienie lub pierścionki (wł. – anelli).


Przypisy[ | edytuj kod]

Bibliografia[ | edytuj kod]

  • Tom Bridge, Potrawy z makaronu, Parragon, 2004, s.5, ISBN 1-40545-070-3
  • definicja, zastosowanie – dostęp 8.8.2012
  • różnica w wymiarach między anelli a anelletti – dostęp 8.8.2012
  • Makarony.co – dostęp 8.8.2012




  • Warto wiedzieć że... beta

    Gotowanie – jeden z procesów obróbki termicznej stosowanych w gastronomii. Odbywa się w środowisku wrzącej wody. Podczas tego procesu białka zawarte w potrawie ścinają się, skrobia zaś rozkleja się, co powoduje, że składniki te stają się przyswajalne przez układ pokarmowy człowieka. Stosunkowo niska temperatura tego procesu, nieprzekraczająca stu kilkunastu stopni Celsjusza, sprawia iż w potrawie nie powstają szkodliwe dla zdrowia produkty rozkładu składników pokarmowych.

    Reklama